Turhien valojen tunti

Jälleen ensi lauantaina 25.3. järjestettävä Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille.

Valtamedian kaikukammiossa

Kulttuurivihkot 1/2017, kolumnit

Kesällä kerran, vuoden ollessa 2014, jouduin tahtomattani ja vieläpä omista ennakkoluuloistani ja varauksellisesta suhtautumisestani huolimatta puolustamaan naapurimaan johtoa, koska väitteet tuntuivat olevan vesikauhuisen russofobisia, yksipuolisia spekulaatioita ja perustuivat valtamedian tarjoamiin sensaatiomaisiin tulkintoihin. Niin kuin väittelyssä usein käy, huomasin pian, että omatkin tiedot ovat huteralla pohjalla. Vaikka kylmän sodan aikainen termi ”desinformaatio-ankka” väikkyi mielessä, minun oli mahdotonta erottaa fiktiota faktoista. Hyöty tuosta väittelystä oli, että päätin ottaa järjestelmällisesti selvää asioista ja perehtyä muuhunkin kuin valtamedian välittämään materiaaliin. Kohtaus liittyi tietenkin saman vuoden Ukrainan tapahtumiin. 

Luottamus-elokuva kertoo Suomesta 1917 ja 1970-luvulla

Kulttuurivihkot 1/2017

Suomalais-neuvostoliittolainen yhteistuotantoelokuva Luottamus (1976) kertoo 1900-luvun alun tapahtumista. Se keskittyy vuoden 1917 viimeiseen päivään, jolloin P. E. Svinhufvud, Carl Enckell ja Gustaf Idman käyvät Leninin puheilla pyytämässä tunnustusta Suomen itsenäisyydelle. Henkilöhahmoihin kuuluvat lisäksi muun muassa Alexandra Kollontai, Rosa Luxemburg, Georgi Pjatakov, Kullervo Manner ja Jukka Rahja. Elokuva alkaa kuvilla kahdesta seinään kiinnitetystä laatasta, joista ensimmäisessä on teksti: ”Tässä Smolnan huoneessa asui V. I. Lenin vuoden 1917 marraskuun puolivälistä maaliskuun 3:nteen 1918.”

Taide- ja kulttuuriväki vaatii käännettä turvapaikkapolitiikkaan

Helsingin Rautatientorilla jo kuukauden käynnissä ollut turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenosoitus on saamassa laajaa tukea kulttuuriväeltä. Lauantaina 11.2. paikan päällä pidetään tukikonsertti, johon Facebookissa on ilmoittanut osallistuvansa yli 1 000 ihmistä. Pääesiintyjä on palkittu hip hop -artisti Laineen Kasperi ja Palava kaupunki. Konsertin aattona julkistettiin samassa paikassa järjestetyssä taidetapahtumassa yli 10 000 allekirjoittajan kannanotto Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Allekirjoittajat ovat taiteen ja kulttuurin eri alojen ammattilaisia.

Syyria-uutisoinnin kiemurat

Kulttuurivihkot 1/2017

Ennen vuotta 2011 Syyria ei ollut mikään utopia. Kuten useimmissa maailman maissa, myös sen yhteiskunnassa oli eriäviä mielipiteitä politiikasta ja hallituksesta. Ihmisoikeustilanne oli huono. Syyrialaisilla oli kriittisiä mielipiteitä yhteiskuntaa ja valtiota kohtaan, samoin laajaa konsensusta siitä, että maa tarvitsee uudistuksia sopeutuakseen muuttuvaan maailmantalouteen.

Konsertti Turussa – vaaditaan syrjäytyneiden hyväksi!

Turussa järjestetään Live Aid -hengessä tänään perjantaina 17. helmikuuta Syrjäytyneiden hyväksi -konsertti baari Baarissa. Oma koti, puhtaat vaatteet, pehmeä sänky ja päivittäinen lämmin ruoka on itsestäänselvyys useimmille meistä. Yhä suuremmalle osalle näin ei ole. Työttömyys, avioero tai sairaus voi johtaa asunnottomuuteen ihmisen, joka ei ikinä olisi sen uskonut itseään koskettavan. 


Runoja rauhasta Jyväskylässä 19.2.

Kulttuurivihkot järjestää Jyväskylän Talvessa runomatinean, jossa teemana on rauha. Tilaisuudessa omia runojaan lausuvat Reetta Pekkanen ja Juha Rautio. Klaus Rahikainen esittää Kalevi Rahikaisen runoja, ja Jyväskylän Sana-Sepot esittävät huikean runokoosteen. Juontajana on Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn, joka pitää myös avauspuheenvuoron.

Matinea järjestetään Aalto-Salissa osoitteessa Kauppakatu 30 sunnuntaina 19.2. klo 14–15. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Vege viettelee valtavirran

Suomen ensimmäiset Vegemessut vetivät viime lauantaina reilut 3 200 vierailijaa. Kävijäkunta koostui kaikenlaisista, kaikenikäisistä, kaikennäköisistä uteliaista. Vege ei ole enää marginaalin juttu, korostivat myös intoa hehkuvat tuotekehittelijät. Ekologisten, eettisten ja terveydellisten arvojen lisäksi myös sen markkina-arvo on sisäistetty.

Liikkeen ja pohdinnan oivaltava sulkeuma

Helsingin Kaapelitehtaalla 12.–14.1. koettu ADSORBSIO lopetti hallitusti teatteri- ja tanssitaiteilija sekä sosiaaliepidemiologian tutkija Akseli Aittomäen neliosaisen Tuhat intensiteettiä -esityssarjan. Esitys oli monella tasolla vaikuttava ja tuore. Mutta miten siitä kirjoittaisi? Sanallistaminen sanalla sanoen supistaa ja kaventaa. Tämä(kin) olisi pitänyt kokea itse. Onneksi ainakin lauantai-iltana Kaapelitehtaan Turbiinisalissa paikalla oli runsain mitoin yleisöä.

Novellikilpailu etsii tämän ajan työmaailmaa

Lounais-Suomen Kirjailijat r.y:n julistamaan Kaarlo Isotalo -novellikilpailuun on saapunut jo kymmenittäin novelleja. Kirjailija Kaarlo Isotalon 100-vuotisjuhlassa 2018 julkistetaan novellikilvan tuloksista koottu antologia ”Uuden työväenkirjallisuuden novellit”. Kaarlo Isotalo oli turkulainen vuonna 1918 syntynyt työväenkirjailija, joka julkaisi yli 30 teosta urallaan vuosina 1955–1989. Hän oli myös kilpailun järjestävän kirjailijayhdistyksen perustajajäsen.

ILMOITUS