Uusi todellisuus – 2

0. Kun seuraan kulttuureihin ja myytteihin liittyviä tapahtumia, kirjoitan usein sanomalehtiin mielipidekirjoituksia.  

*

Kuulin muutama vuosi sitten, että eräässä valtiossa maksetaan avioliitosta ulkomaalaisen kanssa, koska kyseinen valtio haluaa vahvistaa kansansa DNA-rakennetta.

Suomalaisten solmimista avioliitoista esimerkiksi syyrialaisten ja somalialaisten kanssa tulisi maksaa myös täällä sievoinen summa rahaa. Vahvempi DNA tehostaisi myös valtiomme kilpailukykyä.

Uusi todellisuus (Todellisuuden loppu – 5)

0. Mitä enemmän olen lukenut eteläpohjalaista "maakuntalehteä" Ilkkaa, sitä enemmän se on alkanut muistuttaa Kauhava-Härmänmaan tuppukylän Komiat-lehteä.

Mutta onneksi Suomenkin taivas on myös sinisenä kansainvälinen.

Todellisuuden loppu – 4

Perussuomalaiset vaihtoivat 11.6.2017 puheenjohtajansa Timo Soinin nationalismikiihkomieliseen Jussi Halla-ahoon. 

Kesken Suomen itsenäistymisen satavuotisjuhlinnan tapahtui "todellisuuden loppu", jossa murtui kuvitelma kaikille suomalaisille yhteisestä "maltillisesta maaseutuporvarillisesta nationalismista". 

Ministerit autojensa vankeina

Vaikka Klamin orkesteriteos Pyöräilijä alkaa hitaasti, se ei ala rauhallisesti, vaan synkän pahaneteisesti paholaiseenkin ennen muinoin assosioidun tritonus-intervallin sävyttämänä. Pyöräilijä kuitenkin uskaltautuu vauhtiin kaivaten ilmeisesti jännitystä elämäänsä. Loppurysähdyksestä on vaikea päätellä, kaatuuko pyöräilijä vai ei. Mutta onko pyöräileminen todellakin niin vaarallista? Niin vaarallista, että pyöräily pitäisi kieltää maamme ministereiltä?

Todellisuuden loppu – 3

0. Kaikki se mitä pikkukissamme tekee, liittyy ainoastaan hänen omaan olemassaoloonsa (tämän taustalla on evoluution pohjalta syntynyt "eläimenä oleminen"). 

Moneen mihin kissamme ryhtyy, vaikuttaa (toisin kuin ihmisellä) suuresti hyvin tarkaksi kehittynyt kissan hajuaisti.  

Ihmisillä on kuitenkin (valitettavasti) taipumus kuvitella, että eläimen kuten "kotikissan" olemassaolo ja "tekemiset" niveltyvät (tavalla tai toisella) ihmisen olemassaoloon. 

Diletantti nostalgian vietävänä

Sattuipa käsiini Soundi-lehden tämän vuoden kakkosnumero, jonka pääkirjoituksen Mikko Meriläinen otsikoi ”Nostalgia, pysy minusta kaukana” – samalla kun lehden kannessa hehkutetaan Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen paluuta. Toki Meriläinen myöntää suhteensa nostalgiaan ja combackeihin kompleksiseksi, muttei kuitenkaan myönnä tarvitsevansa uutta Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -singleä ainakaan nostalgiasyistä. Mitä tekeekään puolestaan Kare Eskola huhtikuun lopulla Välilevyjä-ohjelmassaan? Sukeltaa täysillä nostalgian virran vietäväksi kertaamalla isänsä ja äitinsä levyhyllyn ääressä lapsuudessaan kuulemiaan äänitteitä, vaikkakin täysin tietoisena nostalgiaan liittyvien tunteiden petollisuudesta.

Todellisuuden loppu - 2 (mikä oleminen, tieto, tietoisuus, totuus, todellisuus ja myytti?) 

0. Kirjoitin seinäjokilaiseen sanomalehti Ilkkaan 11.5.2017 seuraavan mielipidekirjoituksen:

"KUVITTEELLISUUS JA KONKREETTISUUS

Jos joku uskoo uskontonsa mukaan, se on luonnollista ja kyseinen henkilö on myös rehellinen jos hän ajattelee, että tärkeintä on se "tapa jolla uskoo kuin se mitä uskoo" (Kierkegaard). 

Ajatusleikki (todellisuuden loppu)

0. Otsikolla "Ajatusleikki" en viittaa siihen, että olisin ennustamassa tulevaisuutta. 

Viittaan termillä "ajatusleikki" modernin yhteiskuntamme epäonnistumiseen, siihen mikä on ollut jo pidempään väistämättömänä käsillä. 

Vaikka "lainasin" kyseistä sanaa Georg Henrik von Wrightin kirjoituksesta "Viimeisistä ajoista, Ajatusleikki" (Tieto ja ymmärrys, 1999, sivu 495), en ennusta "lopun merkkejä". 

ILMOITUS