Kuusamon vihreiden keskeinen vaaliteema oli paikallisten kaivoshankkeiden vastustaminen, kertoi Kuusamon kaupunginvaltuustoon uudelleen valittu vihreiden Mika Flöjt Kulttuurivihkojen kuntavaali-illassa (katso video jutun alla).
”Kaivosyhtiö Latitude 66 on varannut koko Pohjois-Kuusamon, puolet Kuusamoa ja puolet Posiota ja Etelä-Sallan. Nämä alueet ovat uraanivyöhykkellä. Mediassa hehkutetaan, että ne ovat kobolttia pelkästään, mutta ne ovat voimakkaasti uraania sisältäviä malmioita. Esimerkiksi tässä Käylän Juomasuolla on 187 kertaa enemmän uraania kuin kultaa ja sitä pyritään koboltin varjolla nostamaan”, Flöjt totesi.
”Vaikka oli valtuuston päätös, että pitäisi olla kuntana vastaan, niin lautakunnan keskusta- ja kokoomuslainen enemmistö lausui valtauksiin ja kaivospiirin lausuntoihin tavalla, joka edesauttaa hankkeen etenmistä eikä ole linjassa valtuuston päätöksien kanssa. Näin he voivat toimia, koska keskusta määräenemmistöllään katsoo asiaa sormien läi ja valtalehti Koillissanomat, joka on lähellä keskustaa, ei uutisoi asiasta. Joudumme kamppailemaan siitäkin, saammeko edes mielipidekirjoituksia läpi. Pahoin pelkään, että ensi valtuuston osalta saattaa tilanne vain pahentua. Toivottavasti lopputuloksena on kuitenkin valtuusto, joka hautaa viimein tämän kaivoshankkeen.”
”Välillä olen miettinyt, onko kovin järkevää olla tällaisessa toimintaympäristössä, mutta Kitkajoen kalastajina vaalimme puhtaita vesistöjä. Se on viime kädessä ollut syy, miksi olen jatkanut.”
Keskusta säilytti Kuusamon valtuustossa määräenemmistön 51 prosentin kannatuksellaan ja 21 paikallaan, vaikka sen kannatus laski lähes seitsemän prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista. Vihreiden kannatus oli 8,4 prosenttia (vähennystä 3,5 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista) ja he saivat Flöjtin lisäksi kaksi muuta edustajaa. Kannatustaan nostivat kokoomus (7 paikkaa) ja perussuomalaiset (4 paikkaa). Vasemmistoliitto ja SDP säilyttivät kumpikin kaksi paikkaansa.