Kulttuurivihkojen Helsingin kuntavaalipaneeli

Kulttuurin, koulutuksen, sivistyksen ja lähidemokratian teemoista keskustelivat 19.2. etäyhteyksin järjestetyssä Kulttuurivihkojen vaalipaanelissa helsinkiläiset kuntavaaliehdokkaat Jussi Chydenius (vihr.), Tuomas Finne (sd.), Marit Hohtokari (kok.), Eeva Kärkkäinen (kesk.), Mike Pohjola (vas.) ja Helena Saarikoski (asukkaiden Helsinki). Aiheita olivat muun muassa koulutusleikkaukset, kulttuurialan korona-ahdinko, lähiöiden kulttuuritoiminta, kirjastot sekä Eteläsataman ja Malmin lentokentän alueiden tulevaisuus. Katso video.

Vuoden 2020 aforismikirjaksi valittiin Virpi Alasen Hiilellä piirretty hymy: ”Mikä ilo ja mikä lämpö tästä kokoelmasta huokuukaan!”

Tänään Runebergin-päivänä on julkistettu Runeberg-palkinnon lisäksi Vuoden 2020 aforismikirja -valinnat. Suomen aforismiyhdistyksen jakaman tunnustuksen sai Virpi Alasen Hiilellä piirretty hymy. Teoksen kustantajalle Kulttuurivihkoille lankesi eräänlainen tuplapotti, sillä myös kunnianmaininnan saanut Hannu Pulkkisen (1951–2020) teos Pakkosiirtoja – aforismeja ja piirtoja neljältä vuosikymmeneltä on Kulttuurivihkojen kustantama.

Vangittiinko isäsi, äitisi, isoisäsi tai isoäitisi alle 15-vuotiaana 1918?

Tietokirjaan ja dokumenttielokuvaan etsitään henkilöitä, joiden perhehistoriaan kuuluu alle 15-vuotiaan lapsen vangitseminen ja valtiorikosoikeuteen joutuminen vuonna 1918.

Sisällissodan aikana ja sen päätyttyä vangittiin yli sata 10–14-vuotiaana punakaartiin liittynyttä tai joutunutta lasta, ja vietiin valtiorikosoikeuteen. Heitä syytettiin avunannosta valtiopetokseen, valtiopetoksesta tai jopa valtio- ja maanpetoksesta, ja osa tuomittiin eriasteisiin ja -pituisiin vankeus- tai kuritushuonerangaistuksiin. Valtiotieteen maisteri, tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen tuo tekeillä olevassa oikeushistorian väitöstutkimuksessaan esiin merkittävän löydöksen liittämällä näiden lasten kohtalot osaksi historiaamme.

Kulttuurivihkojen keväässä kahdeksan uutuuskirjaa

Kulttuurivihkot julkaisee keväällä 2021 lehtien lisäksi ainakin kahdeksan kaunokirjallista teosta: kolme runokokoelmaa, kaksi aforismikokoelmaa, yhden fragmenttiteoksen, yhden esseeteoksen ja yhden näytelmän. Tässä kaikki kahdeksan kirjaa esittelyssä. Lista täydentynee lähiaikoina vielä yhdellä kirjalla.

Tule mukaan tekemään Kulttuurivihkoja!

Kulttuurivihkot-aikakauslehti hakee uusia jäseniä toimitukseensa. Haemme säännöllisesti kirjoittavia avustajia, jotka voisivat myös osallistua toimitusyhteisöön toimittajan tittelillä. Toimitus on yhteydessä lähinnä sähköpostitse, toisinaan myös live- tai etätapaamisin. Toimipiste on Helsingissä, mutta muualla asuminen ei ole esteenä toimituksen jäsenyydelle.

Toivomme hakijoilta ennen kaikkea halua kehittää itseään journalistina sekä kiinnostusta käsittelemiimme kulttuurin ja yhteiskunnan aihepiireihin. Pesti sopii hyvin esimerkiksi opiskelijalle, jolla on tähtäimessä ainakin yhtenä vaihtoehtona journalistin ura. Kulttuurivihkojen toimittajan pestistä on edetty usein isompiinkin viestimiin.

Sarah Kiven vuoden päättää Tyhjää – kuuntele kappale nyt!

Kiehtova ja monipuolinen Sarah Kivi on suomalais-iranilainen laulaja-laulunkirjoittaja, musiikkituottaja, äänisuunnittelija ja karismaattinen esiintyjä. Hänen tämän vuoden kolmas sinkkunsa julkaistaan Kulttuurivihkoissa tänään.

Tunturin tarina – luonto jossa ihmisen jäljet ovat vielä pienet

Helmikuussa saa ensi-iltansa Tunturin tarina (Suomi 2020), joka vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti. Elokuvassa eläimet ovat näkyvässä roolissa. Se kertoo eläimiin liittyvistä tarinoista ja uskomuksista, mutta myös ihmisen suhteesta luontoon ja eläimiin.

Tunturin tarina on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta jolloin Maan ensimmäiset vuoret syntyivät. Taustakertomus perustuu Antti Tuurin ajatukseen tuntureista nukkuvina jättiläisinä.

Jyväskylän Syksyssä: Miten etätyö muuttaa työelämää?

Ahti Ruoppila SAK:sta kertoi Jyväskylän Syksyn tilaisuudessa perjantaina 27.11., miten työelämä muuttuu etätyön yleistyessä. Entä miten tämä vaikuttaa tutkijan työhön? Sitä valaisi jatko-opiskelija Yannick Lahti. Keskustelua moderoi Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn.

Keskustelu holokaustin muistamisesta

Holokaustin päättymisestä on kulunut 75 vuotta. Tänä syksynä ilmestyi Kulttuurivihkojen kustantamana Timo Suutarisen esikoisrunokokoelma Kirsikankukkien kaupunki, jonka aihepiirinä on holokausti. 

Jyväskylän Syksyn etätapahtuma toteutettavassa keskustelussa "Miten holokaustia muistetaan tänään?" 24.11. olivat Suutarisen lisäksi mukana Lapin yliopiston valokuvauksen opettaja ja tohtorikoulutettava Michael Jacobs sekä historiallis-yhteiskunnallisen kasvatuksen apulaisprofessori Jan Löfström Turun yliopistosta.

Intensiivinen unelma mustikasta, metsästä ja laulujoutsenesta

Maan uumenissa, Kansallismuseon lastauslaiturilla rakennetaan unelmia. Niitä myös huutokaupataan ja niiden perään kysellään Studio Totalin Dreams for sale -teatteriesityksessä, joka sai ensi-iltansa viime tiistaina. Itse ostin esityksessä (kuvitteellisen) kasvihuoneen, josta olen unelmoinut, ja jäin miettimään, onko unelmani ollut väärä, vaikka sen tavoitteleminen tähtääkin suurempaan omavaraisuuteen.

ILMOITUS