Ilkka Vartiainen ei unohda kestävän kehityksen kulttuurisarkaa, vaan syöksyy blogissaan diletantin innolla klassisen musiikin syövereihin ja tähyilee samalla levyröykkiöiden alta maailman menoa. Lukekaa korvillanne!

Kamarimusiikista toivoa koronaviruksen huolestuttamille

6.3. kuuntelin vielä Olari Eltsin johtamaa Helsingin kaupunginorkesterin konserttia Musiikkitalossa. Viikkoa myöhemmin Jukka-Pekka Saraste johti Radion sinfoniaorkesteria tyhjälle salille ja yleisö seurasi esitystä joko radiosta tai netistä. Seuraavana keskiviikkona RSO:sta ei ollutkaan Musiikkitalossa kuin muutama muusikko soittamassa Beethovenin kamarimusiikkia radio- ja nettiyleisölle, kun yli kymmenen henkilön kokoontumiset oli kielletty. Enää ei ollut väliä, oliko liput myyty loppuun tai kuka onnistuisi ja miten lainaamaan orkestereiden kausikortteja kirjastosta – etenkin kun kirjastotkin menivät kiinni. Oopperakin meni kiinni ja Sibelius-Akatemian konsertit peruttiin.

Kuka pääsee konsertteihin lainatulla kausikortilla?

Viime aikoina konserttiharrastustani on elähdyttänyt pääkaupunkiseudun orkestereiden ja kirjastolaitoksen sopima mahdollisuus lainata muutamista Helmet-järjestelmään kuuluvista kirjastoista Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan kausikortteja ja kuunnella niillä laina-aikana esitettäviä konsertteja. Yksi hienoimmista kulttuurijutuista pitkiin aikoihin! Ja ei kun kokeilemaan: kun Tapiola Sinfoniettan kausikorttien eräpäivä tuli joitain päiviä sitten Tapiolan kirjastossa täyteen, seurasin, milloin kausikortit palautuivat kirjastoon. Kun kortit olivat taas lainattavissa, lähdin viivyttelemättä Tapiolaan, mutta kun pääsin perille, kausikortit olivatkin jo taas lainassa. En saanutkaan mitään. Miten tässä näin pääsi käymään?

Justhin piisas kun kesken loppuu

Miksi Verdi sävelsi viimeistä oopperaansa salaa? Hän pelkäsi, että se jäisi kesken, että kuolema tekisi työnsä nopeammin. Vaikka Falstaff valmistuikin, Viikatemies on kieltämättä aika hankala neuvottelukumppani ja monen tunnetun säveltäjän viimeinen teos onkin jäänyt joko keskeneräiseksi tai jonkun muun viimeistelemäksi. Olisi toki ollut hienoa kuulla Mozartin Requiem hänen itsensä valmiiksi säveltämänä, vaikka Glenn Gould olikin sitä mieltä, että Mozart kuoli liian myöhään eikä liian aikaisin.

Maailman suurimmat säveltäjät?

BBC Music Magazine kysyi joulukuun numeroaan varten eläviltä säveltäjiltä, ketkä ovat viisi kaikkien aikojen suurinta säveltäjää, ja 174 nykysäveltäjän antaman vastauksen perusteella voittaja on Johann Sebastian Bach! Toiseksi tuli Stravinsky ja kolmanneksi Beethoven. Mozart jäi yllättäen mitalisijoilta neljänneksi, mutta Debussy sijoittui hienosti viidenneksi.

Lisää naisten säveltämää klassista musiikkia!

Juha Torvinen vaatii Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla 19.10. klassista musiikkia kohtaamaan sortohistoriansa viitaten viime aikojen keskusteluun naissäveltäjien vähäisyydestä klassisen musiikin konserttiohjelmistoissa. Esimerkiksi Vesa Sirén muistuttaa 16.10. saman lehden raportissaan Galina Ustvolskajan syntymän satavuotisjuhlinnasta, että tänä vuonna Suomen sinfoniaorkestereiden ohjelmistosta vain noin kolme prosenttia on naisten säveltämää.

Aution saaren musiikkia

Yleisradio uusi kesän aikana lastenpsykiatri Jari Sinkkosen musiikkia ja mielentiloja käsittelevän ohjelmasarjan. Erään ohjelman aikana Sinkkonen totesi, että jos hän voisi ottaa mukaansa autiolle saarelle vain yhden säveltäjän, niin se olisi nimenomaan Schubert. Schubert on suosittu ja ammattimuusikoidenkin arvostama säveltäjä, mutta mitenhän tällaisia aution saaren valintoja tehdään? Isäni olisi varmaankin valinnut Verdin, mutta itselleni valinnasta ei vain tule mitään.

Barokkikonsertin vierailu hip hop -maailmassa

BRQ Vantaa Festival järjesti Lauri Honkavirran cembalokonsertin Vantaan Taidemuseo Artsiin ja hyvä niin, sillä nykyisinhän helsinkiläinenkin pääsee ilman lisämaksua Myyrmäkeen samalla AB-vyöhykkeen lipulla, jolla yleensäkin matkustaa pitkin Helsinkiä. Kun Artsin Uncategorized-näyttely esitteli Chi Modun valokuvia 1990-luvun Yhdysvaltain hip hop -kulttuurista, konsertti joutui kuitenkin aika hämmentävään ympäristöön.

Hiipuuko valaiden laulu?

Heti heinäkuun alkajaisiksi minulta meinasi mennä japanilainen sencha-tee väärään kurkkuun, kun luin Helsingin Sanomista uutisen, että Japani aloittaa taas valaiden pyydystämisen kaupallisessa tarkoituksessa. Onhan Japani ennenkin väittänyt, että se pyydystäisi valaita ”tieteellisiin tarkoituksiin”, mutta nyt on ympäristöjärjestöjen varoituksista huolimatta aivan avoimesti tarkoitus tehdä bisnestä valailla. Samalla mieleeni tuli John Cagen Litany for the Whale.

Konsertti ilman aplodeja?

Grigori Sokolov konsertoi tänäkin kesänä Helsingissä, ja vuosi toisensa jälkeen sekä hänen varsinainen ohjelmistonsa että lukuisat ylimääräiset numeronsa ovat saaneet ylenpalttiset aplodit. Tämä toi mieleeni kuitenkin täysin päinvastaisen tilanteen, jossa viulisti Knuut Nissinen yritti pitää toukokuun lopussa Huopalahden kirkossa taputuksettoman konsertin – onnistumatta siinä.

More Articles ...

ILMOITUS