Työpisteitä vapaana Helsingin Suvilahdessa

Työpöytiä (2 kpl) tarjotaan vuokralle Helsingin Suvilahdessa Kulttuurivihkojen toimitilassa. Sopivia freelancerille, apurahatutkijalle, kirjailijalle tms. mielellään hiljaista työtä tekevälle. Samassa yhtenäisessä tilassa on myös muita vuokralaisia. Vuokra 81 e / kk. Hyllytilaa pari metriä, muuta varastotilaa hyvin niukasti. Paikat vapautuvat syyskuun alussa. Kiinnostuksesta voi ilmoittaa sähköpostitse Elias Krohnille: etunimi.sukunimi(ät)kulttuurivihkot.fi

Matti Rossi oli oppinut ja monipuolinen sanan sivaltaja

Matti RossiKirjailija ja kääntäjä Matti Rossi kuoli 3.7. Helsingissä pitkään sairastettuaan 83-vuotiaana. Rossi toimi Kulttuurivihkojen päätoimittajana vuosina 1978–1979.

Rossin laajaan tuotantoon kuuluu runoutta, laulutekstejä, näytelmiä, matkakirjoja, poliittisia pamfletteja... Hän julkaisi myös dekkareita nimellä Olavi Kokko.

Suurelle yleisölle monet Rossin lähinnä 1970-luvun runot lähinnä ovat tulleet tunnetuiksi muun muassa Kaj Chydeniuksen, Eero Ojasen ja Henrik Otto Donnerin sävellyksinä, esimerkiksi Agit Prop -yhtyeen tai KOM-teatterin kuoron esittäminä. Balladi toveri Viljasesta, Riistäjän lait, Savolainen balladi, Jos rakastat ja moni muu ovat nuorillekin ikäluokille tuttuja suomalaisen poliittisen työväenmusiikin klassikkoja.

Vuoden vanhassa kivuuskahvilassa saa hengailla

Vuosi sitten ystäväporukka huomasi yhteytensä vahvistuvan tekemällä asioita yhdessä ja laittamalla energiaa konkreetiseen hyvään. Kahvila ja kulttuuritila tuntui paikalta, missä tuota energiaa voisi käyttää. Näin syntyi Helsingin Kallioon Kolo, joka on kaikille avoin vegaaninen kulttuurikahvila, tai kuten perustajat sitä nimittävät, "kivuuskahvila".

ILMIÖSSÄ musiikki ja taide kietoutuvat

H2Ö-festivaalia Ruissalon telakalla järjestänyt tuotantotiimi palauttaa ILMIÖ-festivaalin jälleen Uittamolle. Tapahtuma järjestetään kolmen vuoden tauon jälkeen kansanpuiston vanhalla tanssipaviljongilla heinäkuun lopussa. 

Uittamossa juhlitaan nyt kuudetta kertaa ja festivaalilla nähdään tuttuun tapaan valikoima tämän hetken vaihtoehtokulttuurin kiinnostavimpia ilmiöitä.

Syyrian sodassa ensimmäisenä kuoli totuus

Kulttuurivihkot 3/2017

Pitkän linjan asiantuntijat Pertti Multanen ja Jan Øberg pitävät valtavirtamedian antamaa kuvaa tuhoisasta sodasta yksipuolisena ja vääristyneenä.

Ritari Siniparran vieraana

Kirjailija Matti Rossi, ritari Siniparta, kertoo Kulttuurivihkoille tuotannostaan, elämästään ja estetiikastaan. Lopuksi hän esittää oman versionsa Unkarilaisesta rapsodiasta. Rossi kuoli 3.7.2017. Haastattelu on julkaistu Kulttuurivihkoissa vuonna 2005.

Kirjailija Matti Rossi on kuollut

Matti Rossi

Kulttuurivihkojen saaman luotettavan tiedon mukaan kirjailija ja suomentaja Matti Rossi kuoli maanantaina 3.7. Helsingissä pitkään sairastettuaan 83-vuotiaana. Rossi toimi Kulttuurivihkojen päätoimittajana vuosina 1978–1979.

Rossin laajaan tuotantoon kuuluu runoutta, laulutekstejä, näytelmiä, matkakirjoja, poliittisia pamfletteja... Hän julkaisi myös dekkareita nimellä Olavi Kokko. Suurelle yleisölle monet hänen tekstinsä ovat tulleet tutuiksi muun muassa Kaj Chydeniuksen ja Eero Ojasen sävellyksinä ja esimerkiksi Agit Prop -yhtyeen tai KOM-teatterin kuoron esittäminä. Ne ovat suomalaisen poliittisen työväenmusiikin klassikkoja.

Juhlakatriinamiehen välittömät toukokuun torstait

Improvisaatio-orkesteri Katriinamies on järjestänyt nimeään kantavaa klubia vuodesta 2010 lähtien. Sitä juhlitaan kuluvan kuun torstaisilla klubeilla Bar Loosisterissa Helsingissä. Katriinamiehen innostava alttiiksi heittäytyminen ja jopa absurdismiin johtavat biisi-improvisaatiot aloittavat jokaisen klubin. Jo ensimmäisenä torstaina he saivat alku-illan yleisön avautumaan, tirskumaan, jopa ääneen hekottamaan. 

Oletko antiamerikkalainen?

Kulttuurivihkojenkin kirjoittajana tuttu Ilari Kaila pohtii blogikirjoitusten sarjassaan eurooppalaisten antiamerikkalaisuutta totutusta poikkeavista näkökulmista. New Yorkissa pitkään asunut ja tällä hetkellä Hongkongissa työskentelevä säveltäjä ja vapaa toimittaja on huomannut suomalaistenkin suhtautumisessa amerikkalaisuuteen merkillisiä piirteitä. Kailan ihmettely alkoi jo kouluaikana Suomessa, kun suurin osa hänen luokkatovereistaan nimesi Yhdysvallat maaksi, johon he eivät missään olosuhteissa haluaisi muuttaa. Samat nuoret kuitenkin elivät jo amerikkalaisen kulttuurin keskellä – söivät McDonald'sissa, käyttivät Niken lenkkitossuja ja katsoivat MTV:tä ja Hollywood-elokuvia. Suhtautuminen ei juontunut politiikasta, jota he eivät seuranneet.

Agit Prop työväen vapun kaanonissa

Agit Prop -yhtye esiintyy omien sanojensa mukaan ”vielä kerran” Kulttuuritalolla tulevan vapun aattona. Vuonna 1971 perustettuun kvartettiin kuuluvat Pekka Aarnio, Monna Kamu, Martti Launis ja Sinikka Sokka.

ILMOITUS