Puntilan isäntä kiusaa vuonna 2018

Bertolt Brechtin ja Hella Wuolijoen Puntilan isäntä on varmasti ajankohtainen näytelmä, kun keskustellaan työpaikkakiusaamisesta ja hallituksemme antaa koko ajan lisää valtaa työnantajille. Röyhkeitä ja ylimielisiä pelkojohtajia eli Puntilan isäntiä löytyy niin yrityksistä kuin kunnista. Pirkanmaan maakuntalaulu Kesäpäivä Kangasalla ei suotta kajahda näytelmässä. Kari Heiskasen ohjaus jää puolitiehen vallan ymmärtämisessä, mutta hyvät näyttelijäsuoritukset nostavat tasoa.

"Sinäkin olet työläinen" -t-paidat nyt myynnissä!

Nyt myynnissä hyvin rajoitettu erä uniikkeja Kulttuurivihkojen t-paitoja! Koot L ja XL. Tilaa omakustannehintaan 24 euroa "Sinäkin olet työläinen!" -paita. Hintaan sisältyy postitus, ja kaupan päälle saat uusimman Kulttuurivihkojen numeron. Kannattaa toimia nopeasti, sillä nämä paidat ovat keräilyharvinaisuus!

Tilaukset verkkokaupastamme tai sähköpostitse tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi. Muista antaa toimitusosoite ja ilmoittaa, otatko L- vai XL-kokoisen paidan.

Tampereella soi kaipaus

Maailmantango-festivaali kattaa monet taidelajit. Sen teemaksi on tänä vuonna nostettu Kaikessa soi kaipaus. Ohjelmistoon on ammennettu inspiraatiota laitakaupunkien sykkeestä, maahanmuuttajien ja siirtolaisten tarinoista ja jokaista ihmistä koskettavasta kaipuusta luoda parempi elämä aavan meren tällä tai tuolla puolen.

12. kertaa juhlittava, Tampereella järjestettävä festivaali on jo käynnistynyt elokuun puolessa välissä ja kestää syyskuun loppuun. Sen pääohjelmisto näyttäytyy 14.–16. syyskuuta. Festivaalin tämän vuotisen teeman Kaikessa soi kaipaus lähtökohtana oli festivaalijohtaja Simón Riestra Aedon mukaan tunnetila — kaipaus.

Asiantuntijat vaativat uusia tutkimuksia WTC-torneista

Huomattava joukko arkkitehteja ja insinöörejä eri puolilta maailmaa on jo pitkään vaatinut uusia tutkimuksia New Yorkin World Trade Centerin tornien sortumisesta 11.9.2001. Architects and Engineers for 9/11 Truth -järjestön vetoomuksen asiasta on allekirjoittanut jo yli 3 000 arkkitehtia ja insinööriä.

Prometheus-leirien kesä koki osallistujaennätyksen

Prometheus-aikuistumisleirien eli protuleirien leirikesä huipentui elokuussa näyttävään flashmob-mahautumistempaukseen ja puistotapahtumaan Helsingissä.

"Flashmob keräsi noin 100 osallistujaa 'mahautumaan' yllättäen keskipäivän aikaan Kampin Narinkkatorille. Mahautuminen on protuleireille leimallinen läheisyyden muoto, jossa ihmiset muodostavat ketjun asettumalla makoilemaan pää ketjun edellisen jäsenen mahan päällä. Tyypillisesti protuleireillä saatetaan mahautua esimerkiksi iltasatua kuunnellessa", kertoo Prometheus-leirien tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen.

Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Vuokralle tarjotaan työpöytä Kulttuurivihkojen toimitilassa Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Sopii esim. tutkijalle, kirjailijalle, freelance-toimittajalle tai muulle hiljaista työtä tekevälle. Vapaa heti, aloitusajankohta on sovittavissa. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita työskentelijöitä. Vuokra on 81,20 euroa kuukaudessa.

Näytön sopimiset ja muut tiedustelut: elias.krohn(ät)kulttuurivihkot.fi

Luonnonviattomasta tilasta turmeltuneeksi ihmiseksi

Leonard Bernstein: Candide, Savoy-teatteri (Helsinki). Esityksiä vielä 26.8., 28.8., 29.8.

Alkusoitto lupaa viihdettä ADHD-ajan av-orientoituneille aikuisille: tarjolla on todellinen genrehybridi. Torvisoitinten topoksista mennään kohti romanttisia viulujen maalaamia mahtipontisia topoksia unohtamatta Glitter and be Gayn teemaa. Helsinki Sinfonietta suoriutuu tästä ja koko musikaalista mahtavasti saaden keskisuurilla voimavaroilla aikaan mahtavan sointipauhun.

Flow Festival juhlii Suvilahdessa Kulttuurivihkojen kanssa

Helsingin Suvilahden urbaani jälkiteollinen ympäristö täyttyy jälleen noin 84 000 kaupunkifestivaalin ystävästä ensi viikonloppuna, kun alueella järjestetään maailmanluokan festivaali, Flow. Musiikin ohella festivaalivieraat saavat nauttia huolellisesti kuratoidun ravintolatarjonnan antimista sekä taiteesta ja elokuvaohjelmistosta.

Vihan ja kansanmurhan jäljillä

Ranskalaisohjaaja Barbet Schroederin dokumentti Munkki lietsoo vihaa (Le vénérable W., 2017) päättää ohjaajan ”pahuuden trilogian”. Trilogia alkoi jo vuonna 1974 dokumentilla Général Idi Amin dada: Autoportrait, jossa Schroeder kuvasi ja haastatteli pahamaineista Ugandan diktaattoria pitkään ja dokumentoi tämän viranhoitoa. Seuraava kohde oli juristi Jacques Vergès, joka toimi tunnettujen sotarikollisten ja terroristien puolustuasianajajana (Paholaisen asianajaja, 2007). 

Yhdeksän vuotta Suomessa elänyttä Iranin kurdia uhkaa karkotus

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi maanantaina paljon mediahuomiota saaneen Iranin kurdin hakemuksen, jolla oli haettu täytäntöönpanokieltoa hänen käännytykselleen. Tämä tarkoittaa, että poliisi voi päättää toimeenpanna käännytyksen milloin tahansa. Behdadin (nimi muutettu turvallisuussyistä) henki ja terveys ovat häntä puolustavien kansalaisaktiivien mukaan vakavassa vaarassa, mikäli hänet palautetaan Iraniin.

ILMOITUS