Suuren pelin epäreilut säännöt

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Iso-Britannian pääministeri Margaret Thatcher kutsuivat Osama bin Ladenia vapaustaistelijaksi ja Nelson Mandelaa terroristiksi. Kymmeniä vuosia myöhemmin Yhdysvaltain ja Ison-Britannian valtionpäänmiehet kutsuivat bin Ladenia terroristiksi ja Mandelaa vapaustaistelijaksi.

Nato lähti auttamaan Libyaa ja syrjäytti maan johtajan, eversti Muammar Gaddafin. Afrikan kehittynein maa on muuttunut katastrofialueeksi, jonka toreilla kaupataan ihmisiä orjuuteen.

Read more: Suuren pelin epäreilut säännöt

Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

Levytuottaja ja iskelmäsanoittaja Veikko "Vexi" Salmi kuoli vaikeaan sairauteen varhain tiistaiaamuna 8.9.2020. Vexi Salmi antoi yhden viimeisimmistä haastatteluistaan Kulttuurivihkoille vuonna 2018. Suomen merkittävimpiin kuuluneen sanoittajan muistoa kunnioittaen julkaisemme nyt uudelleen tämän alkujaan Kulttuurivihkojen numerossa 1/2018 ilmestyneen haastattelun.

Read more: Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

Lavarunous rohkaisee nuoria


Kulttuurivihkot 3–4/2020

Kolmivuotinen tutkimushanke ”Mun tarina” päättyi huhtikuussa Lukukeskuksen Lukuviikolla. Hankkeessa asiantuntijat tutkivat lavarunoutta ja spoken wordia äidinkielen opettamisen tukena erityisesti lukioissa. Hankkeen taiteellisen suunnittelijan, runoilija-kirjailija Aura Nurmen haaveena olisi saada lavarunous osaksi lukioiden virallista opetussuunnitelmaa.

23. huhtikuuta verkossa järjestetyssä hankkeen päätöstilaisuudessa Nurmen sekä tämän kollegan Juho Kuusen innostusta omaan työhönsä oli mukava seurata. Koneen säätiön rahoittaman kolmivuotisen hankkeen aikana he järjestivät yhteensä 50 työpajaa, joissa nuorille ja heidän äidinkielen opettajilleen esiteltiin uusia keinoja itseilmaisuun ja kirjallisuuden maailmaan erilaisissa oppimisympäristöissä lavarunouden sekä spoken wordin kautta.

Read more: Lavarunous rohkaisee nuoria


Inkerinsuomalainen perhe on myrskyn silmässä humoristisessa Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvassa

Nurinkurinen Tarkkisten perhe natisee liitoksissaan, ja Neuvostoliitto murenee taustalla. Perheen poika Johannes (Niklas Kouzmitchev) on aikuistumisen kynnyksellä, mutta voimakastahtoisen isoäidin ja lännessä töissä käyvän äidin välissä on haasteellista kasvaa yhtä aikaa kunnon neuvostokansalaiseksi ja itsenäiseksi miehenaluksi. Onnen Johannes löytää roihuavasta ensirakkaudesta ja äidin tuomista makeisista ja leluista.

Read more: Inkerinsuomalainen perhe on myrskyn silmässä humoristisessa Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvassa

Takaisin sääty-yhteiskuntaan?

Jukka Kekkonen (2019): Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta. Edita, 336 sivua.

Lehtikirjoitusten kokoaminen yksiin kansiin vuosien varrelta ei kuulosta kaikkein omaperäisimmältä kirjakonseptilta. Joskus se kuitenkin toimii. Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkosen kirjoituskokoelma Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta muodostaa kiinnostavan jatkumon, josta voi seurata suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä 2000-luvun alusta viime vuosiin asti. Kekkonen on tehnyt kirjoituksiinsa joitakin päivityksiä. Tarkastelussa ovat erityisesti professorin suurimmat mielenkiinnon kohteet, hyvinvointivaltio, demokratia, oikeusvaltio ja yliopistolaitos, joista kaikista ilmenee huolestuttavia kehityspolkuja.

Read more: Takaisin sääty-yhteiskuntaan?

ILMOITUS