Suhtautuminen väkivallan ja päihteiden käytön kuvaamiseen on ristiriitaista

Helsingin Sanomat ja Aamulehti uutisoivat 19.2., että Tampereen Työväen Teatteri on joutunut perumaan kolmanneksen Jeppe Niilonpojan esityksistä negatiivisten yleisöreaktioiden ja kritiikkien takia. Varsinkin väkivaltakohtaus, jossa nähdään litroittain verta ja ruumiinkappaleita, on saanut yleisön lähtemään pois kesken näytöksen. Myös tapa, jolla Jepen alkoholin käyttöä kuvataan, on herättänyt pahennusta.

Read more: Suhtautuminen väkivallan ja päihteiden käytön kuvaamiseen on ristiriitaista

Populismi voi uudistaa demokratiaa – tai tuhota sen

Kirja-arviot

Juha Herkman (2019): Populismin aika. Vastapaino. 205 sivua.

Helsingin yliopiston viestinnän professori Juha Herkman on kirjoittanut kattavan yleisteoksen populismista. Populismin aika kartoittaa erityisesti 2010-luvulla eri puolilla maailmaa nousseita populistisia liikkeitä ja ilmiön taustoja.

Populismi on hankala ja epämääräinen käsite – tutkijat ovat määritelleet sitä vaihtelevin painotuksin ja poliittisessa keskustelussa sitä heitellään monesti leimakirveenä sen kummemmin pohtimatta. Herkman esittelee aiempaa populismitutkimusta ja päätyy itse seuraavaan määritelmään:

Read more: Populismi voi uudistaa demokratiaa – tai tuhota sen

Vastikkeeton raha ei laiskista vaan aktivoi!

Kulttuurivihkot 5/2019, kirja-arviot

Meidän länsimaalaisten ihmisten Onnelassa useimmilla (vaikkei kaikilla) on aineellisia resursseja riittämiin, mutta suurin pula on ihanteista ja utopioista, diagnosoi hollantilainen tietokirjailija Rutger Bregman (s. 1988) kirjassaan Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman.

Bregman siteeraa Facebookin entistä matemaatikkoneroa Jeff Hammerbacheria: ”Sukupolveni terävimmät ajattelijat pohtivat sitä, miten saada ihmiset klikkaamaan mainoksia.”

Read more: Vastikkeeton raha ei laiskista vaan aktivoi!

Onnea, 80-vuotias musiikin suurmies!

Kaikkien tuntema säveltäjä, maestro Kaj Chydenius täyttää tänään 16. lokakuuta 2019 pyöreät 80 vuotta. Kuusankoskella syntynyt Chydenius on ehkä tärkein vaikuttaja maamme laulu- ja varsinkin poliittisen musiikin parissa. Hän on säveltänyt tuhansia kappaleita ja tehnyt yhteistyötä maamme merkittävimpien muusikoiden kanssa.

Kulttuurivihkot julkaisee juhlapäivän kunniaksi uudelleen lehdessä neljä vuotta sitten olleen Kaj Chydeniuksen laulustudiota käsittelevän artikkelin ja yhtyy Kulttuurivihkoja aikoinaan 1970- ja 1980-luvuilla avustaneenkin musiikin suurmiehen onnittelijoihin.

Sydämelliset onnittelut, tie jatkuu!

Read more: Onnea, 80-vuotias musiikin suurmies!

Vakuutusyhtiö on kansalaisen paras kaveri

Yleisradion Ykkösaamun kolumnissaan (5.9.19) ”filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija” Jari Ehrnrooth motkottaa tuttuun tyyliinsä valtion suuntaan ja voivottelee, etteivät yksityisyritykset ole enää mukana sote-hankkeessa. Ja tuttuun tapaansa vanha tuttumme toistaa tutut juttunsa: ”Yksilön vapauden ja vastuun kannalta on viheliäistä, että meillä julkinen valta haluaa sanella, missä, miten ja kuka ketäkin hoitaa.”

Pilliin pitäisi oikeastaan viheltää jo tässä. Minä ja Ehrnrooth voimme aivan mainiosti hakeutua yksityislääkärille, julkisen terveydenhuollon puolelle tai vaikkapa jäädä kotiin kirjoittamaan kolumneja valtion pahuudesta. Ei meitä kukaan pakota tai painosta, ei edes ”hallitus”.

Read more: Vakuutusyhtiö on kansalaisen paras kaveri

ILMOITUS