Professori, ulkoasiainneuvos Juhani Suomi ruotii Kulttuurivihkojen videohaastattelussa kovin sanoin maamme ulko- ja turvallisuspolitiikan hoitoa presidentti Sauli Niinistön kaudella. Suomen mukaan ulkopolitiikka on sotien jälkeen ollut ensisijaista puolustuspolitiikkaan nähden.
”Nyt puolustussektori on etusijalla ja ulkopolitiikasta ei puhuta mitään”, Suomi toteaa vastatessaan kysymykseen Niinistön linjasta.
”Puolustusjohto, lähinnä puolustusministeri ja pääesikunta, on saanut tavattoman keskeisen aseman Suomen linjanvedoissa ja linjanmäärittelyissä. On palattu 1920–30-luvun ja 1940-luvun alun olosuhteisiin.”
Suomi varustautuu voimallisesti lännen tuella ja lännen mahdolliseen tukeen luottaen, Suomi toteaa ja siteeraa vakuudeksi Niinistön maanpuolustuskurssien avajaisissa pitämää puhetta.
”Luottamus lännen apuun osoittaa, että historiasta ei ole mitään opittu”, Suomi kommentoi.
Maamme idänsuhteiden tilaa Suomi luonnehtii lohduttomaksi ja kysyy, onko Suomella enää lainkaan Venäjä-politiikkaa.
Presidentin lisäksi Suomi arvostelee voimakkaasti muun muassa puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.) tämän lausunnosta, jonka mukaan ”sodan uhka on palannut”.
”Se oli niin yliampuva, että se menee suunnilleen samaan kategoriaan kuin hänen arvionsa, että Lapuan liikkeen murhat ja väkivaltaisuudet olivat raavasten miesten leikkiä.”
Uuden turvallisuuspoliittisen linjan läpiviemiseksi viljellään Suomen mukaan muutenkin pelote- ja kauhukuvia Venäjästä.
”Kyse on puhtaasti propagandasta, jota myös media tukee erittäin hanakasti. Itse olen ollut mukana jo kylmän sodan aikana, olosuhteet olivat silloin paljon vaikeammat.”
Juhani Suomi vastaa videolla myös kysymykseen siitä, mitä Urho Kekkonen ajattelisi tästä päivästä, sekä arvioi valtavirrasta poikkeavasti Mauno Koiviston presidenttikautta. Kekkosen laajan elämäkertasarjan kirjoittajana tunnetulta Suomelta ilmestyy tänä syksynä kirja, jossa tarkastellaan maamme kaikkien 12 presidentin toimivuosia.
Juhani Suomen laajempi haastattelu on julkaistu Kulttuurivihkoissa 4–5/2017.