Yksi Sodankylän elokuvajuhlien (14.–18.6.) tämänvuotisista ohjaajavieraista oli tanskalainen Per Fly. Fly tunnetaan maailmalla erityisesti tanskalaisen yhteiskunnan luokkarakennetta valottavasta trilogiastaan. Penkki (2000) kuvaa syrjäytyneitä alkoholisteja, Perintö (2003) rikasta yläluokkaa ja Tappo (2005) keskiluokan ihmissuhdekriisejä.
”Ajatellaan, ettei Tanska ole enää luokkayhteiskunta ja olemme kaikki samanlaisia, mutta näin ei ole. Ihmisillä on erilaiset mahdollisuudet kehittyä rikkailla ja köyhillä alueilla”, Fly toteaa Sodankylässä Kulttuurivihkoille antamassaan videohaastattelussa.
Penkki-elokuvaansa varten Fly teki taustatyötä keskustelemalla esimerkiksi puistonpenkeillä istuvien alkoholistien kanssa.
”Päätin, että sen sijaan että istun huoneessani ja yritän keksiä tarinaa, menen ulos kadulle ja tapaan ihmisiä, joista haluan tehdä elokuvaa. Metodi oli minulle erittäin hyvä. Rakensin tarinan sen pohjalle”, Fly kertoo.
Sodankylässä nähtiin myös Flyn ohjaama Monica Z (2013) – koko illan näytelmäelokuva, joka kertoo legendaarisen ruotsalaisen jazzlaulajan Monica Zetterlundin elämästä ja urasta. Elokuvaidean isä oli Flyn mukaan sen toinen käsikirjoittaja, ruotsalainen Peter Birro.
”Se oli loistava tarina kertoa. Se on vähän myös tarina alkoholismista”, Fly sanoo.
Flyn mukaan Tanska on ollut monia vuosia erittäin hyvä maa elokuvantekijöille: On kokeiltu monia tekemisen muotoja. Dogma-elokuvien aalto on ollut valtava ja sen ympärille on syntynyt muutakin elokuvatuotantoa. Tämä on kuitenkin nyt ohi. Nyt huomio on keskittynyt tv-sarjoihin, joita tehdään paljon. Elokuvien tekeminen ja rahoittaminen on vaikeaa.
”Meidän on keksittävä jotakin uutta. Se toivottavasti tapahtuu lähivuosina.”
”Erityisesti taiteellisia filmejä on nykyään vaikea rahoittaa kaikkialla maailmassa. Tanskassa on paljon ihmisiä, jotka menevät esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai Isoon-Britanniaan tekemään elokuvia. Markkinoilla on uusia toimijoita, kuten FBO ja Netflix. Seuraavat vuodet tulevat olemaan hyvin kiinnostavia, mutta tämä on vaikeaa aikaa kansalliselle elokuvalle.”
Fly on parhaillaan viimeistelemässä seuraavaa elokuvaansa, joka on tarina YK:ssa vuonna 2003 tapahtuneesta suuresta korruptioskandaalista. Elokuvassa on yhdysvaltalaiset näyttelijät, mutta se on tehty Tanskassa.
”Skandaalissa oli osallisena 2 600 yhtiötä 56 maasta, myös Tanskasta. Elokuva on tarina siitä, kuinka selviytyä oman etiikan ja moraalin kanssa maailmanpolitiikassa”, Fly valottaa.
Elokuva saa ensi-iltansa myöhemmin tänä vuonna.
Ensimmäistä kertaa Sodankylän elokuvajuhlilla vieraillut Fly kertoo Kulttuurivihkojen videolla myös, millaisena hän koki elokuvajuhlien hengen ja tunnelman.
Haastattelu englanniksi, ei tekstitystä.