Undergroundin vastahakoinen kuningas

Kirjailija Markku Into (s. 1945) kuoli 7.1.2018. Hänen muistoaan kunnioittaen julkaisemme uudelleen Kulttuurivihkojen numerossa 1/2013 ilmestyneen, Maarit Haatajan tekemän haastattelun. Lehden teemana oli elitismi. Markku Innolla oli tuolloin tekeillä runokokoelma nimeltä Blues One (Sammakko 2013).

Keskustelemme Markku Innon kanssa hänen tulevasta Blues Ones -kokoelmastaan, elitismistä ja tietysti undergroundista kirjailijan kotikaupungin Turun Aboa Vetuksen Aulakahvilassa.

"Olen aina digannut bluesia ja Bob Dylania. Tulevassa kirjassani joka runon nimi on tietty olemassaoleva blues. Tekstillä ei ole mitään tekemistä sen bluesin kanssa, johon nimi viittaa. Alla lukee kuitenkin otsikon kappaleen esittäjä, vaikka John Lee Hooker", Markku Into kuvailee.

Kulttuurivihkojen kevään uutuuskirjoissa runoutta ja Trumpia

Syksyllä 2017 aloittaneen Kulttuurivihkojen kustantamon kevään 2018 ohjelmaan kuuluu kaksi omintakeista runoteosta ja yksi polttavan ajankohtainen esseekokoelma. Kirjat ilmestyvät maaliskuussa.

Elvi Sinervon elämäkerta herättää mitä jos -kysymyksiä

Kulttuurivihkot 6/2017, kirja-arviot

Jaana Torninoja-Latola (2017): Yhä katselen pilviä. Elvi Sinervon elämä. Into. 488 sivua.

Historioitsija Jaana Torninoja-Latola on valinnut teokselleen sekä historiallisesti että kaunokirjallisesti antoisan ja tärkeän kohteen: kirjailija Elvi Sinervon (1912–1986) elämän. Elämäkerrassa kerrotaan tarkasti Sinervon lapsuudesta, nuoruusvuosista, rakkauselämästä, kirjailijanurasta ja poliittisesta kehityksestä.

Tule juhlimaan Kulttuurivihkoja ja uusia kirjoja keskiviikkona 1.11.!

Kulttuurivihkot järjestää yleisölle avoimen Kirja auki! -juhlan kirjankustantamisen aloituksen kunniaksi keskiviikkona 1. marraskuuta klo 18–21 Ølhus Oslossa (Haapaniemenkatu 3–5, Helsinki). Kaikki kolme tämän syksyn esikoiskirjailijaa Johan Alén, Tuomas Kaila ja Maria Susanna alias Susanna Poikela ovat haastateltavana ja lukevat otteita kirjoistaan. Lauluja esittää trubaduuri Iida Umpikuja. Ei pääsymaksua. Kirjoja ja Kulttuurivihkoja myynnissä edullisesti! Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuman Facebook-sivu

Kulttuurivihkojen syksyn kirjat

Kulttuurivihkot aloittaa kirjojen kustantamisen – Kirjasyksy auki kolmella debytantilla

Alkajaisiksi ilmestyy kaksi runokokoelmaa ja yksi novellikokoelma.

Kaunokirjallisuus on aina ollut keskeinen osa Kulttuurivihkojen julkaisutoimintaa. Vast’edes kirjallisuutta ilmestyy paitsi lehden kansien välissä myös kirjojen muodossa. Kustannustoiminnan aloittaminen on luonteva avaus tilanteessa, jossa suuret kustantamot julkaisevat entistä vähemmän etenkin uusien tekijöiden runoteoksia.

Työpisteitä vapaana Helsingin Suvilahdessa

Työpöytiä tarjotaan vuokralle Helsingin Suvilahdessa Kulttuurivihkojen toimitilassa. Sopivia freelancerille, apurahatutkijalle, kirjailijalle tms. mielellään hiljaista työtä tekevälle. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita vuokralaisia. Vuokra 81 e / kk. Hyllytilaa pari metriä, muuta varastotilaa hyvin niukasti. Yksi pöytä heti vapaana, toinen vapautumassa marraskuun alussa. Kiinnostuksesta voi ilmoittaa sähköpostitse Elias Krohnille: etunimi.sukunimi(ät)kulttuurivihkot.fi

Aseistakieltäytyjäliitto: Jussi Niinistö haluaa lisää ihmisoikeusloukkauksia Suomeen

Aseistakieltäytyjäliitto pitää täysin perusteettomana puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) ehdotusta, että ahvenanmaalaiset miehet pitäisi määrätä siviilipalvelukseen. Liiton näkemyksen mukaan ehdotus tähtää Ahvenenmaan demilitarisoidun aseman heikentämiseen, mitä kohtaan Niinistö on tuntenut kiinnostusta aikaisemminkin. Ehdotus rikkoisi myös Suomea sitovia ihmisoikeussopimuksia.

Saman kolikon kolme puolta: maahanmuuttajat, linnut ja birdie

Alussa näyttämöllä on neljä hahmoa. Takaseinälle on heijastettu sanomalehden sivu. Jutut käsittelevät todellisia tapahtumia, mutta niitä on muokattu esityksen tarpeisiin. Aiheet vaihtelevat pääoman liikkeistä ja pedofiliasta Kim Kardashianin onnenhehkutukseen. Esityksen äänimaailma koostuu svengaavasta musiikista, jota voisi kuulla jossain urbaanissa kahvilassa. Meidät tuodaan nykytodellisuuden globaaliin sykkeeseen, joka on piinaavan kepeää ja ulkonäköpainotteista ja samalla täynnä vääryyksin kyllästettyä ahneutta, epätasa-arvoa, epätoivoa; ja toivoa.

Taiteilijan mystinen kokemus hämmentää näyttelyvieraita

”Kuka pitää kiinni silmistäsi?” ”Mitä siellä puun takana on?” ”Hengitä rauhassa.” Hypnotistin tasaisen rauhoittava ääni esittää kysymyksiä videoruudussa näyttelysalin keskellä. Kuvassa näkyvät vain hypnotisoidun silmät, joiden liikkeistä voi yrittää päätellä hänen tuntemuksiaan. Hypnotisoidun repliikit on poistettu. Hypnoosissa on näyttelyn taiteilija Tero Puha. Tarkoituksena on palauttaa hänelle hypnoosin avulla muistikuvia syyskuun 11:nnen ja 12:nnen päivän välisestä yöstä Novosibirskissä, jossa hän oli ollut näyttelymatkalla. Puha oli mennyt illalla normaalisti nukkumaan hotellihuoneessaan ja herännyt aamulla oudot jäljet vasemmassa käsivarressaan muistamatta yön tapahtumista mitään. Alkoholia tai muita päihteitä hän ei ollut käyttänyt lukuun ottamatta normaaleja avajaismaljoja.

Mielenkiintoisimmat artistihaastattelut Flow Festivalilta Kulttuurivihkojen verkkolehdessä

Musiikin ja kaupunkikulttuurin ystävät kokoontuvat elokuisen, poikkitaiteellisen Flow´n vieton merkeissä jälleen tänä viikonloppuna. Festivaali järjestetään tuttuun tapaan Helsingin Suvilahdessa, jossa myös Kulttuurivihkojen toimitus sijaitsee.

Niinpä Kulttuurivihkot on kutsunut tänäkin vuonna toimitukseensa kymmenisen kappaletta Flow´n artisteja. Lisäksi haastattelussa nähdään vihreiden juuri valittu varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka kertoo puolueensa kulttuuripoliittista linjauksista. 

ILMOITUS