Jukka Paaso on toiminut Turun yleissuunnitteluarkkitehtina 1987–2010. Osallistunut virassa mm. yleiskaavoitukseen, lähiöiden uudistamiseen sekä maahanmuuttajien asumiseen ja esteettömyyssunnitteluun. Turun kaupunginvaltuuston jäsen 1992-2000 (ensin Vihreissä, sitten SDP:ssä). Turun taudin, edustuksellisten vallankäyttäjien valkokaulusrikollisuuden tutkija. Nyt eläkkeellä Kauhavalla. Harrastaa kirjoittamista, kuvataidetta, historiaa ja filosofiaa.

Tietämisen kieltäminen

Ihmisen olemisaistimus on kuvittelemista. Se on tietämisen vastakohta.

Kuvitteellisessa olotilassa ja havaitsemisessa "kuvitteellinen olemisaistimus" kääntyy tavalla tai toisella "tosiasiatunteeksi" eli "olemassaolotodellisuudeksi" (faktaksi). 

"Kuvitteellisen olemisen tarkkaileminen" auttaa ymmärtämään myös kulttuurisen perinteen sekä uskonnon ja myyttien merkityksiä.

Mikä ihminen ja oleminen?

Ilmaston "lämpenemisen jarruttamiseen" tähtäävä YK:n ilmastokokous Puolassa ajautui umpikujaan. "Puolan ilmastokokouksessa 'syntyi sopu' (lainausmerkit, lisäys JP) – maille puristettiin yhteiset säännöt päästövähennysten VALVONTAAN (suurennos JP) – – MAAT PÄÄTTÄVÄT ITSE (suurennos JP), miten ne päästövähennyksiä tekevät – –" (yle.fi 16.12.2018). Eniten kansainvälisestä linjasta pyrkivät poikkeamaan Saudi-Arabia, Kuwait, Yhdysvallat sekä Venäjä.  

Seitsemän hirviöveljestä

Kirjoitin 16.11.2018 Seinäjoella ilmestyvään sanomalehti Ilkkaan seuraavan mielipidekirjoituksen:

"MUINAINEN AJATTELU JA MERKITYS?

Muinaiset ajattelutavat ja merkitykset ovat hävinneet niin täydellisesti, että ihminen saattaa nykyisin ainoastaan kuvitella sen minkä tyyppisiä ne ehkä ovat olleet. 

Mitä ja miten esimerkiksi muinaisessa Babyloniassa ja Egyptissä ajateltiin? 

Teollinen urbanisaatio ja kapitalistinen pääoma

Ennen toisen maailmansodan syttymistä 1939 tapahtui maailmanlaajuinen Wall Streetin pörssiromahdus 1929. Jos lähiaikoina tapahtuu taloussotien aiheuttama uusi iso talousromahdus seuraako myös sitä sota? 

Tulehtuneeseen tilaan jäänyt Ukrainan ja Venäjän yhteenotto oireilee taas monella tavalla. Ukraina katkaisi kostoksi 1970-luvun puolivälissä valmistuneen Pohjois-Krimin vesikanavan. Krimin niemimaan toivotaan muuttuvan suola-aavikoksi.

Kirje taiteilijalle

Kauhavan keskustassa, entisen lentosotakoulun kiitoradan päässä, ylitseni kiitävä äänetön purjelentokone muistuttaa minua siitä, että ilmailu on luonnollista, mutta vain ilman konetta (moottoria) ja militarismia.  

Puhdas ilmatila on luonnon kannalta ratkaiseva seikka. Eläinten määrä on romahtanut hälyttävästi (WWF varoittaa, yle.fi 30.10,2018).  

Suomen linnut elävät hätätilaa.

Hella

Kaikki on ollut aina kansainväistä. Siitä on "todistaa" myös sukuni tausta.  

Kuivaniemen lestadiolaisuudessa kasvanut Lauri-isäni isoäiti Greta Kargus (harras kristitty) oli "ulkomaalaisen" lasinpuhaltajan tytär Iin Olhavan lasitehtaalta. 

Yhden käsityksen mukaan Kargusten sukujuuret juontavat Etelä-Ranskaan asti ( Garricue) ja liittyvät hugenottien historiaan (1500-luku). 

Kohti uutta aikaa

Karl Marxin mukaan rahavallan liikahdusten seuraaminen on yhteiskunnallisten muutosten tulkitsemisen perusta.  

Tätä näkökulmaa tulisi tällä hetkellä täydentää tietotekniikan ja robottien vaikutuksella yhteiskunnalliseen muutokseen. 

Maailmankone ja maailmanvalta

Teollisen kapitalismin "maailmankone" yskii parhaillaan pahasti. Toisen maailmansodan jälkeinen teollinen kapitalismi on synnyttänyt viimeksi monta "hirviötä" ja samalla myös "trumpinsa".

Älkää uskoko enää sodan jälkeisiin sopimuksiin, uusliberalismiin ja nationalismiin. Kohta saattaa myös jyrähtää.

Luonnon vapauttaminen

 

Pariisin ilmastosopimus räjähti käsiin. Ja utilistinen teollinen kapitalismi (luonnonvarojen kahmiminen ja koneellinen tavaratulva) kaappasi hirviönä kaiken suuhunsa. 

Monta kuukautta jatkunut maapallon helleaalto aiheutti äskettäin maapallon laajuisen yleisen mykistymisen. 

Kaksi kertomusta

Ihmisyksilö on osa muuta elollista luontoa ja elää elämänsä kulttuuristen myyttien ja kuvittelemisen varassa. 

Mitään "tietämistä" tai "todellista" ei voi olla edes olemassa. 

Uussosialismi vastavoimana

Maapallon luonnon äärimmäisen vakava nykyinen kriisi ei syntynyt sattumalta teollisen vallankumouksen aikana. Teollinen tavaratulva on tehnyt mahdolliseksi elollisen luonnon sukupuuttoon syömisen.    

Teollisen vallankumouksen aikakausi on eletty nationalististen valtioiden harjoittaman valtapelin aikana. Nykyinen "uusnatsien aikakausi" on jatkoa aiemmalle natsisuuntautumiselle. 

Teollis-kapitalistinen vallankumous on synnyttänyt koko ajan uusia yhteiskunnallisia rakennemuutoksia. Ne ovat johtaneet yhteiskunnallisiin kaaoksiin ja maailmansotiin.

More Articles ...

ILMOITUS