Turhien valojen tunti

Jälleen ensi lauantaina 25.3. järjestettävä Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille.

Taide- ja kulttuuriväki vaatii käännettä turvapaikkapolitiikkaan

Helsingin Rautatientorilla jo kuukauden käynnissä ollut turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenosoitus on saamassa laajaa tukea kulttuuriväeltä. Lauantaina 11.2. paikan päällä pidetään tukikonsertti, johon Facebookissa on ilmoittanut osallistuvansa yli 1 000 ihmistä. Pääesiintyjä on palkittu hip hop -artisti Laineen Kasperi ja Palava kaupunki. Konsertin aattona julkistettiin samassa paikassa järjestetyssä taidetapahtumassa yli 10 000 allekirjoittajan kannanotto Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Allekirjoittajat ovat taiteen ja kulttuurin eri alojen ammattilaisia.

Konsertti Turussa – vaaditaan syrjäytyneiden hyväksi!

Turussa järjestetään Live Aid -hengessä tänään perjantaina 17. helmikuuta Syrjäytyneiden hyväksi -konsertti baari Baarissa. Oma koti, puhtaat vaatteet, pehmeä sänky ja päivittäinen lämmin ruoka on itsestäänselvyys useimmille meistä. Yhä suuremmalle osalle näin ei ole. Työttömyys, avioero tai sairaus voi johtaa asunnottomuuteen ihmisen, joka ei ikinä olisi sen uskonut itseään koskettavan. 


Runoja rauhasta Jyväskylässä 19.2.

Kulttuurivihkot järjestää Jyväskylän Talvessa runomatinean, jossa teemana on rauha. Tilaisuudessa omia runojaan lausuvat Reetta Pekkanen ja Juha Rautio. Klaus Rahikainen esittää Kalevi Rahikaisen runoja, ja Jyväskylän Sana-Sepot esittävät huikean runokoosteen. Juontajana on Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn, joka pitää myös avauspuheenvuoron.

Matinea järjestetään Aalto-Salissa osoitteessa Kauppakatu 30 sunnuntaina 19.2. klo 14–15. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Vege viettelee valtavirran

Suomen ensimmäiset Vegemessut vetivät viime lauantaina reilut 3 200 vierailijaa. Kävijäkunta koostui kaikenlaisista, kaikenikäisistä, kaikennäköisistä uteliaista. Vege ei ole enää marginaalin juttu, korostivat myös intoa hehkuvat tuotekehittelijät. Ekologisten, eettisten ja terveydellisten arvojen lisäksi myös sen markkina-arvo on sisäistetty.

Liikkeen ja pohdinnan oivaltava sulkeuma

Helsingin Kaapelitehtaalla 12.–14.1. koettu ADSORBSIO lopetti hallitusti teatteri- ja tanssitaiteilija sekä sosiaaliepidemiologian tutkija Akseli Aittomäen neliosaisen Tuhat intensiteettiä -esityssarjan. Esitys oli monella tasolla vaikuttava ja tuore. Mutta miten siitä kirjoittaisi? Sanallistaminen sanalla sanoen supistaa ja kaventaa. Tämä(kin) olisi pitänyt kokea itse. Onneksi ainakin lauantai-iltana Kaapelitehtaan Turbiinisalissa paikalla oli runsain mitoin yleisöä.

Novellikilpailu etsii tämän ajan työmaailmaa

Lounais-Suomen Kirjailijat r.y:n julistamaan Kaarlo Isotalo -novellikilpailuun on saapunut jo kymmenittäin novelleja. Kirjailija Kaarlo Isotalon 100-vuotisjuhlassa 2018 julkistetaan novellikilvan tuloksista koottu antologia ”Uuden työväenkirjallisuuden novellit”. Kaarlo Isotalo oli turkulainen vuonna 1918 syntynyt työväenkirjailija, joka julkaisi yli 30 teosta urallaan vuosina 1955–1989. Hän oli myös kilpailun järjestävän kirjailijayhdistyksen perustajajäsen.

Suomen satavuotisbileiden avajaiset korostivat yhtenäisyyttä

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Helsingin Kansalaistorilla vuodenvaihteessa järjestetyt juhlallisuudet osoittivat, että itsenäisyyttä voi juhlia muutenkin kuin muistelemalla talvisotaa.

Pitkien juhlapuheiden sijaan lavalla nähtiin muusikoita, akrobatiaa ja komiikkaa. Ratkaisu oli onnistunut: Suomi 100-avajaiset oli koko kansan tapahtuma. Juhlavuoden teema onkin Yhdessä. Valinta on järkevä, sillä yhtenäisyyttä toiselle vuosisadalleen ponnistava Suomi tarvitsee.

Romanikäsityöhanke Suomea kiertämään

Käsiin kirjottu -näyttely tarjoaa tietoa Itä-Euroopan romanien tilanteesta ja köyhyyden taustoista. Näyttelyssä on esillä romanien perinnekäsitöitä, vanhoja ja uusia ammatteja, sekä historiaa ja nykypäivän todellisuutta. Käsityötaitoja opettelemalla pyritään parantamaan romanien tulevaisuuden näkymiä ja toimeentulomahdollisuuksia.

Helsinki ilman natseja – nyt ja aina!

Tämän vuoden itsenäisyyspäivänä järjestetään Helsingissä ennätysmäärä äärioikeiston tapahtumia, mutta näitä ei katsota hyvällä. Vastamielenosoitukseen on ilmoittautunut jo liki 2 000 ihmistä.


Oman marssinsa aikoo pitää Pohjoismainen Vastarintaliike PVL, jonka Suomen haara SVL pahoinpiteli syyskuussa Jimi Karttusen Helsingin Asema-aukiolla. Pahoinpidelty ja myöhemmin kuollut Karttunen kuoli poliisin käsityksen mukaan kallovammaan.

ILMOITUS