Hanhien tallaamana 5

 

Ihmiset kuvittelevat, että mitä enemmän ihminen soveltaa tietämisperiaatetta "tieto on valtaa", sitä enemmän ihminen alkaa hallita kaikkea. 

Nykyisen teollisen kapitalismin aikana on kuitenkin tapahtunut päinvastaista kehitystä. Siinä ihmisyksilön merkitys on vähentynyt ja koneiden merkitys on kasvanut entisestään.

Wienin filharmonikot ja legendan voima

Wienin filharmonikot konsertoi Tampere-talossa huhtikuun 28. päivä, joten Vesa Sirén sai hyvän syyn haastatella Helsingin Sanomille 19.4. orkesterin puheenjohtajana toimivaa Daniel Froschaueria. Orkesteria ovat johtaneet monen vanhan kuuluisan kapellimestarin ohella muutamat suomalaisetkin kapellimestarit, joista Susanna Mälkki ja Sakari Oramo pitävät Wienin filharmonikoita maailman parhaana orkesterina. Mutta miksi?

Hanhien tallattavana 4

Ihminen ei voi kasvaa vapaaksi, itsenäiseksi ja vahvaksi jos luova yksilö ja "itselleen oleminen" kielletään. 

Ihmisen olemisen ja elämän mielekkyys syntyy siitä, että ihminen on yksilönä täydellisesti vapaa myös luovuuteensa suhteen. 

Hanhien tallattavana 3

Jean-Paul Sartren romaanin Inho alussa (suomennos 1981, sivu 7) sanotaan, että "Parasta on merkitä tapahtumat muistiin päivittäin...".

Kun ihmettelen omaa "maailmassa olemistani", seuraan juuri nyt tapahtuvia tapahtumia ja kirjoitan siltä pohjalta omia käsityksiäni ihmisenä "olemisesta ja elämästä".

Tapaukset Assange ja Dmitrijev – kuin kaksi marjaa

Pitkänäperjantaina tuli julki Ison-Britannian ja Venäjän myrkytysselkkaukseen liittyvä pysäyttävä uutinen: Ecuador oli ilmoittanut katkaisevansa Lontoon suurlähetystössä pakolaisena elävän Wikileaksin perustajan Julian Assangen yhteydet ulkomaailmaan, koska tämä oli yhdessä twiitissään kyseenalaistanut Britannian syytökset, että Venäjä olisi vastuussa entisen vakoojansa myrkyttämisestä.

Samaan aikaan, kun luin uutisen Ylen sivulta, sivun reunassa näkyi toinen pysäyttävä uutinen: Stalinin terroria Venäjän karjalassa tutkinutta historioitsijaa Juri Dmitrijeviä uhkaa vankeustuomio lapsipornosta.

Hanhien tallattavana 2

Ilmastonmuutos on vakavin uhka elolliselle luonnolle ja ihmiskunnalle. 

Siinä polttavan kuuma vaihtuu jäätävän kylmäksi ja rutikuiva läpimäräksi (sekä päinvastoin) ja aiheuttaa seurausvaikutuksia, jotka näkyvät koko yhteiskuntarakenteen muuttumisena. Taistelu lämmöstä, vedestä ja ruuasta kiristyy kun ihmisen aikaansaama ilmastonmuutos riehuu. 

Entä jos Aarnio olisi tutkinut terrorismia?

Yhteiskunta on tapana jakaa julkiseen ja yksityiseen sektoriin. Mutta julkiseen sektoriin liittyy sellainen paradoksi, että sen sisällä toimii salainen sektori – ja salaisen sektorin sisällä ehkä vielä erittäin salainen sektori. Salainen sektori on muodollisesti julkisessa, demokraattisessa valvonnassa, mutta käytännössä siellä voi olla tapahtua asioita ja olla käytössä toimintatapoja, joista kansalaisten valitsemat edustajat eivät tiedä mitään.

Hanhien tallaamana (Kierkegaard)

Kristinuskon kannattajat ovat jakautuneet lukemattomiin organisoituihin kirkkokuntiin. 

Kristillisen "vapaakirkon vapaus" on "uskovaisten kuvitteellista vapautta", sen vastakohta on "itselleen olemisen konkreettinen vapaus" jalat maassa.

Ihminen on "heitetty vapauteen" eikä ihminen voi muuttua toiseksi.

ILMOITUS