Oletko antiamerikkalainen?

Kulttuurivihkojenkin kirjoittajana tuttu Ilari Kaila pohtii blogikirjoitusten sarjassaan eurooppalaisten antiamerikkalaisuutta totutusta poikkeavista näkökulmista. New Yorkissa pitkään asunut ja tällä hetkellä Hongkongissa työskentelevä säveltäjä ja vapaa toimittaja on huomannut suomalaistenkin suhtautumisessa amerikkalaisuuteen merkillisiä piirteitä. Kailan ihmettely alkoi jo kouluaikana Suomessa, kun suurin osa hänen luokkatovereistaan nimesi Yhdysvallat maaksi, johon he eivät missään olosuhteissa haluaisi muuttaa. Samat nuoret kuitenkin elivät jo amerikkalaisen kulttuurin keskellä – söivät McDonald'sissa, käyttivät Niken lenkkitossuja ja katsoivat MTV:tä ja Hollywood-elokuvia. Suhtautuminen ei juontunut politiikasta, jota he eivät seuranneet.

Read more: Oletko antiamerikkalainen?

Sotanörtin oppitunnit

Nimimerkillä War Nerd (Sotanörtti) kirjoitteleva Gary Brecher on ylipainoinen ja alipalkattu datansyöttäjä Kalifornian Fresnosta. Brecher kertoo viettävänsä monitorin ääressä vähintään 15 tuntia päivässä. Epäkiitolliseen työnkuvaan kuuluu palkkashekkien numerosarjojen skannaus ja tietokantoihin naputtelu. Saatuaan tuntinsa täyteen Brecher surffailee loppupäivän netissä, sota-aiheisia uutisartikkeleita tutkiskellen ja litrakaupalla dieettikolaa siemaillen. 

Read more: Sotanörtin oppitunnit

Valtamedian kaikukammiossa

Kulttuurivihkot 1/2017, kolumnit

Kesällä kerran, vuoden ollessa 2014, jouduin tahtomattani ja vieläpä omista ennakkoluuloistani ja varauksellisesta suhtautumisestani huolimatta puolustamaan naapurimaan johtoa, koska väitteet tuntuivat olevan vesikauhuisen russofobisia, yksipuolisia spekulaatioita ja perustuivat valtamedian tarjoamiin sensaatiomaisiin tulkintoihin. Niin kuin väittelyssä usein käy, huomasin pian, että omatkin tiedot ovat huteralla pohjalla. Vaikka kylmän sodan aikainen termi ”desinformaatio-ankka” väikkyi mielessä, minun oli mahdotonta erottaa fiktiota faktoista. Hyöty tuosta väittelystä oli, että päätin ottaa järjestelmällisesti selvää asioista ja perehtyä muuhunkin kuin valtamedian välittämään materiaaliin. Kohtaus liittyi tietenkin saman vuoden Ukrainan tapahtumiin. 

Read more: Valtamedian kaikukammiossa

Luottamus-elokuva kertoo Suomesta 1917 ja 1970-luvulla

Kulttuurivihkot 1/2017

Suomalais-neuvostoliittolainen yhteistuotantoelokuva Luottamus (1976) kertoo 1900-luvun alun tapahtumista. Se keskittyy vuoden 1917 viimeiseen päivään, jolloin P. E. Svinhufvud, Carl Enckell ja Gustaf Idman käyvät Leninin puheilla pyytämässä tunnustusta Suomen itsenäisyydelle. Henkilöhahmoihin kuuluvat lisäksi muun muassa Alexandra Kollontai, Rosa Luxemburg, Georgi Pjatakov, Kullervo Manner ja Jukka Rahja. Elokuva alkaa kuvilla kahdesta seinään kiinnitetystä laatasta, joista ensimmäisessä on teksti: ”Tässä Smolnan huoneessa asui V. I. Lenin vuoden 1917 marraskuun puolivälistä maaliskuun 3:nteen 1918.”

Read more: Luottamus-elokuva kertoo Suomesta 1917 ja 1970-luvulla

Syyria-uutisoinnin kiemurat

Kulttuurivihkot 1/2017

Ennen vuotta 2011 Syyria ei ollut mikään utopia. Kuten useimmissa maailman maissa, myös sen yhteiskunnassa oli eriäviä mielipiteitä politiikasta ja hallituksesta. Ihmisoikeustilanne oli huono. Syyrialaisilla oli kriittisiä mielipiteitä yhteiskuntaa ja valtiota kohtaan, samoin laajaa konsensusta siitä, että maa tarvitsee uudistuksia sopeutuakseen muuttuvaan maailmantalouteen.

Read more: Syyria-uutisoinnin kiemurat

ILMOITUS