Vuoden aforismikirjaksi valittiin Hanna-Leena Ylisen Jotta varastaisit ajatukseni

Hanna-Leena Ylisen aforismikokoelma Jotta varastaisit ajatukseni (Kulttuurivihkot 2019) on valittu vuoden 2019 parhaaksi aforismikirjaksi. Suomen aforismiyhdistyksen vuosittain jakaman tunnustuksen saajan valitsi tällä kertaa Vihdin kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen. 

Ylisen aforismit liikkuvat yhteiskunnan, vallan, ihmisyyden ja luonnon teemoissa. Laitinen perustelee valintaansa näin:

Populismi voi uudistaa demokratiaa – tai tuhota sen

Kirja-arviot

Juha Herkman (2019): Populismin aika. Vastapaino. 205 sivua.

Helsingin yliopiston viestinnän professori Juha Herkman on kirjoittanut kattavan yleisteoksen populismista. Populismin aika kartoittaa erityisesti 2010-luvulla eri puolilla maailmaa nousseita populistisia liikkeitä ja ilmiön taustoja.

Populismi on hankala ja epämääräinen käsite – tutkijat ovat määritelleet sitä vaihtelevin painotuksin ja poliittisessa keskustelussa sitä heitellään monesti leimakirveenä sen kummemmin pohtimatta. Herkman esittelee aiempaa populismitutkimusta ja päätyy itse seuraavaan määritelmään:

Kulttuurivihkojen kevään uutuuskirjoissa Frida Kahloa ja suomalaismyyttejä

Kulttuurivihkojen kevään 2020 kirjatarjonnasta on julkistettu ennakkotiedot kolmesta runokokoelmasta, yhdestä aforismiteoksesta ja yhdestä esseekirjasta. Joukossa on yksi esikoinen ja useita jo kannuksensa hankkineiden kirjailijoiden teoksia. Kirjat ilmestyvät helmi-maaliskuussa 2020.

Kulttuurivihkot julkaisi ensimmäisen äänikirjansa

Kulttuurivihkot on julkaissut vuodesta 2017 alkaen Kulttuurivihkot-lehden ohella runoutta, lyhytproosaa, aforismeja ja esseitä painettuina ja sähkökirjoina. Nyt olemme julkaisseet myös ensimmäisen äänikirjan. Se on keväällä 2019 painettuna ja sähkökirjana ilmestynyt Hannu Parosen aforismikokoelma Aikaa kuluttamassa – mietintöjä 2000-luvulta. Äänikirjassa Paronen itse lukee valikoimansa koosteen kirjasta. Internetistä ladattavan äänikirjan kesto on 66 minuuttia.

Veli-Matti Huhdan elokuvakirja Rahat ja henki julkistetaan 4.12.

Veli-Matti Huhdan esseekokoelma Rahat ja henki – kaksitoista kirjoitusta elokuvasta (Kulttuurivihkot 2019) julkistetaan keskiviikkona 4.12. klo 18 ravintola Oivassa (Porthaninkatu 5, Helsinki). Kustantaja Elias Krohn haastattelee Huhtaa kirjastaan. Kirjaa on myynnissä erikoishintaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus vastustaa tänäkin vuonna äärioikeiston kokoontumisia

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kerää jälleen itsenäisyyspäivänä väkeä Helsingin keskustaan. Tänä vuonna neljättä kertaa koolle kutsutun tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio. Se kutsuu kaikki 6. joulukuuta Helsinkiin rakentamaan maailmaa, jossa ei ole tilaa äärioikeistolle.

Ilveilijä syntyy

Teatteri Kollektiivin Mysteerio Buffo on neliosainen monologinäytelmä, joka kertoo raamatun teksteihin perustuvia tarinoita keskiaikaisesta Italiasta. Dario Fon käsittelyssä Raamatun tekstit muuttuvat räiskähteleviksi, pirullisiksi, hauskoiksi ja raadollisiksi. Myös Fon vahva, lähes anarkososialistinen yhteiskuntakritiikki näkyy Buffon tekstissä vahvana ja näyttäytyy eriarvoistuvassa Suomessa vahvasti ajankohtaisena. Teatteri Kollektiivi tekee omassa tulkinnassaan tarkasti kunniaa sekä Fon tyylille että motiiveille, ja herättää ne täyteen voimaansa.

Joulukorttien katumyynti tuo joulumieltä ja tuloja Itä-Euroopan romaneille

Vuoden 2019 erilaisten joulukorttien ja joulukalenterin teemana on vaikuttuminen – kuinka voimme vaikuttaa läheistemme, yhteisömme, yhteiskuntamme ja maapallomme hyvinvointiin.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla voi taas nähdä Itä-Euroopan romaneja, jotka myyvät joulukortteja. Tänä vuonna myynnissä on ensimmäistä kertaa myös joulukalenteri. Kortit ja kalenteri ovat syntyneet taiteilijoiden ja järjestöjen yhteistyönä. Ne ovat romaneille tärkeä keino ansaita joulurahaa. Yhteisötaiteilija Elviira Davidow on ideoinut ja yhdessä vapaaehtoisten taiteilijoiden kanssa valmistanut jo viidettä kertaa joulukortteja, joita Itä-Euroopasta tulleet romanisiirtolaiset myyvät.

Vastikkeeton raha ei laiskista vaan aktivoi!

Kulttuurivihkot 5/2019, kirja-arviot

Meidän länsimaalaisten ihmisten Onnelassa useimmilla (vaikkei kaikilla) on aineellisia resursseja riittämiin, mutta suurin pula on ihanteista ja utopioista, diagnosoi hollantilainen tietokirjailija Rutger Bregman (s. 1988) kirjassaan Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman.

Bregman siteeraa Facebookin entistä matemaatikkoneroa Jeff Hammerbacheria: ”Sukupolveni terävimmät ajattelijat pohtivat sitä, miten saada ihmiset klikkaamaan mainoksia.”

Uusi Kassák-kokoelma julkistetaan 19.11., tervetuloa!

Lajos Kassákin uuden suomennetun ja valikoidun runokokoelman Joskus tulee meillekin aika (Kulttuurivihkot 2019) julkistamistilaisuus pidetään Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa 19.11. klo 18.

Kirjasta keskustelevat tilaisuudessa suomentaja Pekka Turkka, yliopistonlehtori Magdolna Kovács ja kustantaja Elias Krohn, moderaattorina toimii Anna Tarvainen.

ILMOITUS