Takaisin sääty-yhteiskuntaan?

Jukka Kekkonen (2019): Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta. Edita, 336 sivua.

Lehtikirjoitusten kokoaminen yksiin kansiin vuosien varrelta ei kuulosta kaikkein omaperäisimmältä kirjakonseptilta. Joskus se kuitenkin toimii. Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkosen kirjoituskokoelma Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta muodostaa kiinnostavan jatkumon, josta voi seurata suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä 2000-luvun alusta viime vuosiin asti. Kekkonen on tehnyt kirjoituksiinsa joitakin päivityksiä. Tarkastelussa ovat erityisesti professorin suurimmat mielenkiinnon kohteet, hyvinvointivaltio, demokratia, oikeusvaltio ja yliopistolaitos, joista kaikista ilmenee huolestuttavia kehityspolkuja.

Read more: Takaisin sääty-yhteiskuntaan?

Miksi koronavirusepidemia teki ilmastonmuutoksesta totta?

Kulttuurivihkot 2/2020, kolumnit

Vastikään ilmestyneessä teoksessaan Me olemme ilmasto. Miten planeetta pelastetaan ruokavalinnoilla? (Atena 2020, suomentanut Ulla Lempinen) Jonathan Safran Foer kysyy, miksi emme tee mitään ilmastonmuutokselle: ”Se ei tunnu tapahtumalta, jossa olisimme mukana.” Me kaikki tiedämme, että ilmastonmuutos on totta, mutta silti me emme pysty uskomaan sitä. Katastrofit, onnettomuudet, kaikki ne tapahtuvat siellä jossakin, siis jossakin kaukana.

Read more: Miksi koronavirusepidemia teki ilmastonmuutoksesta totta?

Suhtautuminen väkivallan ja päihteiden käytön kuvaamiseen on ristiriitaista

Helsingin Sanomat ja Aamulehti uutisoivat 19.2., että Tampereen Työväen Teatteri on joutunut perumaan kolmanneksen Jeppe Niilonpojan esityksistä negatiivisten yleisöreaktioiden ja kritiikkien takia. Varsinkin väkivaltakohtaus, jossa nähdään litroittain verta ja ruumiinkappaleita, on saanut yleisön lähtemään pois kesken näytöksen. Myös tapa, jolla Jepen alkoholin käyttöä kuvataan, on herättänyt pahennusta.

Read more: Suhtautuminen väkivallan ja päihteiden käytön kuvaamiseen on ristiriitaista

Populismi voi uudistaa demokratiaa – tai tuhota sen

Kirja-arviot

Juha Herkman (2019): Populismin aika. Vastapaino. 205 sivua.

Helsingin yliopiston viestinnän professori Juha Herkman on kirjoittanut kattavan yleisteoksen populismista. Populismin aika kartoittaa erityisesti 2010-luvulla eri puolilla maailmaa nousseita populistisia liikkeitä ja ilmiön taustoja.

Populismi on hankala ja epämääräinen käsite – tutkijat ovat määritelleet sitä vaihtelevin painotuksin ja poliittisessa keskustelussa sitä heitellään monesti leimakirveenä sen kummemmin pohtimatta. Herkman esittelee aiempaa populismitutkimusta ja päätyy itse seuraavaan määritelmään:

Read more: Populismi voi uudistaa demokratiaa – tai tuhota sen

Vastikkeeton raha ei laiskista vaan aktivoi!

Kulttuurivihkot 5/2019, kirja-arviot

Meidän länsimaalaisten ihmisten Onnelassa useimmilla (vaikkei kaikilla) on aineellisia resursseja riittämiin, mutta suurin pula on ihanteista ja utopioista, diagnosoi hollantilainen tietokirjailija Rutger Bregman (s. 1988) kirjassaan Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman.

Bregman siteeraa Facebookin entistä matemaatikkoneroa Jeff Hammerbacheria: ”Sukupolveni terävimmät ajattelijat pohtivat sitä, miten saada ihmiset klikkaamaan mainoksia.”

Read more: Vastikkeeton raha ei laiskista vaan aktivoi!

ILMOITUS