Uusi Kassák-kokoelma julkistetaan 19.11., tervetuloa!

Lajos Kassákin uuden suomennetun ja valikoidun runokokoelman Joskus tulee meillekin aika (Kulttuurivihkot 2019) julkistamistilaisuus pidetään Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa 19.11. klo 18.

Kirjasta keskustelevat tilaisuudessa suomentaja Pekka Turkka, yliopistonlehtori Magdolna Kovács ja kustantaja Elias Krohn, moderaattorina toimii Anna Tarvainen.

Sinikka Huuskon Suolaruusu ehdolla esikoiskirjapalkinnon saajaksi

Kulttuurivihkojen kustantama Sinikka Huuskon runokokoelma Suolaruusu on yksi kymmenestä ehdokkaasta Helsingin Sanomien tämänvuotisen esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Ehdokkaat julkistettiin Helsingin Sanomissa tänään lauantaina. 15 000 euron arvoinen palkinto jaetaan 14. marraskuuta.

Kirjamessuilla puhutaan kotoutumisesta

Kulttuurivihkot järjestää Helsingin kirjamessuilla paneelikeskustelun kotoutumisesta. Keskustelussa tarkastellaan eri väestöryhmien kotoutumiskokemuksia ja -haasteita Suomessa ja pohditaan, miten kotoutumista voitaisiin edistää. Keskustelijoina ovat ohjelmajohtaja Eilina Gusatinsky Cultura-säätiöstä, koulutus- ja kotoutussuunnittelija Järvi Lipasti Tuglas-seurasta, Suomen somalialaisten liiton aktiivi Mustafa Jama sekä Diakonissalaitoksen yhteisötyöntekijä ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.). Keskustelua vetää Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn.

Keskustelu on perjantaina 25.10. klo 13–14 Kultti ry:n lavalla. Osaston numero on 6f2. Tervetuloa seuraamaan!

Teemaa käsitellään myös uusimmassa Kulttuurivihkoissa (5/2019), jossa haastatellaan Gusatinskyä.

Tervetuloa kirjalliseen iltaan!

Kulttuurivihkot järjestää kirjallisen illan torstaina 17.10. klo 18–21 ravintolalaiva Grand Georgiassa (Hakaniemenranta 11, Helsinki).

Tapahtumassa julkistetaan Kulttuurivihkojen syksyn kirjoja: Tuula Hämäläisen runokokoelma Amuletti, Maria Susannan runokokoelma Kaikki nimeni, Riikka Ulannon runokokoelma Puutarharuhtinas, Roni Hermon novellikokoelma Katujen ääni sekä Hanna-Leena Ylisen aforismikokoelma Jotta varastaisit ajatukseni. Kirjailijat ovat haastateltavina ja lukevat otteita teoksistaan. Kirjoja on saatavissa tilaisuudessa erikoishintaan.

Esittelyssä on lisäksi Lajos Kassákin runovalikoima Joskus tulee meillekin aika (suomentanut ja valikoinut Pekka Turkka), joka on juuri tullut painosta, Veli-Matti Huhdan esseekokoelma Rahat ja henki – kaksitoista kirjoitusta elokuvasta, joka ilmestyy hieman myöhemmin.

Tilaisuuden alussa esiintyy kirjailija Anni Mäentie, jonka esikoisteos Aurinkotuoli voitti vast'ikään runousyhdistys Nihil Interitin vuosittaisen parhaan runoteoksen palkinnon.

Ohjelmaan sisältyy open mic -osuus, jonne kuka tahansa saa tulla esittämään vaikkapa runojaan tai aforismejaan.

Anni Mäentielle Nihil Interitin runouspalkinto

Anni Mäentien esikoisteos Aurinkotuoli (Kulttuurivihkot 2019) on saanut Nihil Interit -runousyhdistyksen tämänvuotisen parhaan runoteoksen palkinnon. Yhdistyksen tiedotteen mukaan "Aurinkotuoli on raikas ja monipuolinen esikoisteos, jossa tarinallisuus yhdistyy persoonalliseen, iloa ja taipuisuutta pulppuavaan runokieleen. Rantaelämän näennäisen kepeän idyllin takaa kuultaa myös yksinäisyys, huoli elonkehästä ja maailman tulevaisuudesta. Teos sisällyttää itseensä ajankohtaisia aiheita alleviivaamatta ja osoittelematta."

