Viidakon laki tuo sodan uhan Iraniin

Yhdysvaltain luomat pakotteet, kansainvälisten ja kahdenkeskisten sopimusten rikkominen sekä tuki Israelin valtion palestiinalaisalueiden miehitykselle ovat vaurioittaneet kansainvälisen lain käsitettä.

Presidentti Donald Trumpin johdolla Yhdysvallat on osoittanut maailmalle, että puheet kansainvälisestä laista, ihmisoikeuksista ja demokratiasta ovatkin pelkkää sanahelinää. Elämme vuonna 2019 edelleen miekan maailmassa, jossa suurin voima määrää. 

Kulttuurivihkojen syksyyn kuuluu seitsemän uutuuskirjaa

Kulttuurivihkot kustantaa syksyllä 2019 neljä runokokoelmaa sekä novelli-, aforismi- ja esseekokoelmia yhden kutakin. Runokokoelmat ovat Tuula Hämäläisen Amuletti, Lajos Kassákin Joskus tulee meille aika, Maria Susannan Kaikki nimeni ja Riikka Ulannon Puutarharuhtinas. Lisäksi ilmestyvät Roni Hermon novellikokoelma Katujen ääni, Veli-Matti Huhdan elokuvaesseiden kokoelma Rahat ja henki sekä Hanna-Leena Ylisen aforismikokoelma Jotta varastaisit ajatukseni.

Seuraa EU-vaali-iltaa sunnuntaina Kulttuurivihkojen verkkolehdestä!

Perinteiseen tapaan Kulttuurivihkot on mukana vaali-illan tohinoissa videolähetyksin. Europarlamenttivaalien seuraamisen ohessa sunnuntaina 26.5. keskustelemme vieraidemme kanssa EU-aiheista pintaa syvemmältä.

Kirjallinen ilta Tampereella: Hannu Paronen Telakalla 21.5.

Kirjailija Hannu Parosen uuden aforismikokoelma Aikaa kuluttamassa – mietintöjä 2000-luvulta (Kulttuurivihkot) Tampereen julkistamistilaisuus pidetään ravintola Telakalla (Tullikamarin aukio 3) tiistaina 21.5. klo 18 alkaen. Tamperelaista Parosta haastattelee kaupungin kirjallisen elämän ja kustannustoiminnan pitkäaikainen vaikuttaja Erkki Kiviniemi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa runotuokioon Rosebudin kirjakauppaan 24.5.!

Kulttuurivihkojen kirjailijat kertovat tämän kevään runokirjoistaan Rosebudin Kolmen sepän kirjakaupan runotuokiossa Helsingissä perjantaina 24.5. klo 16.30. Esiteltävät teokset ovat Sinikka Huuskon Suolaruusu, Hannu-Pekka Lappalaisen Lähtöön, teille, Anni Mäentien Aurinkotuoli ja Asta Piiroisen Ubumuntu uneksii. Haastattelijana on Kulttuurivihkojen kustantaja Elias Krohn. Kirjailijat lukevat myös otteita teoksistaan. Kirjat ovat luonnollisesti myynnissä, ja kirjailijoilta voi pyytää niihin signeerauksia. Esiintyjälista saattaa vielä täydentyä.

Uusi tamperelainen verkkojulkaisu yhdistää kulttuurin tekijät ja kokijat

Pirkanmaalle syntyy uusi kulttuuripalvelu. Kulttuuritoimitus.fi ilmoitti torstaina 25. huhtikuuta Kulttuuritalo Telakalla tulevista suunnitelmistaan. Tiedotustilaisuutta oli kerääntynyt seuraamaan miltein satapäinen joukko kulttuurin ystäviä, kulttuurin tekijöitä ja mediaa.

Kulttuuritoimitus.fi on journalistinen verkkomedia, jonka tärkein painopiste on Pirkanmaalla tapahtuva, Pirkanmaalla kulutettava tai muuten vain pirkanmaalaisia kiinnostava kulttuuri. Kulttuuritoimituksen verkkosivut aukeavat 10. toukokuuta. Palvelu on alusta lähtien käyttäjilleen maksuton, eikä vetäydy maksumuurien taakse jatkossakaan.

Uni Ojuvalle Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto

Kirjailija Uni Ojuvalle myönnettiin keskiviikkona 24.4.2019 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto Kulttuurivihkojen kustantamasta esikoisteoksestaan Asentopuu (2018).

Palkinnot myönnetään vuosittain tamperelaiskirjallisuuden parhaimmistolle. Ojuvan lisäksi palkinnon saivat tänä vuonna Raisa Jäntti, Sari Peltoniemi, Kari Aronpuro, Leena Tuulikki Kellosalo, Jukka-Pekka Palviainen, Tuija Välipakka, Harri István Mäki, Juhani Ahvenjärvi ja Marko Annala.

Kulttuurivihkot järjestää runo- ja aforismi-illan 17.4. Helsingissä – Mukana open mic -osuus

Sydämellisesti tervetuloa Kulttuurivihkojen runo- ja aforismi-iltaan ravintolalaiva Grand Georgiaan (Hakaniemenranta 11, Helsinki)! Ohjelmassa on kevään kirjojemme julkistaminen sekä open mic -osuus, johon kuka tahansa saa tulla lausumaan runojaan. Kirjat erikoishintaan.

Taide tuli mukaan ilmastoaktivismiin

Taiteella on yhteiskunnassa monenlaisia rooleja: se voi tuottaa elämyksiä ja nautintoa, mutta myös auttaa ymmärtämään maailmaa tai innostaa tarttumaan ajankohtaisiin asioihin. Ilmastokanava-hankkeen tarkoituksena on taiteen keinoin lisätä keskustelua ja tekoja ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi. 

Sonja Salomäki on Ilmastokanavan alkuperäinen ideoija ja yksi kolmesta työryhmän jäsenestä. Ennen hanketta hän toimi aktiivisesti Ilmastovanhemmissa, ja järjestötyön aikana hän pohti erityisesti ilmastonmuutoksen monitasoisuutta – asia koskettaa jokaista elämän osa-aluetta. Ongelma vaatii paljon eri alojen asiantuntijuutta, ja itse taiteilijana Salomäki alkoi tutkia myös taiteen roolia.

Hävittäjät vaarantavat Suomen puolustuksen

Hornetit ovat sitoneet Suomen Yhdysvaltojen globaaleihin pyrkimyksiin. Resurssien keskittäminen hyökkäyskäyttöön varustettaviin hävittäjiin on tuhoisaa sekä Suomen valtiontaloudelle että maanpuolustukselle, varoittaa tietokirjailija Pentti Sainio.

Pentti Sainio on sotilassukua ja kasarmien kasvatti. Hän on elänyt lapsuutensa Kuopion kasarmilla, josta perhe muutti sittemmin Kajaanin kasarmille. Varusmiespalveluksensa Sainio suoritti Kainuun prikaatin tykistörykmentissä 1970-luvun alussa. Sen jälkeen hän työskenteli vajaan vuoden opetusupseerina tiedustelupatterissa ja opiskeli kadettikoulussa merisotalinjalla.

ILMOITUS