Jukka Paaso on toiminut Turun yleissuunnitteluarkkitehtina 1987–2010. Osallistunut virassa mm. yleiskaavoitukseen, lähiöiden uudistamiseen sekä maahanmuuttajien asumiseen ja esteettömyyssunnitteluun. Turun kaupunginvaltuuston jäsen 1992-2000 (ensin Vihreissä, sitten SDP:ssä). Turun taudin, edustuksellisten vallankäyttäjien valkokaulusrikollisuuden tutkija. Nyt eläkkeellä Kauhavalla. Harrastaa kirjoittamista, kuvataidetta, historiaa ja filosofiaa.

Itselleen olemisen kommuuni 2

Maailmassa oleminen on tänä aikana yhtä "mustaa valua". 

*

Kaikesta näkyy nyt, että ihminen on väkivaltainen ja vallanhimoinen eläin, jonka mieltä painavat koko ajan traumaattiset olotilat. 

Onnellista avioliittoakan ei voi olla olemassa, onnellisuus on pelkkä kuvitelma. 

Itselleen olemisen kommuuni (1)

Kissan ja ihmisen välinen suhde on arvoitus. 

Ihmisen ei pidä kuvitella, että kissa voi olla edes hetken "samalla aallonpituudella" kuin ihminen. 

Nuori musta kissamme "Pikku-Pörri" havaitsee minut ihmisen eläimenä (hänenä) joka ei ota kissaa syliin. Ja jos koitan halata Pörriä, kissamme ravistelee heti itsensä irti kuin lausahtaen "häivy siitä". 

Hanhien tallaamana 5

 

Ihmiset kuvittelevat, että mitä enemmän ihminen soveltaa tietämisperiaatetta "tieto on valtaa", sitä enemmän ihminen alkaa hallita kaikkea. 

Nykyisen teollisen kapitalismin aikana on kuitenkin tapahtunut päinvastaista kehitystä. Siinä ihmisyksilön merkitys on vähentynyt ja koneiden merkitys on kasvanut entisestään.

Hanhien tallattavana 4

Ihminen ei voi kasvaa vapaaksi, itsenäiseksi ja vahvaksi jos luova yksilö ja "itselleen oleminen" kielletään. 

Ihmisen olemisen ja elämän mielekkyys syntyy siitä, että ihminen on yksilönä täydellisesti vapaa myös luovuuteensa suhteen. 

Hanhien tallattavana 3

Jean-Paul Sartren romaanin Inho alussa (suomennos 1981, sivu 7) sanotaan, että "Parasta on merkitä tapahtumat muistiin päivittäin...".

Kun ihmettelen omaa "maailmassa olemistani", seuraan juuri nyt tapahtuvia tapahtumia ja kirjoitan siltä pohjalta omia käsityksiäni ihmisenä "olemisesta ja elämästä".

Hanhien tallattavana 2

Ilmastonmuutos on vakavin uhka elolliselle luonnolle ja ihmiskunnalle. 

Siinä polttavan kuuma vaihtuu jäätävän kylmäksi ja rutikuiva läpimäräksi (sekä päinvastoin) ja aiheuttaa seurausvaikutuksia, jotka näkyvät koko yhteiskuntarakenteen muuttumisena. Taistelu lämmöstä, vedestä ja ruuasta kiristyy kun ihmisen aikaansaama ilmastonmuutos riehuu. 

Hanhien tallaamana (Kierkegaard)

Kristinuskon kannattajat ovat jakautuneet lukemattomiin organisoituihin kirkkokuntiin. 

Kristillisen "vapaakirkon vapaus" on "uskovaisten kuvitteellista vapautta", sen vastakohta on "itselleen olemisen konkreettinen vapaus" jalat maassa.

Ihminen on "heitetty vapauteen" eikä ihminen voi muuttua toiseksi.

Länsimaisen kulttuurin loppu (Musta valu 2)

Filosofinen antropologia kysyy: "mikä ihminen on?" ja "miten ihminen eroaa muista eläimistä?" (kts. Timo Laineen ja Petri Kuhmosen kirjaa Filosofinen antropologia, 1995). 

Ihminen osaa tehdä havaintoja ja "ymmärtää", mutta ihminen ei ole tietävä olento. 

Ihminen on maapallolla muun eläinkunnan keskellä vaikuttava yhteiskunnallinen ja kulttuurinen eläin.

Tietämisen loppu – 8

Donald Trump on asettanut amerikkalaisten tavoitteeksi ryhtyä uudestaan valloittamaan avaruutta uuden tiedon ja tekniikan luomiseksi (tämän taustalla on kaiken hallitsemisen kulttuuri). 

Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja suututti koko islamilaisen maailman. Jerusalem on myös pahan kaupunki. 

Jerusalemin "maailman navan" vaakunassa on "Suomen leijona". 

Tietämisen loppu – 7

A. Tietäminen ja kuva (1 ja 2)

1. TIETÄMINEN

Ensimmäisen Mooseksen Kirjan mukaan "Aatami varoitti hänen (Eevan) kuolevan pelkästään sen (hyvän- ja pahatiedon puun hedelmän) koskettelemisesta, mutta käärme taivutteli häntä sanomalla, että kuoleman sijasta hedelmä antaisi heille tiedon, joka tekisi heistä jumalien kaltaisia. Tämä lupaus, yhdessä puun kauneuden kanssa, ajoi Eevan syömään puusta. 

Tietämisen loppu – 6

Oleminen ja ajatus

Kirjoitin maakuntalehti Ilkkaan viimeksi 17.11.2017 tämän kirjoituksen:

YKSINAPAINEN KAUHAVA ON MYYTTI

Yhteiskunnan poliittinen jakautuminen oikeistoon ja vasemmistoon sekä sosiaalinen eriytyminen (segregaatio) on luonnollinen ilmiö. 

Lisää artikkeleita...

ILMOITUS