Stadissa tapahtuu! Pääkaupungin ajankohtaisista poliittisista kiistakysymyksistä nostamme esiin koulutusrahojen leikkaukset, lähiluontoa koskevat kamppailut ja Malmin lentokentän kulttuurihistoriallisine arvoineen. Tutustumme kolmen stadilaisen nykykirjailijan uusimpaan tuotantoon ja kuulemme heidän ajatuksiaan kotikaupungistaan. Lisäksi esittelemme itähelsinkiläisen Biolapset-yhtyeen.

Irtonumerot ovat myynnissä kautta maan Lehtipisteissä marketeissa ja kioskeissa (katso lähin myyntipiste). Lehti on ostettavissa myös Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Teema: Helsinki. Nyt!

Koulutus kuumensi vaalikeskustelun

Kulttuurivihkojen ehdokaspaneelissa kysyttiin, miksi rikas Helsinki leikkaa lapsiltaan ja nuoriltaan. Lisäksi pohdittiin, miten koronakriisin kulttuurialalle aiheuttamaa ahdinkoa voitaisiin Helsingissä helpottaa.

Unohdettuja helmiä: Kaupunkitila takaisin autoilta ja suuryhtiöiltä

Kenen Helsinki -pamfletti nosti pöydälle Helsingin luonnon ja vanhojen rakennusten tuhoamisen vuonna 1970.

Lähiluonto on kohta mennyttä metsää

Pääkaupungin rajojen sisällä on luonnontilaista vanhaa metsää, joka on arvokkaampaa kuin maaseudun talousmetsät. Luonnonvaraiset alueet uhkaavat kuitenkin pirstoutua ja hävitä, kun kaupunkia rakennetaan täyteen.

Malmin lentoasema on osa kansallista kertomusta

Kulttuuriperinnön kansainvälisten asiantuntijoiden julkaisu esittelee Malmin lentokentän Notre Damen rinnalla maailman uhanalaisimpien kulttuuriperintökohteiden joukossa. Kuntavaaleissa sen kohtaloon voidaan vielä vaikuttaa.

Jani Saxellin nykyinen ja tuleva Helsinki

Kirjailijan uusimmassa romaanissa Helsinki Underground menneisyys ja tulevaisuus kietoutuvat toisiinsa.

Unettomana Kalasatamassa

Tuuve Aron uusin kirja kertoo ihmissuhteista, mielenterveysongelmista ja pettymyksistä mielenterveyspalveluihin. Helsinki on miltei yksi henkilöhahmoista. Kulttuurivihkot haastatteli kirjailijaa.

Vedensekaisia näkyjä

Paikkasidonnaiseksi kirjailijaksi itseään kutsuva Katja Seutu kertoo suhteestaan Helsinkiin ja mereen.

"Täytä järjellä sun kallo, ja pelasta tää maapallo!"

Itähelsinkiläinen Biolapset-yhtyee inspiroi kappaleillaan ilmastotekoihin.

Muita aiheita

Kalliotaide – avain muinaisten ihmisten mielenmaisemaan

Vanhimmat kalliopiirrokset on tehty 40 000 vuotta sitten. Kuvien universaalius kertoo ihmisaivojen kehittyneen samanaikaisesti ympäri maailmaa.

Rikoksista kertomisesta tuli rikollista

Julian Assange ja Chelsea Manning asettivat elämänsä peliin julkistaessaan tietoja amerikkalaisten sotarikoksista Afganistanissa ja Irakissa. Julkaisemme ruotsalaisen pitkän linjan journalistin Arne Rothin haastattelun saksalaisesta kollegastaan Günter Wallrafista, joka johtaa laajaa Assangen tukiliikettä Saksassa.

Saa uudet saatavat jokainen

Emeritusprofessori Markku Kivinen jatkaa keskustelua suomalaisen vasemmiston lähihistoriasta.

Kaunokirjallisuus

Pullopostia Tukholmasta – Esa Ronkaisen proosarunoja

200 sanaa

Toimeentulotuen siirto Kelalle vaarantaisi heikoimmassa asemassa olevien oikeudet.

Rokotteiden Linux pysähtyi lääkekapitalismin muuriin.

Kuuba pelkää juomaveden loppuvan.

Levyjä, leffoja, kirjoja

Levynurkassa John 3:16:n Tempus Edax Rerum, Wardrunan Kvittravn, Anna von Hausswolffin All Thoughts Fly, Ánnámáretin Nieguid duovdagat ja Siebenin The Lockdown Covers. Lisäksi haastattelussa kirjailija ja Confusa-yhtyeen jäsen Katja Kettu Confusan uudesta EP:stä Sukellus.

Kotikinossa Juri Nummelin esittelee dokumenttielokuvan tuntemattoman innovaattorin Antti Peipon, jonka lyhytelokuvatuotannosta on juuri ilmestynyt uusi DVD.

Kirja-arvioissa Éric Vuillardin 14. heinäkuuta, Janne Ahjopalon ja Olga Palon Rakastan ihmistä. Keskusteluja biseksuaalisuudesta, Anna Järvisen Uni viime yönä, Hannu Niklanderin Tyhjää toimittamassa. Loivaa alamäkeä, Anu Silfverbergin Sinut on nähty, Juha Drufvan Jokamies joutilasluokan vahakabinetissa, Marja-Leena Heikkilä-Hornin Kaakkois-Aasian historia ja George Orwellin Päivät Burmassa.

Juhan herkut

Juha Säijälän ruokapalstalla mietitään, milloin moussakaa saa syödä ja kuka sitä oikein saa tarjota.

Kolumneja

Mikko Pöllä kirjoittaa paluusta entiseen, Jouni Avelin liberaaleista ja identiteettipolitiikasta, Martti Berger musiikista Venäjän kirjallisuudessa ja Markku Soikkeli musiikkia koskevista kiistoista.

Lehden kansi on taidegraafikko Hannu Hyrskeen kädenjälkeä.

52 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä (Asematunneli, Helsinki) sekä laajasti Lehtipisteissä ympäri maan. Lehtipisteen hakutoiminnolla voit katsoa kotiasi lähinnä sijaitsevan myyntipisteen.

Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS