Entä jos Aarnio olisi tutkinut terrorismia?

Yhteiskunta on tapana jakaa julkiseen ja yksityiseen sektoriin. Mutta julkiseen sektoriin liittyy sellainen paradoksi, että sen sisällä toimii salainen sektori – ja salaisen sektorin sisällä ehkä vielä erittäin salainen sektori. Salainen sektori on muodollisesti julkisessa, demokraattisessa valvonnassa, mutta käytännössä siellä voi olla tapahtua asioita ja olla käytössä toimintatapoja, joista kansalaisten valitsemat edustajat eivät tiedä mitään.

Hanhien tallaamana (Kierkegaard)

Kristinuskon kannattajat ovat jakautuneet lukemattomiin organisoituihin kirkkokuntiin. 

Kristillisen "vapaakirkon vapaus" on "uskovaisten kuvitteellista vapautta", sen vastakohta on "itselleen olemisen konkreettinen vapaus" jalat maassa.

Ihminen on "heitetty vapauteen" eikä ihminen voi muuttua toiseksi.

Metallica klassisen musiikin perinteen jatkajana?

Tänä vuonna Polar Music Prize -palkinnon saivat Metallica sekä Ahmad Sarmast ja hänen johtamansa Afganistanin kansallinen musiikki-instituutti. Metallica on niin tunnettu, ettei sen palkitseminen mitenkään yllätä, mutta perustelut palkitsemiselle saivat melkein aamuteeni väärään kurkkuun: että Metallica kulkisi fyysisellä ja raivokkaalla musiikillaan Wagnerin ja Tšaikovskin jalanjäljissä! Mitä … ihmettä?

Länsimaisen kulttuurin loppu (Musta valu 2)

Filosofinen antropologia kysyy: "mikä ihminen on?" ja "miten ihminen eroaa muista eläimistä?" (kts. Timo Laineen ja Petri Kuhmosen kirjaa Filosofinen antropologia, 1995). 

Ihminen osaa tehdä havaintoja ja "ymmärtää", mutta ihminen ei ole tietävä olento. 

Ihminen on maapallolla muun eläinkunnan keskellä vaikuttava yhteiskunnallinen ja kulttuurinen eläin.

Tietämisen loppu – 8

Donald Trump on asettanut amerikkalaisten tavoitteeksi ryhtyä uudestaan valloittamaan avaruutta uuden tiedon ja tekniikan luomiseksi (tämän taustalla on kaiken hallitsemisen kulttuuri). 

Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja suututti koko islamilaisen maailman. Jerusalem on myös pahan kaupunki. 

Jerusalemin "maailman navan" vaakunassa on "Suomen leijona". 

Tietämisen loppu – 7

A. Tietäminen ja kuva (1 ja 2)

1. TIETÄMINEN

Ensimmäisen Mooseksen Kirjan mukaan "Aatami varoitti hänen (Eevan) kuolevan pelkästään sen (hyvän- ja pahatiedon puun hedelmän) koskettelemisesta, mutta käärme taivutteli häntä sanomalla, että kuoleman sijasta hedelmä antaisi heille tiedon, joka tekisi heistä jumalien kaltaisia. Tämä lupaus, yhdessä puun kauneuden kanssa, ajoi Eevan syömään puusta. 

Elokuvabokseja ja -kokoelmia X: Yasujiro Ozu

Japanilaisen elokuvan kultakausi alkoi pian toisen maailmansodan jälkeen ja jatkui aina 1960-luvun puoliväliin. Tämä kahden vuosikymmenen ajanjakso on jäänyt elämään rikkaana ja monen erilaisista lähtökohdista ponnistaneen ja erilaisia elokuvia tehneen mestarin aikakautena: Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi, Mikio Naruse, Keisuke Kinoshita, Masaki Kobayashi, Kaneto Shindo ja monet muut herättivät teoksillaan ihailua ympäri maailmaa. Lopulta japanilaisen elokuvan loisto hiipui, mutta onneksemme tärkeimmät teokset on tätä nykyä siirretty myös kotikatsojaa suosivaan formaattiin – Kurosawaa on yhytettävissä jopa Suomenkin markkinoilta.

Trumpin veropolitiikka – sota rikkaiden ja köyhien välillä

Amerikkalainen miljardööri Warren Buffett on Bloomberg Billionaires Indexin mukaan maapallon kolmanneksi rikkain mies. Hän totesi New York Times -lehden haastettelussa muutama vuosi sitten: ”Aikamme keskeinen konflikti on sota rikkaiden ja köyhien välillä.”

Rikkaiden asemat ovat vahvistuneet, jos kriteerinä on omaisuuden keskittyminen yhä harvempien käsiin. Vuonna 2017 maailman 500 rikkaimman ihmisen omaisuusmassa lisääntyi 1 000 miljardilla dollarilla. Samaan aikaan köyhien osuus maailman omaisuusmassasta pienenee. Yksi keskeinen pääkonflikti on sota rikkaiden ja köyhien välillä, jota uusliberalistiset verouudistukset kiihdyttävät.

ILMOITUS