Itävallassa puolueettomuus koetaan yhä hyödyllisenä

Turun yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori, dosentti Johanna Rainio-Niemi vertaa Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudiossa tehdyssä haastattelussa täkäläistä ulkopoliittista keskustelua ja linjauksia Itävaltaan, jota hän on tutkinut. Suomi ja Itävalta ovat molemmat sotilasliittoon kuulumattomia maita, mutta Itävalta määrittelee itsensä edelleen myös puolueettomaksi, toisin kuin Suomi.

"Siellä on löydetty puolueettomuudelle uudenlaista käyttöarvoa konfliktiherkkyyden asteen noustua Euroopassa. Samaten Sveitsi pitää edelleen kiinni klassisesta puoleuettomuudesta", Rainio-Niemi toteaa videolla.

Professori Markku Kivinen: Ydinaseriskit nykyään jopa kylmää sotaa pahempia

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen perusteli Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudion haastattelussa (katso video jutun alla) synkkiä arvioitaan ydinaseisiin liittyvistä väärien hälytysten riskeistä. Teknologinen kehitys, robotisaatio ja tekoäly voivat tuoda uusia virhemahdollisuuksia arviointiprosesseihin. Lisäksi kylmän sodan yhteydessä luodut sopimus-, neuvottelu- ja kommunikaatiokäytännöt, joilla hankalia tilanteita pystyttiin välttämään, ovat paljolti katkenneet.

Kivinen mainitsi EU:n Venäjä-pakotteet esimerkkinä järjestelystä, joka ei kannusta käymään dialogia, ja muuttaa siten tilannetta vaativammaksi.

Kulttuurivihkot hakee taittajaa

Työ vaatii koulutusta, kokemusta, visuaalista tajua sekä säntillisyyttä ja myös "tylsien" työtehtävien sietämistä.

Esko Seppänen: Suomi on liittoutumassa Yhdysvaltojen kanssa ohi Naton

Emerituspoliitikko (vas.), toimittaja, tietokirjailija Esko Seppänen arvioi Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudion haastattelussa (katso video alla), että Suomi on vahvasti sotilaallisen liittoutumisen tiellä. Suuri enemmistö kansalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, mutta sen sijasta Suomi on liittoutumassa suoraan Yhdysvaltojen kanssa.

"Silloin kansa ei osaa vastustaa tätä samaa prosessia, kun ei sitouduta Natoon vaan mennään Naton ohi hakemaan turva suoraan Yhdysvalloista."

Tutkija: Suomen kanta ydinasesopimukseen ei kestä tieteellistä tarkastelua

Oikeustieteen tohtori, tutkija Katariina Simonen pohti Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudion yhteydessä esitetyssä haastattelussa (katso video jutun alla) YK:n ydinasekieltosopimusta ja Suomen kielteistä suhtautumista siihen.

"Sopimus on ensimmäinen perustava yritys saada aikaan ydinaseiden täydellinen kieltonormi kansainvälisen oikeuden kautta. Pidän tätä merkitttävänä aloitteena sen vuoksi, että aseidenriisunta ei tällä hetkellä käytännössä etene ollenkaan", Simonen totesi.

Työpiste vapaana Helsingin Suvilahdessa

Työpöytä tarjotaan vuokralle Helsingin Suvilahdessa Kulttuurivihkojen toimitilassa. Sopivaa freelancerille, apurahatutkijalle, kirjailijalle tms. mielellään hiljaista työtä tekevälle. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita vuokralaisia. Vuokra 81 e / kk. Hyllytilaa pari metriä, muuta varastotilaa hyvin niukasti. Heti vapaana, aloitusajankohta on sovittavissa. Kiinnostuksesta voi ilmoittaa sähköpostitse Elias Krohnille: etunimi.sukunimi(ät)kulttuurivihkot.fi

Kulttuurivihkojen kevään uutuuskirjoissa runoutta ja Trumpia

Syksyllä 2017 aloittaneen Kulttuurivihkojen kustantamon kevään 2018 ohjelmaan kuuluu kaksi omintakeista runoteosta ja yksi polttavan ajankohtainen esseekokoelma. Kirjat ilmestyvät maaliskuussa.

Tule juhlimaan Kulttuurivihkoja ja uusia kirjoja keskiviikkona 1.11.!

Kulttuurivihkot järjestää yleisölle avoimen Kirja auki! -juhlan kirjankustantamisen aloituksen kunniaksi keskiviikkona 1. marraskuuta klo 18–21 Ølhus Oslossa (Haapaniemenkatu 3–5, Helsinki). Kaikki kolme tämän syksyn esikoiskirjailijaa Johan Alén, Tuomas Kaila ja Maria Susanna alias Susanna Poikela ovat haastateltavana ja lukevat otteita kirjoistaan. Lauluja esittää trubaduuri Iida Umpikuja. Ei pääsymaksua. Kirjoja ja Kulttuurivihkoja myynnissä edullisesti! Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuman Facebook-sivu

Kulttuurivihkojen syksyn kirjat

Kulttuurivihkot aloittaa kirjojen kustantamisen – Kirjasyksy auki kolmella debytantilla

Alkajaisiksi ilmestyy kaksi runokokoelmaa ja yksi novellikokoelma.

Kaunokirjallisuus on aina ollut keskeinen osa Kulttuurivihkojen julkaisutoimintaa. Vast’edes kirjallisuutta ilmestyy paitsi lehden kansien välissä myös kirjojen muodossa. Kustannustoiminnan aloittaminen on luonteva avaus tilanteessa, jossa suuret kustantamot julkaisevat entistä vähemmän etenkin uusien tekijöiden runoteoksia.

Aseistakieltäytyjäliitto: Jussi Niinistö haluaa lisää ihmisoikeusloukkauksia Suomeen

Aseistakieltäytyjäliitto pitää täysin perusteettomana puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) ehdotusta, että ahvenanmaalaiset miehet pitäisi määrätä siviilipalvelukseen. Liiton näkemyksen mukaan ehdotus tähtää Ahvenenmaan demilitarisoidun aseman heikentämiseen, mitä kohtaan Niinistö on tuntenut kiinnostusta aikaisemminkin. Ehdotus rikkoisi myös Suomea sitovia ihmisoikeussopimuksia.

ILMOITUS