Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Vuokralle tarjotaan työpöytä Kulttuurivihkojen toimitilassa Helsingin Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1). Sopii esim. tutkijalle, kirjailijalle, freelance-toimittajalle tai muulle hiljaista työtä tekevälle. Vapaana toukokuun alusta elokuun loppuun. Myös pitkäaikaisempi vuokralaisuus on mahdollinen. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita työskentelijöitä. Vuokra on 81,20 euroa kuukaudessa.

Näytön sopimiset ja muut tiedustelut: elias.krohn(ät)kulttuurivihkot.fi

Trumpin ja runouden ilta Helsingissä 4.4. klo 18 – tervetuloa!

Trumpin ja runouden ilta -tapahtumassa keskiviikkona 4.4. klo 18 julkistetaan Kulttuurivihkojen tämän kevään kirjat: Tuomas Kilven N&E, Ville-Juhani Sutisen Kapitalismin museo – esseitä Amerikasta ja Riikka Ulannon Tehen. 

Illan ohjelma:

Ei ole piika ihminen ja torakka on helppo tallata

Kulttuurivihkot 1/2018

”Olen huora ja kuolen vankileiriltä vapauduttuani mielen kaaokseen ja muuhun ruumiin heikkouteen”, esittelee Petra Karjalaisen esittämä naiskaartin komentaja Hilma itsensä. Tampereella käytiin 1918 sisällissodan verisimmät taistelut ja monille punakaartin naissotilaille kävi yhtä huonosti kuin Hilmalle: osa menehtyi taisteluissa, osa vankileirillä, osa teloitettiin, eikä Venäjälle paenneillekaan aina käynyt hyvin. Punaisten puolella taistelleet naiskaartilaiset olivat moninkertaisesti vihattuja ja marginalisoituja ”susinarttuja” ja ”ryssän morsiamia”.

Kampanja alleviivaa vastuullista journalismia

Maanantaina 12.3. alkanut Julkisen sanan neuvoston 50-vuotisjuhlavuoden kampanja pyrkii kertomaan suurelle yleisölle, mitkä mediat kuuluvat JSN:n piiriin ja ovat siten sitoutuneet julkaisemaan vastuullista journalismia. Tämän vuoksi myös Kulttuurivihkojen verkkolehden sivujen alalaitaan on ilmestynyt Vastuullista journalismia -tunnus.

Ville-Juhani Sutinen ja Kapitalismin museo Jyväskylässä 23.3.

Kulttuurivihkojen kustantama Ville-Juhani Sutisen esseekokoelma Kapitalismin museo ilmestyy tuota pikaa. Teos käsittelee Yhdysvaltojen henkistä tilaa Donald Trumpin presidentiksi valinnan jälkeen. Kirjassa vieraillaan muun muassa Fordin tehtaan liukuhihnalla, Chicagon entisellä teurastamoalueella, cowboy-teemaisessa motellissa Sierra Nevadalla, golfkentällä Death Valleyn keskellä, San Franciscon slummeissa ja tietenkin kapitalismin museossa.

Sutinen kertoo ja keskustelee kirjan teemoista heti tuoreeltaan Jyväskylän kevät -tapahtumassa 23.3. klo 16.00 alkaen B-Salissa, Väinönkatu 7, Jyväskylä. Juontajana on väitöskirjaopiskelija Jani Kokko. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Järjestäjinä ovat Jyväskylän Kevät, Kulttuurivihkot  ja Jyväskylän Työväenyhdistys.

Tapahtuman Facebook-sivu

 

Helsingissä marssitaan Turkin hyökkäystä vastaan

Turkki on sotinut Pohjois-Syyrian Afrinissa jo tammikuusta lähtien pommittaen siviilikohteita. Tätä vastustava mielenosoitus järjestetään 3. maaliskuuta Helsingissä. Kulttuurivihkot tukee tapahtumaa.

Itävallassa puolueettomuus koetaan yhä hyödyllisenä

Turun yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori, dosentti Johanna Rainio-Niemi vertaa Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudiossa tehdyssä haastattelussa täkäläistä ulkopoliittista keskustelua ja linjauksia Itävaltaan, jota hän on tutkinut. Suomi ja Itävalta ovat molemmat sotilasliittoon kuulumattomia maita, mutta Itävalta määrittelee itsensä edelleen myös puolueettomaksi, toisin kuin Suomi.

"Siellä on löydetty puolueettomuudelle uudenlaista käyttöarvoa konfliktiherkkyyden asteen noustua Euroopassa. Samaten Sveitsi pitää edelleen kiinni klassisesta puoleuettomuudesta", Rainio-Niemi toteaa videolla.

Professori Markku Kivinen: Ydinaseriskit nykyään jopa kylmää sotaa pahempia

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen perusteli Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudion haastattelussa (katso video jutun alla) synkkiä arvioitaan ydinaseisiin liittyvistä väärien hälytysten riskeistä. Teknologinen kehitys, robotisaatio ja tekoäly voivat tuoda uusia virhemahdollisuuksia arviointiprosesseihin. Lisäksi kylmän sodan yhteydessä luodut sopimus-, neuvottelu- ja kommunikaatiokäytännöt, joilla hankalia tilanteita pystyttiin välttämään, ovat paljolti katkenneet.

Kivinen mainitsi EU:n Venäjä-pakotteet esimerkkinä järjestelystä, joka ei kannusta käymään dialogia, ja muuttaa siten tilannetta vaativammaksi.

Esko Seppänen: Suomi on liittoutumassa Yhdysvaltojen kanssa ohi Naton

Emerituspoliitikko (vas.), toimittaja, tietokirjailija Esko Seppänen arvioi Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudion haastattelussa (katso video alla), että Suomi on vahvasti sotilaallisen liittoutumisen tiellä. Suuri enemmistö kansalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, mutta sen sijasta Suomi on liittoutumassa suoraan Yhdysvaltojen kanssa.

"Silloin kansa ei osaa vastustaa tätä samaa prosessia, kun ei sitouduta Natoon vaan mennään Naton ohi hakemaan turva suoraan Yhdysvalloista."

Tutkija: Suomen kanta ydinasesopimukseen ei kestä tieteellistä tarkastelua

Oikeustieteen tohtori, tutkija Katariina Simonen pohti Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudion yhteydessä esitetyssä haastattelussa (katso video jutun alla) YK:n ydinasekieltosopimusta ja Suomen kielteistä suhtautumista siihen.

"Sopimus on ensimmäinen perustava yritys saada aikaan ydinaseiden täydellinen kieltonormi kansainvälisen oikeuden kautta. Pidän tätä merkitttävänä aloitteena sen vuoksi, että aseidenriisunta ei tällä hetkellä käytännössä etene ollenkaan", Simonen totesi.

ILMOITUS