Halvalla lähtee! Kirjaston erikoistarjous!

Pistäydyinpä Helsingin keskustassa asioidessani ohimennen Kymppikirjastossa, joka on musiikkikirjastona kaupunginkirjastojen joukossa klassisen musiikin paratiisi. Mitä kaikkea sieltä onkaan tullut lainattua! Tällä kertaa törmäsin kuitenkin jo ennen sisäänkäyntiä kirjaston CD-levyjen poistomyyntiin. Häh? Siinä sitä tarjottiin tilaisuutta punnittuihin levyhankintoihin: neljä levyä yhdellä eurolla, joten yhden normaalihintaisen, 20 euroa maksavan CD:n hinnalla olisi saanut 80 levyä.

Kissa ja mikrobivaurio

1. Kissa

"Eläimenä oleminen" tapahtuu luonnonmukaisesti etenevän "evoluutiovyöryn" mukaisesti.

Seuraamalla pikkukissamme elämää olen oppinut joka päivä uutta luonnon ja evoluution ihmeellisyydestä.

Oleminen, kulttuuri ja myytti, uusi yhteiskunta ja luontosuhde

0. MIELIPIDE

Kirjoitin seinäjokilaiseen sanomalehti Ilkkaan seuraavan mielipidekirjoituksen (päivätty 1.1.2017):

"KAUHAVAN MALLI

Kävin katsomassa viime torstaina (22.12.2016) liikenteelle avattua Kangas-Annalan tie- ja siltahanketta. Ensimmäiseksi näin valtavan lintuparven lentävän tiealueen ulkopuolella. Voi olla, että kyseinen parvi jäi laskeutumatta kyseiselle IBA-alueelle, koska tiellä oli autoja kirkkaat ajovalot päällä. Kevätmuuton 2017 aikana näemme miten lintumaailman käy.

Suurkunnan aluerakenne, ihmisläheisyys ja uusi luontosuhde

Suomen suurkuntauudistuksen valmistelun perusta ei ole ollut ihmisläheinen. Kansaa edustava yhteiskunnallinen valtaeliitti on painanut uudistuksella kansan eteensä "rähmälleen".

Tässä ei ole kysymys pelkästään "oikeudenhoidosta" eli siitä, että maamme oikeusasiantuntijat (normien ja lakien "vartijat") ovat huolissaan perus- ja ihmisoikeuskysymysten hoidosta sekä lakihankkeiden perustuslaillisuuskontrollista Suomessa.

Donald Trump, epävarmuuden aika ja Euroopan äärioikeisto

Yhdysvaltojen uusi presidentti astui virkaan 20. tammikuuta 2017. Hänen vaalivoittonsa on herättänyt hämmennystä, suurta epävarmuutta ja erityisesti eurooppalaisen äärioikeiston piirissä valtavaa odotusta tulevasta politiikasta.

Elokuvabokseja ja -kokoelmia IX: Albert Capellani

Samaan aikaan kun lehdet ja tiedotusvälineet lyövät fyysisiä elokuvatallenteita maahan ja kuluttajat karsastavat niiden ostamista, maailmalla julkaistaan toinen toistaan kiehtovampia elokuvasarjoja ja -kokoelmia. Etenkin ranskalaisella elokuvalla menee mainiosti, sillä maa on aina osannut arvostaa omaa kulttuuriperintöään hieman paremmin kuin moni muu kulttuurin kehtona itseään pitävä maa. Erityisessä nosteessa on viime aikoina ollut mykkäelokuva, jonka taitureista yksi jos toinenkin on saanut markkinoille oman kokoelmansa.

Miten levyttää John Cagen 4'33''?

Varoitus! Tämä blogiteksti sisältää juonipaljastuksia.

Ostin kirpputorilta CD-levyllisen Amadinda-lyömäsoitinyhtyeen esittämää modernia musiikkia. Levy sisältää muun muassa Cagen teoksen 4'33'' – vai sisältääkö? Kyseisen teoksen levytyksestä kuuluu mahdollisesti jostain kaukaisuudesta kirkonkellojen soittoa, ehkä jotain rahinoita, jokin kopsahdus ja selkeästi ainakin linnunlaulua. Onko levytys epäonnistunut?

Millainen eksistentialistinen historiakäsitys voisi olla?

Kirjoitin sanomalehti Ilkkaan Alahärmän Knuuttilan raitista mielipidekirjoituksen (Ilkka 20.11.2016. Kaupunkikulttuuri synnytti Kunuuttilanraitin), jossa väitin kyseisen alueen syntyneen muinoin rannikon ruotsalaisasutuksesta ("ruotsalaisteoria").

Kirjoitin heti kyseisen kirjoituksen julkaisemisen jälkeen Ilkan toimitukselle "ruotsalaisteoriaani" perustelevan kirjoituksen (mielipide):

ILMOITUS