Ulkopuoliset arvioivat työttömän elämää

Kulttuurivihkojen köyhyys-teemanumeron (2/2018) lisäantina nuori työtön kertoo tilanteestaan ja ottaa kantaa työttömien kohteluun.

21-vuotiaan muunsukupuolisen Valon (nimi muutettu) vähäiset tulot koostuvat työmarkkinatuesta, asumistuesta ja kunnallisten luottamustoimien palkkioista.

"Valmistuttuani ylioppilaaksi kuvittelin, että pääsisin aloittamaan yliopisto-opinnot varsin pian. Aivan niin ei käynyt ja löysin itseni tyhjän päältä kaupungista, joka kärsi ja kärsii edelleen kovista työttömyysluvuista. Tilanteeni on siis sekoitus oman henkilökohtaisen elämäni, mutta myös politiikan ongelmia”, Valo kertoo. 

Lue lisää: Ulkopuoliset arvioivat työttömän elämää

Hennalan naismurhat, kansalaissodan julma loppunäytös

Liukkonen, Marjo (2018): Hennalan naismurhat 1918. Vastapaino. 351 sivua.

”Hennala ei ollut outo poikkeus historian virrassa, vaan yksi pysäkki totalitaarisen vallan jatkumossa. Hennalassa, kuten monilla vankileireillä ennen ja jälkeen sen, pyrittiin nopeuttamaan kuviteltua luonnonvalintaa ja voittajien mielestä 'oikeaa' historiallista kehitystä. Nationalismi ja eugeniikka tarjosivat siihen otollisen maaperän ja työkalut.”

Lue lisää: Hennalan naismurhat, kansalaissodan julma loppunäytös

Iranin mielenosoitusten taustat – mitä tapahtui todella?

Kulttuurivihkot 1/2018

Onko Euroopan viisasta seurata Yhdysvaltain hallituksenvaihtopolitiikkaa Iranissa, kun maa on hitaasti liikkumassa kohti demokratiaa?

Lue lisää: Iranin mielenosoitusten taustat – mitä tapahtui todella?

Miksi Britannia julisti kiireellä ja ilman riittäviä näyttöjä Venäjän syylliseksi?

Kun pääministeri Tony Blair tuki valheellisia syytöksiä Irakin joukkotuhoaseista juuri ennen Irakin sotaa, niin nyt pääministeri Theresa May on liian nopeasti ja ilman riittäviä todisteita julistanut Venäjän syylliseksi.

Kansainvälisten säännösten mukaan valtiolle tulisi antaa kymmenen päivää aikaa vastata syytökseen kemiallisista aseista, mutta Britannia antoi vain yhden päivän aikaa Venäjälle vastata eikä suostunut antamaan edes näytettä myrkystä, vaikka Venäjä pyysi useaan kertaan.

Lue lisää: Miksi Britannia julisti kiireellä ja ilman riittäviä näyttöjä Venäjän syylliseksi?

Onko Bittium Oyj:llä sittenkin kytköksiä Uganda-vyyhteen?

Suomalaisen liikemiehen kuolema Ugandassa nosti kysymyksiä samalla matkalla olleen ex-ministeri Suvi Lindénin liiketoimista maassa. Liikemies teki yhteistyötä puolustustarvikeyhtiö Patrian kanssa, mutta osallisena on mahdollisesti ollut muitakin suomalaisyhtiöitä. Erityisen kiinnostava on oululainen Bittium Oyj, koska siihen liittyy myös yhteys pääministeri Juha Sipilään. Tässä muutamia faktoja:

Lue lisää: Onko Bittium Oyj:llä sittenkin kytköksiä Uganda-vyyhteen?

ILMOITUS