Ajatusleikki (todellisuuden loppu)

0. Otsikolla "Ajatusleikki" en viittaa siihen, että olisin ennustamassa tulevaisuutta. 

Viittaan termillä "ajatusleikki" modernin yhteiskuntamme epäonnistumiseen, siihen mikä on ollut jo pidempään väistämättömänä käsillä. 

Vaikka "lainasin" kyseistä sanaa Georg Henrik von Wrightin kirjoituksesta "Viimeisistä ajoista, Ajatusleikki" (Tieto ja ymmärrys, 1999, sivu 495), en ennusta "lopun merkkejä". 

Elokuvabokseja ja -kokoelmia X: Edison: The Invention of the Movies

Thomas Alva Edisonin (1847−1931) ansioluettelo on pitkä. Hän oli keksijä, joka rakensi myös elokuvalaitteiston. Vuonna 1888 ensi askeleensa uuden laitteen parissa ottaneesta Edisonista sukeutui vuosien saatossa myös varteenotettava elokuvamies, vaikka hän ei ensi alkuun osannutkaan aavistaa keksintönsä mahdollisuuksia ja menestystä. Vuonna 1894 valmistunutta, yhdelle katsojalle kerrallaan suunniteltua Kinetoscope-katselulaitetta seurasi kolme vuotta myöhemmin viimeistelty projektori, jolla elokuvia voitiin esittää myös valkokankaalla.

Työnantaja ei ilahdu työttömien hakemuspakosta

Vaikka kulttuurialan mikroyrittäjänä ja freelance-toimittajana kuulun ensisijaisesti prekariaattiin, minulla on Kulttuurivihkoissa myös työnantajan rooli. Kommentoin nyt siinä ominaisuudessa uusinta esitystä Juha Sipilän hallituksen “Kyykytämme työttömiä” -sarjassa. Sen mukaan työttömän olisi haettava kolmen kuukauden aikana vähintään 12 työpaikkaa sillä uhalla, että menettää työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi. Sama hallitus on muuten lanseerannut ”normienpurkutalkoot”, mutta työttömille se purkamisen sijasta asettaa lisää normeja niin paljon kuin pystyy.

Pariisin kulttuurit ja myytit

Miksi Helsingin johto haluaa karkoittaa romaanikerjäläiset kaupungista? Miksi Turku halusi kiillottaa kulttuuripääkaupunkiproketilla kaupunkinsa putipuhtaaksi ja ylikiiltäväksi? Miksi Viipurista on karkoitettu kerjäläiset ja siivottu koululaisten harjoilla koko Vanha Viipuri? 

Miksi Prahan vanhassa keskustassa kaikki katot on yhtenäistetty punaisella tiilellä? 

Ranskan ongelmallinen vaalitulos – fasismi vastaan uusliberalismi

Ranskan presidenttivaalien ensimmäinen kierros on ohitse. Toiselle kierrokselle pääsivät entinen investointipankkiiri, sosialistiministeri ja uusliberalismin kannattaja Emmanuel Macron ja Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen. Euroopan johtajat ovat olleet innoissaan tuloksesta. EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini iloitsi: ”Kun näkee Ranskan ja EU:n liput julistamassa Macronin voittoa, se on osoitus toivosta ja sukupolvemme tulevaisuudesta.” Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel oli varma, että Macron on Ranskan seuraava presidentti.”Tämä on hienoa Euroopalle”, oli Gabrielin näkemys. Itävallan presidentti Alexander Van der Bellen julisti optimismiaan ja totesi olevansa vakuuttunut, että ”eurooppavastaisten liikkeiden” nousu on ”ohitse”.

Kangas-Annala 2017

 

Suomen maatalousvaltaisimmalla seudulla  Kauhavalla, paikan vanha maaseutukulttuuri ja -myytistö junnaa paikallaan. 

Kauhava ei ole todellakaan mikään Pariisi. Eikä Seinäjoki edes tyypillinen seutukeskus. 

Tavaratulva

1. Ennen kuin muutimme vuoden 2011 alussa Turusta Kauhavalle, kokosimme Turussa tavaroitamme monesta eri paikasta (asuin- ja työpaikoista jne.). 

Tavaraa kerääntyi tuolloin niin suuri määrä, että meidän piti tilata kaksi kertaa muuttoauto Turusta Kauhavalle. 

Ylikansallinen ideologia on jo ylittänyt nationalismiaatteen

Postilaatikkomme on rikkoutunut Kauhavalla kahden viime vuoden aikana kaksi kertaa puiden kaatamiseen tarkoitettua monitoimikonetta metsään kuljetettaessa. Kolmannen kerran postilaatikkomme rikkoutui lumiauran iskusta. Laatikkomme on kahden yksityistien varrella. 

Tein 8.3.2017 ELY-keskukselle ehdotuksen tämän ongelman ratkaisemiseksi. ELY siirsi asian Kauhavan kuntaan, kunta neuvoi minua ottamaan yhteyttä tiekuntiin (huomaa termi "kunta").

ILMOITUS