Pinnanalaisia ja -päällisiä hahmoja

Jaakko Kuusiston säveltämä Jää-ooppera Kansallisoopperassa perustuu kirjailija Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen romaaniin. Lundbergin kirja on fiktion tuotetta, vaikka lähtökohtana sen luomiselle toimikin Lundbergin isän, pappi Pehr Lundbergin hukkuminen Kökarin jäihin 1949. 

Sompion noidat tekivät vaikutuksen Uni Ojuvaan

Kun Sodankylään oli rakennettu kirkko 1600-luvulla, kirkkoherra päätti pian, että pirut karkotetaan ja hakataan ulos Keski-Lapin toisesta kylästä Sompiosta, jonka asukkaat eivät olleet halunneet kirkkoa omaan siitaansa eli lapinkyläänsä. Hän kutsui Sompion noidat kuuntelemaan omaa saarnaansa.

"Siellä noidat tulivat siihen johtopäätökseen, että näillä selkosilla ei enää ole tilaa molemmille jumalille. Kertomuksen mukaan Sompion seitsemän viimeistä noitaa tekivät joukkoitsemurhan Mukkajoen törmälle Tanhuan kylässä", kertoo kirjailija Uni Ojuva (katso video jutun alla).

Kirjailija Uni Ojuva esiintyy Elävän Kirjallisuuden Festivaaleilla 16.2.

Kirjailija Uni Ojuva kertoo esikoisteoksestaan Asentopuu (Kulttuurivihkot 2018) ja esittää sen runoja Elävän Kirjallisuuden Festivaalissa, joka järjestetään Työväenmuseo Werstaalla Tampereella lauantaina 16. helmikuuta.

Asentopuuta ja muita Kulttuurivihkojen kustantamia kirjoja sekä Kulttuurivihkot-lehteä on saatavana erikoishintaan.

Valta ei tee onnelliseksi

Vallan ja kostonhimon sijaan on mahdollista valita anteeksianto. Tämä viesti välittyy vahvasti Tampereen Työväen Teatterin sovituksessa William Shakespearen Myrskystä.

Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Vuokralle tarjotaan työpöytä Kulttuurivihkojen toimitilassa Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Sopii esim. tutkijalle, kirjailijalle, freelance-toimittajalle tai muulle hiljaista työtä tekevälle. Vapaa heti, aloitusajankohta on sovittavissa. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita työskentelijöitä. Vuokra on noin 80 euroa kuukaudessa.

Näytön sopimiset ja muut tiedustelut: elias.krohn(ät)kulttuurivihkot.fi

Kulttuurivihkojen kevät on runoa täynnä

Kulttuurivihkot kustantaa keväällä 2019 viisi runokokoelmaa ja yhden aforismikokoelman.

Sinikka Huusko: Suolaruusu

Suojele minua sateelta,

suojele suolta, isoilta vesikelloilta

suojele oudon luolan hämärältä,

suojele minua sinulta

Yhden totuuden maa?

Lasse Lehtinen ja Risto Volanen haastavat historian tutkijoita ja harrastajia keskusteluun menneisyyden tulkinnoista kirjallaan 1918 – Kuinka vallankumous levisi Suomeen. He kyseenalaistavat Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogian, koska pitävät Suomen sisällissodasta sen perusteella syntynyttä historiakuvaa vinoutuneena.  

Saako heidän tulkintansa tukea muilta historian tutkijoilta? Tuomas Teporan ja Aapo Roseliuksen toimittama artikkelikokoelma Rikki revitty maa, Suomen sisällissodan kokemukset ja perintö kokoaa yhteen tuoretta tutkimusta sodan syistä, seurauksista ja muistoista. Kirja sisältää kaksitoista artikkelia ja on täydennetty suomennos vuonna 2014 ilmestyneestä englanninkielisestä alkuperäisteoksesta. 

Komediallinen jouluevankeliumi

Bäckströmien veljekset muistettaneen vuoden 2014 nimikkoshowstaan, jossa sekoittuivat Broadway-hittien lisäksi muut alateemat, kuten metaesityksellisyys, komedia ja veljeskateus. Sitä seurannut Big Bang Siegfried oli konkreettinen roadtrip halki Amerikan ja Wagnerin, komedialla ja slapstick-huumorilla höystettynä.

Samoja teemoja käsitellään edelleen The Fabulous Bäckström Brothersien Patrick Harlow´n Messias -hittikomediassa. Läsnä ovat myös tuttu punainen esirippu ja ajan patinoima levysoitin.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu kolmatta kertaa Helsingissä itsenäisyyspäivänä

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus  kokoaa  itsenäisyyspäivänä  kolmatta kertaa väkeä Narinkkatorille Helsinkiin osoittamaan vastustusta äärioikeistoa kohtaan. Mielenosoitus näkee äärioikeiston vahvistumisen uhaksi ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle.

Video: Mikä on suomalaisen älymystön henkinen tila?

Millainen on suomalaisen älymystön henkinen tila vuonna 2018? Mikä intellektuellien listauksessa kiinnostaa? Onko taloustieteestä tullut ainoa “oikea tiede”? Miten media tuottaa älymystöä? Mikä on ollut sivistyneistön ja älymystön rooli yhteiskunnan muuttamisessa Suomen historian eri vaiheissa? Onko sivistyksestä tullut vanhanaikaista? Pitäisikö sen arvostusta ryhtyä nostamaan?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä käsiteltiin Kulttuurivihkojen keskustelutilaisuudessa Rosebudin kirjakaupassa Kaisa-talossa (Vuorikatu 7, Helsinki) torstaina 8.11. klo 17.00. Keskustelemassa olivat professori Laura Kolbe ja tutkija Mona Mannevuo Kulttuurivihkojen päätoimittajan Elias Krohnin johdolla.

ILMOITUS