Neulontaa, puunveistoa, savitöitä, metallintaontaa… Käsitöiden kirjo on lavea. Niiden taitoja ei opita tyhjästä, vaan ne ovat aineetonta kulttuuriperintöä, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Digiyhteiskunnassamme ne helposti kuihtuvat ilman aktiivista vaalimista. Taitavia käsityöläisiä onneksi riittää. Teemapaketissa esittelemme heistä muutamia ja selvitämme aineetonta kulttuuriperintöä sekä käsityön oppimiserojen kasvua peruskoulussa.
Lisäksi lehdessä haastatellaan muun muassa Syyrian Rojavassa toimineita suomalaisia aktivisteja, saamelaisten kulttuuria puolustavaa professori Veli-Pekka Lehtolaa ja Suomen kirjailijaliiton tuoretta puheenjohtajaa Ville Hytöstä. Entinen opetusministeri Li Andersson pohtii, onko kirjoista tulossa eliitin etuoikeus. Lehdestä pohditaan myös utopiasosialismin vaihtumista dystopiasosialismiksi ekologisen kriisin aikakaudella sekä sitä, voiko hyvä lehtijuttu tai tietokirja muuttaa maailmaa.
Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona (hinta 10,60 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa). Lehti on myynnissä myös Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.
Teema: Käsityön ilo ja kauneus
Aineeton kulttuuriperintö elää ajassa
Käsityö on olennainen osa suomalaista elävää kulttuuriperintöä. Aineeton kulttuuriperintö on avainasemassa, kun muutamme elämäntapaamme kestävämpään suuntaan, sanoo Museoviraston erityisasiantuntija Leena Marsio.
Käsityön oppimiserot lähtivät kasvuun
Tuoreen tutkimuksen mukaan erot käsityön oppimistuloksissa tyttöjen ja poikien välillä sekä alueelliset erot ovat kasvaneet peruskoulussa.
Saamelaiskäsityö elää digiaikanakin
”Saamelainen käsityö on itseilmaisua perinteisen tiedon ja taidon pohjalta”, määrittelee Sami Laiti, saamelaisen käsityön menestynyt taitaja kolmannessa polvessa.
”Täytyy tehdä itse”
Kirjailija Kristel Nybergin neulomisharrastus alkoi, kun hän ei löytänyt kaupasta mieleistään villapaitaa. Julkaisemme Nybergin sadan sanan mittaisia raapaleita muun muassa käsityöaiheista.
Intohimona arkipäivän estetiikka
Erkki Stenius on työskennellyt keraamikkona jo yli 50 vuotta. Hän on kehittänyt myös oman menetelmänsä vanhan keramiikan entisöintiin.
Kirsi Vahtera takoo muinaisuutta näkyväksi
Seppämestaria inspiroivat Kalevalan hahmot. Mythological Finland -hankkeessa hän pyrkii tuomaan kulttuuriperintöä esiin kiinnostavalla visuaalisella tavalla.
Höijerin kulma – ainutlaatuinen tilanne
Arkkitehti, emeritusprofessori Esko Kahri ehdottaa puretun uusrenessanssityylisen arvotalon fasadin palauttamista Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevaan rakennukseen.
Muuta
Mitä Suomessa voidaan oppia Rojavasta?
Suora demokratia, ekologia ja feminismi ovat johtotähtiä kurdien vapausliikkeen johtamalla itsehallintoalueella. Haastattelussa Rojavassa toimineita suomalaisia.
Saamelaisten tuntojen tulkki
Saamelaisen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola haluaa lisätä tieteen objektiivisuutta aktivistitutkimuksen avulla.
Dystopiasosialismi haluaa välttää huonon tulevaisuuden
Tämän päivän sosialismi on dystopiasosialismia, joka ei tavoittele utopioita, vaan yrittää estää dystopian toteutumisen, kirjoittaa Lauri Taneli Lassila.
Puheenvuoro: Hyvä juttu muuttaa maailmaa, mutta kuka jaksaa lukea?
Käsitetaiteilija JP Väisänen pohtii, mikä saa hänet lukemaan lehtijutun tai kirjan. Millainen ”palkkio” lukemisesta pitäisi lopuksi saada?
Näkökulma: Onko kirjoista tulossa eliitin etuoikeus?
Entinen opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on huolissaan nuorten lukemisen vähenemisestä ja etenkin sen eriytymisestä luokka-aseman ja sukupuolen mukaan.
200 sanaa -osastolla:
Chile, Chile, Chile! – vallankaappauksesta 50 vuotta
Ylikapellimestarin buukattu tulevaisuus
Ruokaa bisneksen ehdoilla
Työntekijät ja lapset kärsivät varhaiskasvatuksen kriisistä
Mielipide
Pirkko Eerola-Pilvi: Alkoiko valtiottomuus jo? Keskustelu Kalevi Höltän kirjasta Järjestys – Oikeutta ilman valtiota? jatkuu.
Juhan herkut
Vihreä munakas ja tomaatti-sipulisalaatti
Lisäksi:
Levy-, teatteri- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.
Verkkokaupassa saatavana edullinen digilehti (vain 4,90 e).