Ja nyt kuulemme Yleisradion ohjelmassa, paitsi että… oikun, eikun, kuulemmekin...

Elokuun lopulla Esa-Pekka Salonen johti Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin opiskelijoista koottua sinfoniaorkesteria ja solistina oli sellisti Jonathan Roozeman. Onneksi Yleisradio lähetti konsertin koko kansankin kuultavaksi. Olin kuitenkin hieman ihmeissäni, kun Helsingin Sanomien radio-ohjelmatietojen mukaan konsertissa ensimmäisenä esitettävä teos olisikin Sibeliuksen Lemminkäissarja eikä Steven Stuckyn Radical Light tai Salosen Mania. No voihan konsertin ohjelmisto tai sen järjestys välillä vaihtua, mutta mitä kummaa? Konsertti alkoi sittenkin Stuckyn teoksella ja jatkui Salosen Manialla. Lemminkäinen lähti Saaren neitojen pariin vasta väliajan jälkeen. Miksi Helsingin Sanomissa konsertin teokset olivat väärässä järjestyksessä?

Eksistentialismi ja dada

Tämän kirjoitukseni alkuperäinen otsikko oli "TODELLISUUSKÄSITYSTEN MONINAISUUDESTA". 

Ajattelu- ja kirjoittamisprosessin aikana tapahtuvat ilmiöt ja tapahtumat aiheuttavat kuitenkin sen, että ajattelu ja kirjoittaminen suuntautuu uusiin aiheisiin ja suuntiin niin, että se antaa aihetta myös otsikon vaihtamiseen, välillä useaankin kertaan. Ihminen ei ole "kone". 

Hirmuhallinto

"Tietouskoon ja -tuotantoon" pohjautuvan länsimaisen kulttuurin ja yhteiskunnan kriisi syvenee. 

Samaan aikaan kun ihminen uskoo ratkaisevansa "tietotuotannolla" yhteiskunnassa vallitsevat ongelmat, esimerkiksi sairaudet lisääntyvät koko ajan. 

Myös ympäristökriisi syvenee samaan aikaan syvenemistään.

Riippuvuuksien riepoteltavana

Taika Dahlbom kirjoittaa Helsingin Sanomien lauantaiesseessään 5.8.2017 lukemisesta addiktiona otsikolla ”Onneksi lukemista pidetään nykyään positiivisena addiktiona”. Ja tämähän todellakin näkyy kirjojen kierrätyshyllyillä. Ennenhän addiktioiden keskeisenä kysymyksenä oli, miksi Jeppe juo, mutta nykyisin voi olla koukussa lähes mihin tahansa. On netti-, peli-, seksi- ja ties mitä riippuvuutta. Suurin osa suomalaisista on melkein yhtä riippuvaisia kahvista kuin älypuhelimestaan. Jotkut katsovat sata kertaa viikossa asuntoilmoituksia, vaikka eivät ole muuttamassa minnekään. Jopa liiallisesta intohimosta terveelliseen ruokavalioon voi saada ongelman, jolla vaikeuttaa syömistään ja vaurioittaa terveyttään. Mutta miten on, voiko klassisesta musiikista tulla riippuvaiseksi?

Ilmastomuutoksen todellisuus ja energiapolitiikan kurjuus

Uutiset ovat huolestuttavia. Etelä-Eurooppa ja Balkanin alue ovat kuumuuden kourissa. Sunnuntain Helsingin Sanomat (6.8.2017) otsikoi: ”Hengenvaarallinen helle piinaa Etelä-Eurooppaa”. Uusimpien tutkimusten mukaan tällaiset helleaallot ovat tulevaisuutta ja seuraukset sen mukaiset. Ennustetaan, että säästä johtuvat kuolemat saattavat 50-kertaistua vuosisadan loppuun mennessä. Ihmisiä arvioidaan kuolevan Euroopassa vuonna 2100 sääoloista johtuen noin 152 000 vuodessa.

Uusi todellisuus – 3

0. Maailmassolokäsitykseni keskeisimpiin kysymyksiin sisältyy kysymys "tietämisestä". 

Ihminen ei ole tietävä "tieto-olento" vaan kuvitteellisten myyttiensä varassa elävä kulttuurieläin. 

Uusi todellisuus – 2

0. Kun seuraan kulttuureihin ja myytteihin liittyviä tapahtumia, kirjoitan usein sanomalehtiin mielipidekirjoituksia.  

*

Kuulin muutama vuosi sitten, että eräässä valtiossa maksetaan avioliitosta ulkomaalaisen kanssa, koska kyseinen valtio haluaa vahvistaa kansansa DNA-rakennetta.

Suomalaisten solmimista avioliitoista esimerkiksi syyrialaisten ja somalialaisten kanssa tulisi maksaa myös täällä sievoinen summa rahaa. Vahvempi DNA tehostaisi myös valtiomme kilpailukykyä.

Uusi todellisuus (Todellisuuden loppu – 5)

0. Mitä enemmän olen lukenut eteläpohjalaista "maakuntalehteä" Ilkkaa, sitä enemmän se on alkanut muistuttaa Kauhava-Härmänmaan tuppukylän Komiat-lehteä.

Mutta onneksi Suomenkin taivas on myös sinisenä kansainvälinen.

ILMOITUS