Miksi Britannia julisti kiireellä ja ilman riittäviä näyttöjä Venäjän syylliseksi?

Kun pääministeri Tony Blair tuki valheellisia syytöksiä Irakin joukkotuhoaseista juuri ennen Irakin sotaa, niin nyt pääministeri Theresa May on liian nopeasti ja ilman riittäviä todisteita julistanut Venäjän syylliseksi.

Kansainvälisten säännösten mukaan valtiolle tulisi antaa kymmenen päivää aikaa vastata syytökseen kemiallisista aseista, mutta Britannia antoi vain yhden päivän aikaa Venäjälle vastata eikä suostunut antamaan edes näytettä myrkystä, vaikka Venäjä pyysi useaan kertaan.

Read more: Miksi Britannia julisti kiireellä ja ilman riittäviä näyttöjä Venäjän syylliseksi?

Onko Bittium Oyj:llä sittenkin kytköksiä Uganda-vyyhteen?

Suomalaisen liikemiehen kuolema Ugandassa nosti kysymyksiä samalla matkalla olleen ex-ministeri Suvi Lindénin liiketoimista maassa. Liikemies teki yhteistyötä puolustustarvikeyhtiö Patrian kanssa, mutta osallisena on mahdollisesti ollut muitakin suomalaisyhtiöitä. Erityisen kiinnostava on oululainen Bittium Oyj, koska siihen liittyy myös yhteys pääministeri Juha Sipilään. Tässä muutamia faktoja:

Read more: Onko Bittium Oyj:llä sittenkin kytköksiä Uganda-vyyhteen?

Undergroundin vastahakoinen kuningas

Kirjailija Markku Into (s. 1945) kuoli 7.1.2018. Hänen muistoaan kunnioittaen julkaisemme uudelleen Kulttuurivihkojen numerossa 1/2013 ilmestyneen, Maarit Haatajan tekemän haastattelun. Lehden teemana oli elitismi. Markku Innolla oli tuolloin tekeillä runokokoelma nimeltä Blues One (Sammakko 2013).

Keskustelemme Markku Innon kanssa hänen tulevasta Blues Ones -kokoelmastaan, elitismistä ja tietysti undergroundista kirjailijan kotikaupungin Turun Aboa Vetuksen Aulakahvilassa.

"Olen aina digannut bluesia ja Bob Dylania. Tulevassa kirjassani joka runon nimi on tietty olemassaoleva blues. Tekstillä ei ole mitään tekemistä sen bluesin kanssa, johon nimi viittaa. Alla lukee kuitenkin otsikon kappaleen esittäjä, vaikka John Lee Hooker", Markku Into kuvailee.

Read more: Undergroundin vastahakoinen kuningas

Elvi Sinervon elämäkerta herättää mitä jos -kysymyksiä

Kulttuurivihkot 6/2017, kirja-arviot

Jaana Torninoja-Latola (2017): Yhä katselen pilviä. Elvi Sinervon elämä. Into. 488 sivua.

Historioitsija Jaana Torninoja-Latola on valinnut teokselleen sekä historiallisesti että kaunokirjallisesti antoisan ja tärkeän kohteen: kirjailija Elvi Sinervon (1912–1986) elämän. Elämäkerrassa kerrotaan tarkasti Sinervon lapsuudesta, nuoruusvuosista, rakkauselämästä, kirjailijanurasta ja poliittisesta kehityksestä.

Read more: Elvi Sinervon elämäkerta herättää mitä jos -kysymyksiä

Matti Rossi oli oppinut ja monipuolinen sanan sivaltaja

Matti RossiKirjailija ja kääntäjä Matti Rossi kuoli 3.7. Helsingissä pitkään sairastettuaan 83-vuotiaana. Rossi toimi Kulttuurivihkojen päätoimittajana vuosina 1978–1979.

Rossin laajaan tuotantoon kuuluu runoutta, laulutekstejä, näytelmiä, matkakirjoja, poliittisia pamfletteja... Hän julkaisi myös dekkareita nimellä Olavi Kokko.

Suurelle yleisölle monet Rossin lähinnä 1970-luvun runot lähinnä ovat tulleet tunnetuiksi muun muassa Kaj Chydeniuksen, Eero Ojasen ja Henrik Otto Donnerin sävellyksinä, esimerkiksi Agit Prop -yhtyeen tai KOM-teatterin kuoron esittäminä. Balladi toveri Viljasesta, Riistäjän lait, Savolainen balladi, Jos rakastat ja moni muu ovat nuorillekin ikäluokille tuttuja suomalaisen poliittisen työväenmusiikin klassikkoja.

Read more: Matti Rossi oli oppinut ja monipuolinen sanan sivaltaja

ILMOITUS