Jukka Paaso on toiminut Turun yleissuunnitteluarkkitehtina 1987–2010. Osallistunut virassa mm. yleiskaavoitukseen, lähiöiden uudistamiseen sekä maahanmuuttajien asumiseen ja esteettömyyssunnitteluun. Turun kaupunginvaltuuston jäsen 1992-2000 (ensin Vihreissä, sitten SDP:ssä). Turun taudin, edustuksellisten vallankäyttäjien valkokaulusrikollisuuden tutkija. Nyt eläkkeellä Kauhavalla. Harrastaa kirjoittamista, kuvataidetta, historiaa ja filosofiaa.

Tietämisen loppu (1)

1. Viime aikojen tapahtumat Espanjassa (Katalonian itsenäistymispyrkimys) ovat vakuuttaneet minut siitä, että ihminen ei kykene toimimaan tietävänä ja hallitsevana olentona, vaan maailma etenee kuvitelmien ja sattuman vyöryjen mukaisesti.

Konfliktin kiinnostavimpiin kysymyksiin kuuluu se, mitä kaikkea Katalonian Espanjasta irtaantuminen ja itsenäistyminen sekä siihen liittyvä "itsemäärääminen" merkitsisi ja sisältäisi? Joka tapauksessa se olisi aivan eri asia kuin eksistentialistinen yksilövapaus.

Katalonialaiskysymys 2

Espanjan hallituksen jatkuvasti hyvin kielteinen asenne, "jyrkkä ei", itsehallintoa harjoittavia mutta nyt itsenäisyyteen pyrkiviä katalonialaisia kohtaan puhututtaa parhaillaan koko Eurooppaa. 

Sanalla "itsenäinen" viitataan riippumattomuuteen

Itsemääräävä toimii "oman päänsä mukaan". Yhteiskunnassa itsemääräämiseen perustuva "itsehallinto" on kuitenkin suhteessa "valtiolliseen vallankäyttöön".

Katalonialaiskysymys

Seinäjoella ilmestyvä eteläpohjalainen sanomalehti Ilkka julkaisi 10.10.2017 seuraavan mielipidekirjoitukseni (toimitus lyhensi jonkin verran tätä alkuperäistä kirjoitustani): 

"KATALONIAN ITSENÄISTYMINEN?

Ilkan pääkirjoituksessa 3.10.2017 kerrottiin siitä, kuinka EU sai 2012 Nobelin rauhanpalkinnon. Palkinto myönnettiin rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseksi Euroopassa. Unioni lahjoitti saamansa palkintorahan lapsille, jotka eivät saa elää rauhanomaisissa oloissa.

Perjantai-ilta parkkipaikalla

0. Pariisissa syntynyt vasemmistolainen taiteilija (kirjailija) ja filosofi Jean-Paul Sartre opiskeli filosofiaa ja kirjallisuudenhistoriaa. Sartre valmistui vuonna 1929 filosofian opettajaksi. 

Hän opetti filosofiaa Sorbonnessa vuodesta 1929 ja toimi professorina Le Havressa 1931-33 ja Institut Francaissa Berliinissä 1933-34. 

Eksistentialismi ja dada

Tämän kirjoitukseni alkuperäinen otsikko oli "TODELLISUUSKÄSITYSTEN MONINAISUUDESTA". 

Ajattelu- ja kirjoittamisprosessin aikana tapahtuvat ilmiöt ja tapahtumat aiheuttavat kuitenkin sen, että ajattelu ja kirjoittaminen suuntautuu uusiin aiheisiin ja suuntiin niin, että se antaa aihetta myös otsikon vaihtamiseen, välillä useaankin kertaan. Ihminen ei ole "kone". 

Hirmuhallinto

"Tietouskoon ja -tuotantoon" pohjautuvan länsimaisen kulttuurin ja yhteiskunnan kriisi syvenee. 

Samaan aikaan kun ihminen uskoo ratkaisevansa "tietotuotannolla" yhteiskunnassa vallitsevat ongelmat, esimerkiksi sairaudet lisääntyvät koko ajan. 

Myös ympäristökriisi syvenee samaan aikaan syvenemistään.

Uusi todellisuus – 3

0. Maailmassolokäsitykseni keskeisimpiin kysymyksiin sisältyy kysymys "tietämisestä". 

Ihminen ei ole tietävä "tieto-olento" vaan kuvitteellisten myyttiensä varassa elävä kulttuurieläin. 

Uusi todellisuus – 2

0. Kun seuraan kulttuureihin ja myytteihin liittyviä tapahtumia, kirjoitan usein sanomalehtiin mielipidekirjoituksia.  

*

Kuulin muutama vuosi sitten, että eräässä valtiossa maksetaan avioliitosta ulkomaalaisen kanssa, koska kyseinen valtio haluaa vahvistaa kansansa DNA-rakennetta.

Suomalaisten solmimista avioliitoista esimerkiksi syyrialaisten ja somalialaisten kanssa tulisi maksaa myös täällä sievoinen summa rahaa. Vahvempi DNA tehostaisi myös valtiomme kilpailukykyä.

Uusi todellisuus (Todellisuuden loppu – 5)

0. Mitä enemmän olen lukenut eteläpohjalaista "maakuntalehteä" Ilkkaa, sitä enemmän se on alkanut muistuttaa Kauhava-Härmänmaan tuppukylän Komiat-lehteä.

Mutta onneksi Suomenkin taivas on myös sinisenä kansainvälinen.

Todellisuuden loppu – 4

Perussuomalaiset vaihtoivat 11.6.2017 puheenjohtajansa Timo Soinin nationalismikiihkomieliseen Jussi Halla-ahoon. 

Kesken Suomen itsenäistymisen satavuotisjuhlinnan tapahtui "todellisuuden loppu", jossa murtui kuvitelma kaikille suomalaisille yhteisestä "maltillisesta maaseutuporvarillisesta nationalismista". 

Todellisuuden loppu – 3

0. Kaikki se mitä pikkukissamme tekee, liittyy ainoastaan hänen omaan olemassaoloonsa (tämän taustalla on evoluution pohjalta syntynyt "eläimenä oleminen"). 

Moneen mihin kissamme ryhtyy, vaikuttaa (toisin kuin ihmisellä) suuresti hyvin tarkaksi kehittynyt kissan hajuaisti.  

Ihmisillä on kuitenkin (valitettavasti) taipumus kuvitella, että eläimen kuten "kotikissan" olemassaolo ja "tekemiset" niveltyvät (tavalla tai toisella) ihmisen olemassaoloon. 

More Articles ...

ILMOITUS