Työnantajat ovat jo pitkään hallinneet työmarkkinakeskusteluja vaatimuksillaan ”paikallisen sopimisen” lisäämisestä, joustoista ja kilpailukyvystä. Ammattiyhdistysliike on jäänyt puolustusasemiin. Juuri työnantajien koventuneet hyökkäykset ovat kuitenkin syy ja mahdollisuus jämäköittää työntekijöiden edunvalvontaa. Teemassa syvennytään työehtosopimusten merkitykseen, kulttuurialojen työntekijöiden edunvalvontaan, vieraillaan Raahen terästehtaalla, kuullaan Tilastokeskuksen pitkäaikaista luottamusmiestä, kerrotaan ammattiyhdistysväen kansainvälisestä solidaarisuustoiminnasta ja raportoidaan Yhdysvaltojen ay-liikkeen orastavasta noususta.
Lehden muita aiheita ovat muun muassa näyttely Stanley Kubrickin lehtivalokuvista, tv-sarja lehtikustantaja Urpo Lahtisesta ja Hymy-lehden historia sekä Työväenluokan maailmankatsomus -kirjastaan tunnettu Tuure Lehén.
Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.
Teema: Työ – väki – ay-liike
Jos ei enää olisi työehtosopimuksia
Osa työnantajista on siirtymässä yleissitovista työehtosopimuksista paikalliseen sopimiseen. Tämä voi johtaa palkkojen, mutta myös muiden itsestään selvinä pidettyjen työehtojen heikkenemiseen, kirjoittaa työoikeuden dosentti Kalevi Hölttä.
Tukea ja tasavertaisuutta taide- ja kulttuurityöläisille
Freelancereiden heikko asema on korostunut räikeästi koronapandemian aikana, kertoo taide- ja kulttuurialalla toimivan ammattiliiton Taku ry:n puheenjohtaja Juha Isotalo.
Teme vaatii: Kulttuurin työsuhteet kuntoon!
”Kun työehtosopimuksen takaamat edut eivät enää ole itsestäänselvyyksiä, tulee ammattiliittojen tekemän työn merkitys entistä näkyvämmäksi”, sanoo Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton puheenjohtaja Atro Kahiluoto.
Terästehtaan varjossa
SSAB:n Raahen terästehtaalla ammattiyhdistystoiminta on yhä vankalla pohjalla – järjestäytymisaste on 90 prosenttia.
Valtion leipä muuttui epävarmaksi
”Olet liikaa työsuojelukursseilla”, saatetaan valtionhallinnossa sanoa ay-aktiiville. Tilastonlaatija Pertti Tanner kertoo yli 40 vuoden edunvalvontakokemuksistaan.
SASK tukee työntekijöiden oikeuksia kaikkialla maailmassa
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus pyrkii purkamaan eriarvoistavia käytäntöjä työelämässä ja edistämään ihmisoikeuksia.
Alakoulusta Amazonin varastoihin – ay-liike nousee Yhdysvalloissa
Ahtaalle ajetut työntekijät ovat alkaneet iskeä takaisin. Milleniaalit muodostavat valtaosan uusista ammattiliittojen jäsenistä.
Muita aiheita
Stanley Kubrickin oppivuodet erilaisen linssin läpi
Suomen valokuvataiteen museossa avautunut näyttely kertoo elokuvaohjaajan nuoruusvuosien työstä lehtikuvaajana.
Kuntien kulttuuri koronapandemian kourissa
Mitä kunnat voivat tehdä tukeakseen pahasti kärsinyttä kulttuurialaa? Tamperelainen ja turkulainen kuntapoliitikko kertovat keinoista auttaa ahdingossa olevaa alaa.
Hymyn loiston aika
Lehtikustantaja Urpo Lahtisesta tehdään tv-sarjaa. Haastattelussa sarjan ohjaaja Jäppi Savolainen ja Lahtista näyttelevä Aku Hirviniemi.
Hymy ei herroja kumartele
Hymy-lehden nykyinen päätoimittaja Mika Lahtonen kertoo, miten perustaja Urpo Lahtisen perintö näkyy Hymyssä tänä päivänä.
Tuure Lehénin vieraana Kulosaaressa
Huumori, ironia, itseironia ja kärjistykset olivat Työväenluokan maailmankatsomus -kirjastaan tunnetun kommunistipoliitikon lajeja. ”Ihme, että Lehénin kaltainen suorasuu – ’antistalinistinen kyynikko’ – vältti likvidoimisen”, kirjoittaa Kimmo Sarje.
Kaunokirjallisuus
Management by Perkele
Kirsi Uusitalon novelli puhelinmyynnin maailmasta.
Terävällä päällä
Markus Långin aforismeja.
Runoja
Aino-Kaisa Koistinen.
Hanto
Ote Santtu Cederströmin tuoreesta esikoisteoksesta.
200 sanaa
Asunnottomat hätäavun tarpeessa
Uwa Iduozeen valokuvanäyttely Yhdysvaltojen arkisesta rasismista
Kenian koronasulku kurittaa slummien köyhiä
Kamppailu Sierilän voimalaitoshankkesta ja Kemijoen lohikaloista
Levyjä, leffoja, kirjoja
Levynurkassa The Sultansin Kitchen Sessions 2, Timo Kaukolammen & Tuomo Purasen White Wall ja Flaming Sideburnsin Silver Flames. Aitiopaikalla Ooppera Skaalan ja Opera Boxin Akhnaten.
Kotikinossa Jouni Avelin esittelee Christian Petzoldin uusimman elokuvan Undine – Aallotar.
Kirja-arvioissa Mikko Virtasen, Pirjo Hiidenmaan ja Jyrki Nummen Kertomuksen keinoin – tarinallisuus mediassa ja
tietokirjallisuudessa, Ari Väntäsen Razzle – Hanoi Rocks -legendan tarina, Hannes Hofbauerin ja Stefan Kraftin toimittama Lockdown 2020 sekä kolme muuta saksankielistä vallitsevia koronakäsityksiä vasemmistolaisittain kritisoivaa kirjaa, Bell Hooksin kaksi teosta Rakkaus muuttaa kaiken ja Mies tahtoo muuttua sekä Olli Seurin Avoin kysymys – haastattelun käsikirja.
Juhan herkut
Juha Säijälän ruokapalstalla annetaan silakkaohjeita kesän herkkusuille.
Kolumneja
Mikko Pöllä muistelee Pablo Escobarin valtakautta Kolumbiassa, Jouni Avelin kyseenalaistaa faniuden tarkastelun uskontona, Satu Linnapuomi kertoo miksi kulttuurintekijöiden raja on tullut koronarajoitustoimissa vastaan, Berger kirjoittaa sosiaalipolitiikan edistysaskelista nyky-Venäjällä ja Markku Soikkeli pohtii sanataiteen ja rahan kehityksen suhdetta.
Lehden kansi on taidegraafikko Hannu Hyrskeen kädenjälkeä.
68 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä (Asematunneli, Helsinki) sekä laajasti Lehtipisteissä ympäri maan.
Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).
Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)