Onnea, 80-vuotias musiikin suurmies!

Kaikkien tuntema säveltäjä, maestro Kaj Chydenius täyttää tänään 16. lokakuuta 2019 pyöreät 80 vuotta. Kuusankoskella syntynyt Chydenius on ehkä tärkein vaikuttaja maamme laulu- ja varsinkin poliittisen musiikin parissa. Hän on säveltänyt tuhansia kappaleita ja tehnyt yhteistyötä maamme merkittävimpien muusikoiden kanssa.

Kulttuurivihkot julkaisee juhlapäivän kunniaksi uudelleen lehdessä neljä vuotta sitten olleen Kaj Chydeniuksen laulustudiota käsittelevän artikkelin ja yhtyy Kulttuurivihkoja aikoinaan 1970- ja 1980-luvuilla avustaneenkin musiikin suurmiehen onnittelijoihin.

Sydämelliset onnittelut, tie jatkuu!

Lue lisää: Onnea, 80-vuotias musiikin suurmies!

Vakuutusyhtiö on kansalaisen paras kaveri

Yleisradion Ykkösaamun kolumnissaan (5.9.19) ”filosofisesti suuntautunut kulttuurin tutkija” Jari Ehrnrooth motkottaa tuttuun tyyliinsä valtion suuntaan ja voivottelee, etteivät yksityisyritykset ole enää mukana sote-hankkeessa. Ja tuttuun tapaansa vanha tuttumme toistaa tutut juttunsa: ”Yksilön vapauden ja vastuun kannalta on viheliäistä, että meillä julkinen valta haluaa sanella, missä, miten ja kuka ketäkin hoitaa.”

Pilliin pitäisi oikeastaan viheltää jo tässä. Minä ja Ehrnrooth voimme aivan mainiosti hakeutua yksityislääkärille, julkisen terveydenhuollon puolelle tai vaikkapa jäädä kotiin kirjoittamaan kolumneja valtion pahuudesta. Ei meitä kukaan pakota tai painosta, ei edes ”hallitus”.

Lue lisää: Vakuutusyhtiö on kansalaisen paras kaveri

Henry Vistbacka löysi oman vaihtoehtonsa palkkatyön normeille

Kulttuurivihkot 3/2019

”Ihmisyys on loputtoman kiehtovaa. Se herättää intohimoa ymmärtää, miten monenlaisin tavoin elämää on mahdollista kokea”, kertoo itseään luovaksi sekatyöläiseksi kuvaava Henry Vistbacka. Erääksi työnsä punaiseksi langaksi hän kuvailee osallistumisen ”kestävämmän, merkityksellisemmän, luovemman ja yhteydellisemmän yhteiskunnan rakentamiseen”.

Lue lisää: Henry Vistbacka löysi oman vaihtoehtonsa palkkatyön normeille

Viidakon laki tuo sodan uhan Iraniin

Yhdysvaltain luomat pakotteet, kansainvälisten ja kahdenkeskisten sopimusten rikkominen sekä tuki Israelin valtion palestiinalaisalueiden miehitykselle ovat vaurioittaneet kansainvälisen lain käsitettä.

Presidentti Donald Trumpin johdolla Yhdysvallat on osoittanut maailmalle, että puheet kansainvälisestä laista, ihmisoikeuksista ja demokratiasta ovatkin pelkkää sanahelinää. Elämme vuonna 2019 edelleen miekan maailmassa, jossa suurin voima määrää. 

Lue lisää: Viidakon laki tuo sodan uhan Iraniin

Hävittäjät vaarantavat Suomen puolustuksen

Hornetit ovat sitoneet Suomen Yhdysvaltojen globaaleihin pyrkimyksiin. Resurssien keskittäminen hyökkäyskäyttöön varustettaviin hävittäjiin on tuhoisaa sekä Suomen valtiontaloudelle että maanpuolustukselle, varoittaa tietokirjailija Pentti Sainio.

Pentti Sainio on sotilassukua ja kasarmien kasvatti. Hän on elänyt lapsuutensa Kuopion kasarmilla, josta perhe muutti sittemmin Kajaanin kasarmille. Varusmiespalveluksensa Sainio suoritti Kainuun prikaatin tykistörykmentissä 1970-luvun alussa. Sen jälkeen hän työskenteli vajaan vuoden opetusupseerina tiedustelupatterissa ja opiskeli kadettikoulussa merisotalinjalla.

Lue lisää: Hävittäjät vaarantavat Suomen puolustuksen

ILMOITUS