Washingtonissa mellakoitsijat ovat terroristeja – entä muualla?

Yhdysvaltain sisällä mielenosoittajat ovat terroristeja, mutta kehitysmaissa mielenosoittajat ovat hyödyllisiä välineitä vallanvaihdon ja sisällissodan katalysaattoreina.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden (demokraatti) kutsui kongressiin tunkeutuneita mielenosoittajia terroristeiksi. Kun kaksi vuotta aiemmin Hongkongissa mellakoitsijat vandalisoivat saaren eduskunnan, Yhdysvaltain kongressin puhemies Nancy Pelosi (demokraatti) kommentoi, että se oli kaunista katseltavaa.

Read more: Washingtonissa mellakoitsijat ovat terroristeja – entä muualla?

Taide muuttaa maailmaa

Käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja runoilija Saaramaria Kuittinen uskoo taiteen voimaan. Hän kertoo tarinoita monikulttuurisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja vallasta ruohonjuuritason näkökulmasta.

Kirjoittaessaan Saaramaria Kuittinen kohdistaa tarkastelunsa vaikeisiin ja vaiettuihin ilmiöihin, kyseenalaistaa itsestään selvyyksinä pidettyjä asioita ja sijoittaa yksityisen ihmisen kokemuksen laajempiin yhteiskunnallisiin kehyksiin.

Read more: Taide muuttaa maailmaa

Suuren pelin epäreilut säännöt

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Iso-Britannian pääministeri Margaret Thatcher kutsuivat Osama bin Ladenia vapaustaistelijaksi ja Nelson Mandelaa terroristiksi. Kymmeniä vuosia myöhemmin Yhdysvaltain ja Ison-Britannian valtionpäänmiehet kutsuivat bin Ladenia terroristiksi ja Mandelaa vapaustaistelijaksi.

Nato lähti auttamaan Libyaa ja syrjäytti maan johtajan, eversti Muammar Gaddafin. Afrikan kehittynein maa on muuttunut katastrofialueeksi, jonka toreilla kaupataan ihmisiä orjuuteen.

Read more: Suuren pelin epäreilut säännöt

Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

Levytuottaja ja iskelmäsanoittaja Veikko "Vexi" Salmi kuoli vaikeaan sairauteen varhain tiistaiaamuna 8.9.2020. Vexi Salmi antoi yhden viimeisimmistä haastatteluistaan Kulttuurivihkoille vuonna 2018. Suomen merkittävimpiin kuuluneen sanoittajan muistoa kunnioittaen julkaisemme nyt uudelleen tämän alkujaan Kulttuurivihkojen numerossa 1/2018 ilmestyneen haastattelun.

Read more: Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

Lavarunous rohkaisee nuoria


Kulttuurivihkot 3–4/2020

Kolmivuotinen tutkimushanke ”Mun tarina” päättyi huhtikuussa Lukukeskuksen Lukuviikolla. Hankkeessa asiantuntijat tutkivat lavarunoutta ja spoken wordia äidinkielen opettamisen tukena erityisesti lukioissa. Hankkeen taiteellisen suunnittelijan, runoilija-kirjailija Aura Nurmen haaveena olisi saada lavarunous osaksi lukioiden virallista opetussuunnitelmaa.

23. huhtikuuta verkossa järjestetyssä hankkeen päätöstilaisuudessa Nurmen sekä tämän kollegan Juho Kuusen innostusta omaan työhönsä oli mukava seurata. Koneen säätiön rahoittaman kolmivuotisen hankkeen aikana he järjestivät yhteensä 50 työpajaa, joissa nuorille ja heidän äidinkielen opettajilleen esiteltiin uusia keinoja itseilmaisuun ja kirjallisuuden maailmaan erilaisissa oppimisympäristöissä lavarunouden sekä spoken wordin kautta.

Read more: Lavarunous rohkaisee nuoria


ILMOITUS