Jukka Paaso on toiminut Turun yleissuunnitteluarkkitehtina 1987–2010. Osallistunut virassa mm. yleiskaavoitukseen, lähiöiden uudistamiseen sekä maahanmuuttajien asumiseen ja esteettömyyssunnitteluun. Turun kaupunginvaltuuston jäsen 1992-2000 (ensin Vihreissä, sitten SDP:ssä). Turun taudin, edustuksellisten vallankäyttäjien valkokaulusrikollisuuden tutkija. Nyt eläkkeellä Kauhavalla. Harrastaa kirjoittamista, kuvataidetta, historiaa ja filosofiaa.

Ajatusleikki (todellisuuden loppu)

0. Otsikolla "Ajatusleikki" en viittaa siihen, että olisin ennustamassa tulevaisuutta. 

Viittaan termillä "ajatusleikki" modernin yhteiskuntamme epäonnistumiseen, siihen mikä on ollut jo pidempään väistämättömänä käsillä. 

Vaikka "lainasin" kyseistä sanaa Georg Henrik von Wrightin kirjoituksesta "Viimeisistä ajoista, Ajatusleikki" (Tieto ja ymmärrys, 1999, sivu 495), en ennusta "lopun merkkejä". 

Pariisin kulttuurit ja myytit

Miksi Helsingin johto haluaa karkoittaa romaanikerjäläiset kaupungista? Miksi Turku halusi kiillottaa kulttuuripääkaupunkiproketilla kaupunkinsa putipuhtaaksi ja ylikiiltäväksi? Miksi Viipurista on karkoitettu kerjäläiset ja siivottu koululaisten harjoilla koko Vanha Viipuri? 

Miksi Prahan vanhassa keskustassa kaikki katot on yhtenäistetty punaisella tiilellä? 

Kangas-Annala 2017

 

Suomen maatalousvaltaisimmalla seudulla  Kauhavalla, paikan vanha maaseutukulttuuri ja -myytistö junnaa paikallaan. 

Kauhava ei ole todellakaan mikään Pariisi. Eikä Seinäjoki edes tyypillinen seutukeskus. 

Tavaratulva

1. Ennen kuin muutimme vuoden 2011 alussa Turusta Kauhavalle, kokosimme Turussa tavaroitamme monesta eri paikasta (asuin- ja työpaikoista jne.). 

Tavaraa kerääntyi tuolloin niin suuri määrä, että meidän piti tilata kaksi kertaa muuttoauto Turusta Kauhavalle. 

Ylikansallinen ideologia on jo ylittänyt nationalismiaatteen

Postilaatikkomme on rikkoutunut Kauhavalla kahden viime vuoden aikana kaksi kertaa puiden kaatamiseen tarkoitettua monitoimikonetta metsään kuljetettaessa. Kolmannen kerran postilaatikkomme rikkoutui lumiauran iskusta. Laatikkomme on kahden yksityistien varrella. 

Tein 8.3.2017 ELY-keskukselle ehdotuksen tämän ongelman ratkaisemiseksi. ELY siirsi asian Kauhavan kuntaan, kunta neuvoi minua ottamaan yhteyttä tiekuntiin (huomaa termi "kunta").

Eksistentialistin Turun-matka

Suur-Kauhavaa kehutaan Suomen maatalousvaltaisimmaksi kunnaksi. Yksipuolisesti maatalousvaltaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa ei ole kuitenkaan mitään kehumista.

Eksistentialismi, globaali pääomakasautuminen ja yhteiskunnan muutos

0. Maailmanhistoria aikana maapallolla on ollut lukemattomia eri kulttuureja ja erilaisia valtakuntia. Niiden valtapiirit ja rajat ovat muuttuneet jatkuvasti. Aluksi niiden välillä ei ollut edes rajoja. Valtapiirin hallitsijalla uskottiin olevan yliluonnollisia voimia (henki) ja uskontojen harjoittajat tarjosivat tukea alueen hallitsijalle niin että kansa oppi sulautumaan kuninkaiden valtapelien nappulaksi.

Eksistentialismi ja tulevaisuus

1.

Isäni Lauri Paaso oli nuorena uskovainen mies, myöhemmin hän oli innokas Maalaisliiton (poliittisen puolueen) kannattaja. Hän "tiivisti" vanhoilla päivillään maailmassaolonsa kirjoittamalla sukuhistorian nimeltä Kuivaniemen PAASO SUKUNSA juurilla (1983). Hän rakensi eläkepäivikseen kesämökkinsäkin lapsuudenkotinsa Kuivaniemen Veskaan. Äitini ja isäni avioeron jälkeen vanhempani asuivat kaupunkikerrostaloasunnoissa.

Kissa ja mikrobivaurio

1. Kissa

"Eläimenä oleminen" tapahtuu luonnonmukaisesti etenevän "evoluutiovyöryn" mukaisesti.

Seuraamalla pikkukissamme elämää olen oppinut joka päivä uutta luonnon ja evoluution ihmeellisyydestä.

Oleminen, kulttuuri ja myytti, uusi yhteiskunta ja luontosuhde

0. MIELIPIDE

Kirjoitin seinäjokilaiseen sanomalehti Ilkkaan seuraavan mielipidekirjoituksen (päivätty 1.1.2017):

"KAUHAVAN MALLI

Kävin katsomassa viime torstaina (22.12.2016) liikenteelle avattua Kangas-Annalan tie- ja siltahanketta. Ensimmäiseksi näin valtavan lintuparven lentävän tiealueen ulkopuolella. Voi olla, että kyseinen parvi jäi laskeutumatta kyseiselle IBA-alueelle, koska tiellä oli autoja kirkkaat ajovalot päällä. Kevätmuuton 2017 aikana näemme miten lintumaailman käy.

Suurkunnan aluerakenne, ihmisläheisyys ja uusi luontosuhde

Suomen suurkuntauudistuksen valmistelun perusta ei ole ollut ihmisläheinen. Kansaa edustava yhteiskunnallinen valtaeliitti on painanut uudistuksella kansan eteensä "rähmälleen".

Tässä ei ole kysymys pelkästään "oikeudenhoidosta" eli siitä, että maamme oikeusasiantuntijat (normien ja lakien "vartijat") ovat huolissaan perus- ja ihmisoikeuskysymysten hoidosta sekä lakihankkeiden perustuslaillisuuskontrollista Suomessa.

ILMOITUS