Ilmastolakolla painetta päätöksentekoon

Kansainväliseen ilmastolakkoon osallistui Helsingissä perjantaina 27. syyskuuta yli 15 000 ihmistä. Paikalla oli lakkoilevien lasten ja nuorten lisäksi tällä kertaa myös suuri määrä aikuisia.

Lakon tarkoituksena on luoda painetta päätöksentekoon, jotta ilmastonmuutoksen kiihtyminen saataisiin pysäytettyä. Nuoret ovat alusta alkaen kutsuneet aikuisia mukaan ilmastolakkoon, jotta tilanteen vakavuus tulisi myös päättäjille selväksi.

Kirjoja myynnissä ja kirjailijoita tavattavissa Työväenkirjallisuuden päivässä 7.9.

Kulttuurivihkot on mukana Työväenkirjallisuuden päivässä Tampereella ensi lauantaina 7.9. klo 11–18. Kymmenen vuotta täyttävä Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään perinteiseen tapaan tunnelmallisessa miljöössä Työväenmuseo Werstaassa (Väinö Linnan aukio 8). Kulttuurivihkojen ja muiden näytteilleasettajien pöydät sijaitsevat tällä kertaa viereisessä TR 5:n Vooninki-salissa (Väinö Linnan aukio 13, katutaso).

Esittelypöydällämme on saatavana sekä Kulttuurivihkot-lehteä että Kulttuurivihkojen kustantamia lukuisia kirjoja erikoishintaan. Pöydän takana on tavattavissa myös kirjailijoitamme, jotka voivat kertoa kävijöille kirjoistaan tai kirjoittaa omistuksia kirjoihin.

Hannu Paronen esiintyy Työväenkirjallisuuden päivässä 7.9.

Kirjailija Hannu Paronen on haastateltavana Tampereen Työväenkirjallisuuden päivässä 7.9. tuoreen aforismikokoelmansa Aikaa kuluttamassa – mietintöjä 2000-luvulta (Kulttuurivihkot 2019) tiimoilta. Haastattelijana on Erkki Kiviniemi. Paronen esittää myös otteita teoksestaan. Haastattelun otsikkona on "Sanan sapelilla ajan henkeä vastaan".

Flow kylässä Kulttuurivihkoissa 9.-11.8.

Kulttuurivihkot tekee tänäkin vuonna Helsingin Suvilahden ensi viikonloppuna 9.-11. elokuuta täyttävästä Flow Festivalista mielenkiintoisia videohaastatteluja, onhan toimituksemme keskellä festivaalialuetta. Haastatteluihin saapuvat muiden muassa Hannu Salama & Vapaat Radikaalit, M, Sofa ja HENRIK!. Vuoden poliitikkovieraina nähdään vasemmistoliiton tuoreet helsinkiläiset kansanedustajat Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä. Perinteisesti ruoka-alan monitoimi-ihminen Suvi Auvinen testaa Flow´n vegaanisen ruokatarjonnan. Kannattaa pysyä kanavalla!

Etukäteismaistiaisena julkaisemme uudelleen edellisiltä vuosilta Astrid Swanin ja Nyky Ensemblen haastattelut. He esiintyvät myös tänä vuonna Flow Festivalilla.

Kulttuurivihkojen syksyyn kuuluu seitsemän uutuuskirjaa

Kulttuurivihkot kustantaa syksyllä 2019 neljä runokokoelmaa sekä novelli-, aforismi- ja esseekokoelmia yhden kutakin. Runokokoelmat ovat Tuula Hämäläisen Amuletti, Lajos Kassákin Joskus tulee meille aika, Maria Susannan Kaikki nimeni ja Riikka Ulannon Puutarharuhtinas. Lisäksi ilmestyvät Roni Hermon novellikokoelma Katujen ääni, Veli-Matti Huhdan elokuvaesseiden kokoelma Rahat ja henki sekä Hanna-Leena Ylisen aforismikokoelma Jotta varastaisit ajatukseni.

ILMOITUS