Flow Festival juhlii Suvilahdessa Kulttuurivihkojen kanssa

Helsingin Suvilahden urbaani jälkiteollinen ympäristö täyttyy jälleen noin 84 000 kaupunkifestivaalin ystävästä ensi viikonloppuna, kun alueella järjestetään maailmanluokan festivaali, Flow. Musiikin ohella festivaalivieraat saavat nauttia huolellisesti kuratoidun ravintolatarjonnan antimista sekä taiteesta ja elokuvaohjelmistosta.

Vihan ja kansanmurhan jäljillä

Ranskalaisohjaaja Barbet Schroederin dokumentti Munkki lietsoo vihaa (Le vénérable W., 2017) päättää ohjaajan ”pahuuden trilogian”. Trilogia alkoi jo vuonna 1974 dokumentilla Général Idi Amin dada: Autoportrait, jossa Schroeder kuvasi ja haastatteli pahamaineista Ugandan diktaattoria pitkään ja dokumentoi tämän viranhoitoa. Seuraava kohde oli juristi Jacques Vergès, joka toimi tunnettujen sotarikollisten ja terroristien puolustuasianajajana (Paholaisen asianajaja, 2007). 

Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Vuokralle tarjotaan työpöytä Kulttuurivihkojen toimitilassa Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Sopii esim. tutkijalle, kirjailijalle, freelance-toimittajalle tai muulle hiljaista työtä tekevälle. Vapaa heti, aloitusajankohta on sovittavissa. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita työskentelijöitä. Vuokra on 81,20 euroa kuukaudessa.

Näytön sopimiset ja muut tiedustelut: elias.krohn(ät)kulttuurivihkot.fi

Ryhmäteatteri-dokumentti todistaa kollektiivin ja luovan hulluuden voimaa

Yksi tämänvuotisilla Sodankylän elokuvajuhlilla nähdyillä merkittävistä kotimaisista uutuuksista oli Mika Kaurismäen ohjaama puolitoistatuntinen dokumenttielokuva Ryhmäteatteri. Dokumentissa piirretään lukuisien haastattelujen ja arkistomateriaalien keinoin 50-vuotiaan helsinkiläisteatterin komea historiallinen kaari. Teatterin valttikortteina näyttäytyvät hyvä ryhmähenki, luovan hulluuden kukoistus ja turhasta hierarkiasta vapaa ilmapiiri – sekä tietysti vahva ammatillinen osaaminen.

Yhdeksän vuotta Suomessa elänyttä Iranin kurdia uhkaa karkotus

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi maanantaina paljon mediahuomiota saaneen Iranin kurdin hakemuksen, jolla oli haettu täytäntöönpanokieltoa hänen käännytykselleen. Tämä tarkoittaa, että poliisi voi päättää toimeenpanna käännytyksen milloin tahansa. Behdadin (nimi muutettu turvallisuussyistä) henki ja terveys ovat häntä puolustavien kansalaisaktiivien mukaan vakavassa vaarassa, mikäli hänet palautetaan Iraniin.

Tšadilaiskylästä elokuvakantasuvun perilliseksi

Sodankylän elokuvajuhlien yksi tämänvuotisista tähtivieraista oli tšadilainen elokuvaohjaaja Mahamat-Saleh Haroun (s. 1961).

Timo Malmin vetämässä elokuvajuhlien aamukeskustelussa Haroun kertoi nähneensä ensimmäisen elokuvansa 9-vuotiaana. 

”Enoni vei minut katsomaan intialaista Bollywood-elokuvaa. Muistan siitä vain kauniin intialaisen naisen, joka katsoi kameraan suoraan. Hetken aikaa uskoin, että hän katsoi juuri minua. Tästä alkoi pitkä rakkaustarina elokuvan ja minun välillä”, Haroun kertoi.

Tammisaaren vankileirin syvä hiljaisuus

Sisällissodan punaisia uhreja muistettiin lauantaina 9. kesäkuuta Suomen suurimman joukkohaudan muistomerkillä Tammisaaressa. Tilaisuuteen osallistui yli 3 500 ihmistä.

Tie Tammisaareen -muistotilaisuudessa puheen piti emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen. Koiton laulu esitti juuri tätä tilaisuutta varten sävelletyn teoksen. Paikalla olivat kaikkien vasemmistopuolueiden liput tekemässä kunniaa sata vuotta sitten kuolleiden tovereiden muistolle.

Tammisaaressa kunnioitetaan punavankien muistoa ja puolustetaan ihmisoikeuksia

Ensi lauantaina 9.6. mäntykankaalle, punavankimuistomerkille ja joukkohaudalle kokoontuu jälleen useita satoja ihmisiä muistamaan sadan vuoden takaisia valkoisten tekemiä julmuuksia.

Punavankimuistomerkin hoitoyhdistys ry. on aiemmilla vuosikymmenillä järjestänyt isoja muistotapahtumia Dragsvikissa, kuten vuosina 1980 ja 1990. Nyt kun tapahtumista tulee kuluneeksi 100 vuotta, pysähtyminen ja yhdessä muistaminen on tärkeää, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta. Tilaisuuden suunnittelu on ollut käynnissä usean vuoden ajan.

Kansanmurhan on loputtava, vaatii Merja Kyllönen

Gazan palestiinalaisalueella koettiin viime maanantaina verisin päivä sitten vuoden 2014. Ainakin 58 ihmisen kerrottiin kuolleen ja satoja loukkaantuneen, kun Israelin armeija hajotti ampumalla palestiinalaisten mielenosoituksia Gazan rajoille pystytetyillä aidoilla.

"Ajattelemattomien tekojen seuraukset ovat usein vakavia”, huomauttaa vasemmistolainen europarlamentaarikko Merja Kyllönen (GUE/NGL) Hän muistuttaa, että nyt tapahtuu Gazan miehitetyillä alueilla palestiinalaisten kansanmurha. 

Vimmainen, fyysinen ja luonteva ihmissuhdekuvaus

Rento ja odottava rupattelu kiertää Helsingin Töölössä sijaitsevan Korjaamon aulaa, kun yleisö odottaa pääsyä Minttu Pietilän ja Guillermo Sarduyn Kiteytyvä-nykytanssiteoksen näytökseen. Esitystilana on lähes kuusi metriä korkea Kulmasali, jonka koneromanttinen ja industriaalinen tunnelma sopii erinomaisesti Kiteytyvän esittämiseen. En voi kuitenkaan olla ajattelematta, että Kiteytyvä olisi ollut vielä kokemuksellisempi ulkotilassa, ja erityisesti juuri Merihaassa kuvattujen pressikuvien betoniviidakkomiljöössä.

ILMOITUS