Syyria-uutisoinnin kiemurat

Kulttuurivihkot 1/2017

Ennen vuotta 2011 Syyria ei ollut mikään utopia. Kuten useimmissa maailman maissa, myös sen yhteiskunnassa oli eriäviä mielipiteitä politiikasta ja hallituksesta. Ihmisoikeustilanne oli huono. Syyrialaisilla oli kriittisiä mielipiteitä yhteiskuntaa ja valtiota kohtaan, samoin laajaa konsensusta siitä, että maa tarvitsee uudistuksia sopeutuakseen muuttuvaan maailmantalouteen.

Lue lisää: Syyria-uutisoinnin kiemurat

Ihmeiden aika

Kulttuurivihkot 6/2016, kolumnit

Suomessa älykkö tarkoittaa julkisuudessa hosuvaa auttavasti kirjoitus- ja puhetaitoista tieteen tahi taiteen ammattilaista tai puoliammattilaista. Älykkö ei siis tarkoita ajattelijaa. Itsekritiikki on ajattelijan hyve ja älykön pahe. Suomessa on paljon älykköjä, ja pahimpia ovat hyveelliset.

Esko Valtaoja on älykkö. Hesarissa (12.7.15) Nuasjärvessä iloisesti pulikoiva tähtitieteilijä kielsi kaiken. Talvivaara on ollut olematon katastrofi luonnolle ja ihmiselle. Syksyllä 2012 Valtaoja hoputti ostamaan Talvivaaran osakkeita ja shoppaili niitä itsekin. Osakkeet menettivät arvonsa, ympäristöongelmat vietiin oikeuteen saakka. Muut hätkähtivät, Valtaoja ei. Mies myhäili entiseen tapaansa. Luotettavia arvioita ympäristövahingoista ei kuulemma ollut. Ja vaikka Talvivaara olikin taloudellinen katastrofi, se oli silti pohjimmiltaan hyvä ja kannatettava yritys. Eettisesti kannatettavaakin se oli, mutta nyt se ei ollut ”niin kauhean eettistä eikä kauhean kannatettavaa”.

Lue lisää: Ihmeiden aika

Tutkijat pohtivat fasismin uutta nousua

Kulttuurivihkot 5/2016, kirja-arviot

Suurtyöttömyyden ja maahanmuuton oloissa leikataan palkkoja ja sosiaaliturvaa. Vasemmistopuolueet ovat menettäneet kontaktit työläisiin. Siksi äärioikeiston kannatus nousee. On vain ajan kysymys milloin useammassa EU-maassa on vallassa äärioikeistolainen hallitus. Kaksi erinomaista tutkimusta arvioi, mistä äärioikeisto ja fasismi ovat tulleet ja voiko 1930-luku toistua Euroopassa.

Lue lisää: Tutkijat pohtivat fasismin uutta nousua

Kokki Kolmosella suomalaisuuden alkuperäisyys on selkäytimessä

Jaakko "Kokki" Kolmonen kuoli lauantaina 3. syyskuuta äkilliseen sairauskohtaukseen. Kulttuurivihkot kunnioittaa monipuolisen kokin, mediapersoonan ja ruokakouluttajan muistoa ja julkaisee uudelleen hänen viimeisimpien joukkoon jääneen haastattelunsa, joka julkaistiin alkujaan Kulttuurivihkojen ruokateemanumerossa 1/2015.

Lue lisää: Kokki Kolmosella suomalaisuuden alkuperäisyys on selkäytimessä

Hyvä ja paha terrorismi

Yhdysvaltain kongressi julkisti 15 vuoden jälkeen 9/11-selvityksen salattuina pidetyt 28 sivua, joissa käsitellään Saudi-Arabian osuutta vuoden 2001 terrori-iskuissa.

Julkistetusta materiaalista ilmenee, että Yhdysvalloissa asuva muslimiväestö oli tuonut liittovaltiopoliisi FBI:n tietoon henkilöitä, joiden he epäilivät olleen Saudi-Arabian tiedustelupalvelun agentteja. Nämä agentit auttoivat 9/11-kaappareita käytännön asioissa ja tukivat heitä taloudellisesti. Agenteilla oli läheiset suhteet Saudi-Arabian hallitsijasukuun ja kuningaskunnan hallinnollisiin elimiin kuten puolustus- ja sisäministeriöön sekä diplomaatteihin.

 

Lue lisää: Hyvä ja paha terrorismi

ILMOITUS