Ulosotossa olevat tarvitsevat tukea

Kulttuurivihkot 2/2018, köyhyys-teema

Kaksi kansanedustajaa, sosiaalidemokraattien Satu Taavitsainen ja Maria Tolppanen, ovat perustaneet ulosotossa olevien tukiryhmän eduskuntaan. Heidän mukaansa valtakunnanvoudin tilastot ovat karua luettavaa. Julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon laskuja päätyy ulosottoon vuosittain noin 400 000.

Vuonna 2017 on käsitelty yhteensä noin 3,3 miljoonaa ulosottoasiaa. Perintäyhtiöille nämä ovat merkittävää liiketoimintaa.

Read more: Ulosotossa olevat tarvitsevat tukea

Kansalaisten auttaminen intohimona

Kulttuurivihkot 2/2018, teemana köyhyys

Politiikassa 42 vuotta työtä tehnyt Marjatta Stenius-Kaukonen pitää elämänsä tärkeimpänä saavutuksena sitä, että on oikeasti pystynyt auttamaan tuhansia ihmisiä. 

Marjatta Stenius-Kaukonen toimi eduskunnassa SKDL:n, Devan ja vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1975–1995 ja 1999–2003 sekä oli Euroopan parlamentin jäsen vuosina 1995–96.

Read more: Kansalaisten auttaminen intohimona

Luottotiedoton, ihmisarvoton

Kulttuurivihkot 2/2018, teemana köyhyys

Suomessa on yhä kasvava joukko ihmisiä, joille on syystä tai toisesta syntynyt maksutietohäiriö eli merkintä luottotietoihin. Tällaisen ihmisen voi hyvällä syyllä sanoa olevan heitteillä ja lainsuojaton.

Maksuhäiriöitä kirjattiin alkuvuonna tuntuvasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi yksityishenkilöille tammi-kesäkuun aikana noin 941 000 uutta maksuhäiriömerkintää, mikä oli yli 100 000 kappaletta enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Maksuhäiriömerkintöjä on yhtiön mukaan lähes 373 000 henkilöllä Suomessa. Prosentuaalisesti eniten maksuhäiriöisiä on 25–34-vuotiaiden joukossa.

Read more: Luottotiedoton, ihmisarvoton

Pirulliset köyhyyslarpit

Kulttuurivihkot 2/2018

”Riittääkö 70 euroa viikossa terveelliseen ruokaan? Toimittaja eli kuukauden minimibudjetilla ja yritti syödä hyvin” (HS 2016).

”Toimittaja eli viikon 50 euron ruokabudjetilla: näin ruokamenoista tinkiminen onnistui” (Anna 2017).

”IL-reportaasi: Toimittaja eli kuukauden toimeentulotuella” (IL 2013).

Tässä vain muutamia esimerkkejä siitä, kun työssäkäyvä ihminen heittäytyy pienempituloiseksi ja kertoo sitten usein, kuinka helppoa vähemmällä rahalla toimeen tuleminen olikaan.

Read more: Pirulliset köyhyyslarpit

Nykypäivän vähävaraisuus Suomessa

Kulttuurivihkot 2/2018

Suomen bruttokansantuote on noin kaksinkertaistunut viimeisen reilun neljännesvuosisadan aikana. Samaan aikaan tuloerot ovat kasvaneet huomattavasti. Huono-osaisten ja hyväosaisten elämismaailmat ovat yhä kauempana toisistaan. Suurin osa suomalaisista elää materiaalisesti tyydyttävää elämää korkeasta elintasosta nauttien. Silti Suomessa on liki miljoona köyhää. Huono-osaisuudesta on tullut yhä suurempi yhteiskunnallinen ongelma.

Read more: Nykypäivän vähävaraisuus Suomessa

ILMOITUS