Ikävän karkotusta klassisella musiikilla

Juha Matias Lehtonen kertoi Helsingin Sanomien artikkelissaan 26.1.2017 ”Mieli hyväksi musiikilla”, miten musiikilla voi vaikuttaa mielentilaansa. Lehtonen kiinnittää huomiota siihen, kuinka musiikilla on ihmisten hyvinvointiin syvällinen vaikutus ja siteeraa psykologian tutkija Suvi Saarikalliota: ”Musiikki ja visuaaliset kokemukset ovat tärkeä osa arjen tunnesäätelyä. – –” Saarikallio on tutkinut kognitiotieteilijä Johanna Maksimaisen kanssa musiikin ja kuvien vaikutusta mielihyvään käyttäen kyselyjä ja aivokuvantamista.  Lehtosen artikkelissa on kuitenkin mielenkiintoista se, että hän on koonnut tutkimuksista yhdeksän ohjetta, joilla valita juuri sopivaa musiikkia mielialojensa säätelyyn. No tästähän pitää ottaa selvää...!

Tiesitkö tätä? Perussuomalaiset tukevat islamilaisten diktatuurien aseistamista!

Julkaisimme äskettäin Kulttuurivihkoissa Hossein Bahmanpourin Syyria-aiheisen artikkelin, jossa hän toteaa, kuinka länsimaiden ja omalta osaltaan myös Suomen epäjohdonmukainen ulkopolitiikka luo maaperää terrorismin leviämiselle. Samaan aikaan kun terrorismi tuomitaan jyrkästi ja sitä vastaan käytetään kovia keinoja, sitä toisaalla epäsuorasti tuetaan. ”[H]allituksemme ovat antaneet poliittista – jopa taloudellista, materiaalista ja sotilaallista – tukea äärijärjestöille, joita on koulutettu neljässä eri valtiossa ja lähetetty sotimaan YK:n täysivaltaista jäsenmaata vastaan”, Bahmanpour kirjoitti etenkin Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten toimiin viitaten.

Eksistentialismi, globaali pääomakasautuminen ja yhteiskunnan muutos

0. Maailmanhistoria aikana maapallolla on ollut lukemattomia eri kulttuureja ja erilaisia valtakuntia. Niiden valtapiirit ja rajat ovat muuttuneet jatkuvasti. Aluksi niiden välillä ei ollut edes rajoja. Valtapiirin hallitsijalla uskottiin olevan yliluonnollisia voimia (henki) ja uskontojen harjoittajat tarjosivat tukea alueen hallitsijalle niin että kansa oppi sulautumaan kuninkaiden valtapelien nappulaksi.

Eksistentialismi ja tulevaisuus

1.

Isäni Lauri Paaso oli nuorena uskovainen mies, myöhemmin hän oli innokas Maalaisliiton (poliittisen puolueen) kannattaja. Hän "tiivisti" vanhoilla päivillään maailmassaolonsa kirjoittamalla sukuhistorian nimeltä Kuivaniemen PAASO SUKUNSA juurilla (1983). Hän rakensi eläkepäivikseen kesämökkinsäkin lapsuudenkotinsa Kuivaniemen Veskaan. Äitini ja isäni avioeron jälkeen vanhempani asuivat kaupunkikerrostaloasunnoissa.

Malja yliopistolle ja demokratialle

Pidin perjantaina 24.2. Eroa, Kola, eroa! -sitseillä puheen yliopistosta ja demokratiasta. Se meni jokseenkin näin.

Illan teemana on Helsingin yliopiston rehtorin eroaminen. Minäkin olen arvostellut yliopiston johtoa, muun muassa kirjasessa Universitas Helsingiensis 376. Ongelman ydin ei kuitenkaan ole se, kuka on johtoasemassa, vaan mikä on se järjestelmä, jonka puitteissa toimitaan, ja mikä on se käsitys yliopistosta ja yhteiskunnasta, jota yliopiston vallanpitäjät teoillaan toistavat.

Elokuvahuiput 2016

Oscar-gaalan lähestyessä muistutuksena vuonna 2016 Suomessa teatteriensi-iltansa saaneiden elokuvien top 20 -lista juoniesittelyineen ja perusteluineen.

Todettakoon, että listan laatija on nähnyt vain – toivottavasti melko kattavan – murto-osan viime vuoden leffatarjonnasta. Niinpä ohesta puuttuu varmasti laadukkaitakin teoksia, kuten kehuttu scifi-draama Arrival (verkkojulkaisu Film-O-Holicin vastaavan kriitikkolistauksen voittaja viime kuulta).

Halvalla lähtee! Kirjaston erikoistarjous!

Pistäydyinpä Helsingin keskustassa asioidessani ohimennen Kymppikirjastossa, joka on musiikkikirjastona kaupunginkirjastojen joukossa klassisen musiikin paratiisi. Mitä kaikkea sieltä onkaan tullut lainattua! Tällä kertaa törmäsin kuitenkin jo ennen sisäänkäyntiä kirjaston CD-levyjen poistomyyntiin. Häh? Siinä sitä tarjottiin tilaisuutta punnittuihin levyhankintoihin: neljä levyä yhdellä eurolla, joten yhden normaalihintaisen, 20 euroa maksavan CD:n hinnalla olisi saanut 80 levyä.

Kissa ja mikrobivaurio

1. Kissa

"Eläimenä oleminen" tapahtuu luonnonmukaisesti etenevän "evoluutiovyöryn" mukaisesti.

Seuraamalla pikkukissamme elämää olen oppinut joka päivä uutta luonnon ja evoluution ihmeellisyydestä.

ILMOITUS