Kulttuurivihkojen isossa kesäalbumissa 3–4/2020 keskitytään runouteen ja sen näkyvyyteen. Haastateltavina ovat muun muassa yliopistonlehtori ja runoilija Vesa Haapala, Lapin tarinoista ammentava runoilija Uni Ojuva sekä runoilija Daniil Kozlov alias Susinukke Kosola. Kerromme myös, miten lavarunous innostaa nuoria, miten runo näkyy maakunnissa ja miten runojen kirjoittaminen toimii terapiana. Runouden ohella teemapaketissa ovat esillä aforismit.
Kaksoisnumeron muukin anti on runsasta. Henkilöhaastattelussa on pitkän linjan säveltäjä ja muusikko Eero Ojanen. Riikka Kaihovaara ja Pauliina Haasjoki keskustelevat esseeteostensa pohjalta ihmisen luontosuhteesta. Pertti Rovamo muistelee vasemmistolaisen opiskelija- ja kulttuuriliikkeen kuohuvia vuosia. Hannu Taanila jatkaa kapitalismi-leninismin parissa. Jari Heinonen etsii liikettä 2020-luvun hyvinvointimallin rakentamiseksi. Kirjailija Hannu Niklander matkailee Napolin seudulla. Ja niin edelleen.
Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.
Teema: Runo esiin!
Runouden näkyvyys on pirstaloitunut
Yliopistonlehtori ja runoilija Vesa Haapala pohtii haastattelussa runouden näkymistä Suomessa Aleksis Kivestä internetaikaan.
Ajatuspuheenvuoroja ajan virrasta
Kulttuurivihkojen runoblogisti Aija Andersson uskoo runouden mahdollisuuksiin myös ajankohtaisten aiheiden käsittelyssä.
Asenne ja sanoma kantavat
”Se, että on pelkkää muotoa eikä sisältöä, ei palvele ketään”, sanoo runoilija Jusu Annala.
Julkaistun runouden keskus
Daniil Kozlov kehittää Nihil Interit -yhdistyksessä uudenlaista runouden verkkopalvelua.
Maailmalle avoimeksi sanoilla
Palkittu esikoisrunoilija Uni Ojuva löytää synnyinseudultaan Sodankylästä yhä uudelleen aiheita runoudelleen.
Lavarunous rohkaisee nuoria
Mun tarina -tutkimushankkeessa saatiin nuoria innostumaan lukemisesta ja kirjoittamisesta.
”Otan runon asennon ja kerään itseni kasaan”
Runojen kirjoittamisessa on terapeuttinen ulottuvuus. Kirjoittajan on mahdollista käsitellä ja ilmaista arkaluontoisiakin asioita paljastamatta liikaa. Jenni Hurmerinnan puheenvuoro.
Runo näkyy maakunnissakin
Alan toimijat Joensuusta, Rovaniemeltä ja Mänttä-Vilppulasta kertovat hankkeistaan.
Aforismin rajat ja tiivistämisen taito
Aforistikot kertovat kirjoittamisensa taustoista ja lajinsa näkymistä.
Muita aiheita
Ministeriö irtisanoutui omasta raportistaan
Antti Rautiainen analysoi sisäministeriön tutkimustyötä ”väkivaltaisesta ekstremismistä”.
Eero Ojasen sävelet jatkuvat
Pitkän linjan pianisti ja säveltäjä kertoo tähänastisesta elämäntyöstään.
Tutkimusmatkailua mullassa ja avaruudessa
Riikka Kaihovaara ja Pauliina Haasjoki keskustelevat esseeteostensa pohjalta ihmisen luontosuhteesta.
Pertti Rovamo kulki kolmatta linjaa
Toimittaja Pertti Rovamo muistelee Kimmo Sarjen haastattelussa vasemmistolaisen opiskelija- ja kulttuuriliikkeen kukoistuksen ja kuohunnan aikoja.
Kapitalismi-leninismin kysymyksiä II
Hannu Taanilan viime numerossa alkanut kirjoitussarja jatkuu. Tällä kertaa aloitamme Neuvostoliiton ja Suomen perustuslakien vertailusta ja luomme katsauksen siihen, miten on Suomessa takavuosikymmeninä pyritty valaisemaan piilossa olevaa taloudellista valtaa.
Mistä liike 2020-luvun hyvinvointimallin rakentamiseksi?
Miten olisi mahdollista luoda uusi oikeudenmukaisempi ja demokraattisempi hyvinvointimalli? Jari Heinonen tarkastelee asiaa Antonio Gramscin hegemoniakäsitteen valossa.
Masennuksen manifesti: Michel Houellebecq ja depressiivinen realismi
Ranskalainen nykykirjailija Michel Houellebecq tunnetaan poliittisesti epäkorrektista tyylistään ja häntä on syytetty nais- ja ihmisvihasta. Inhorealismi on kuitenkin kirjailijan tapa kuvata maailmaa totuudenmukaisesti. Aki Petteri Lehtisen essee.
Mandoliinin ja limoncellon maassa
Hannu Niklanderin matkaessee Napolinlahdelta.
”Meidän lasten on alettava rakentaa uutta maailmaa”
Aleksanteri ”Ali” Ahola-Valon päiväkirjasarja kuvaa lasten rakentavaa kapinaa 1900-luvun alun Venäjällä. Koulupojan päiväkirjojen kuuden osan julkaiseminen on oloissamme merkittävä kulttuuriteko, kirjoittaa Aleksi Ahtola.
Venäjän kirjailijat luonnon puolesta
Siperialaiskirjailijat ovat monesti joutuneet olemaan oppositiossa puolustaessaan kotiseutunsa luontoa ja sen ihmisten oikeuksia elämäntapaansa. Tämä perinne elää myös uudemman polven siperialaiskirjailijan Roman Sentšinin Pato-romaanissa.
Kaunokirjallisuus
Kukkia Jan Palacin haudalle
”Kuka antoi luvan tähän invaasioon?” kysyy runossaan Pentti Salmela.
Pakkosiirtoja
”Paha murskataan. Sitten se levitetään kaikkialle.” Näyte Hannu Pulkkisen aforismikokoelmasta.
200 sanaa
ITE-taiteen juhlavuosi kutsuu
Viekö korona varat malarian torjunnalta?
Levyjä, leffoja, kirjoja
Levynurkassa Eros Gomorralainen arvioi Mara Ballsin levyn Ratina Live ‘18 ja J. Tuomas Harviaisen levylautasella ovat Siebenin 2020 Vision, Theodor Bastardin Volch’ya Yagoda sekä New Risen Thronen The Outside. Kotikinossa Jouni Avelinin käsittelyssä on Agnés Vardan Kuin taivaan lintu.
Kirja-arvioissa Henrik Meinanderin Samaan aikaan – Suomi ja maailma 1968, Niko Jutilan Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat, Mikko Mattlarin Synteettinen Suomi – Syntetisaattorimusiikin tekijöitä Suomessa 1970- ja 1980-luvuilla, Edward Shorterin Psykiatrian historia, Ray Bradburyn Voikukkaviiniä ja Anna Elina Isoaron Tämänilmaiset.
Kolumneja
Mikko Pöllän aiheena kerrostalon äänihelvetti ja skenetorin kosto, Jouni Avelin tekee selvää laumasuojan tavoittelusta, Martti Berger esittelee venäläisen elokuvailmaisun nykyisiä huippuja ja Markku Soikkeli kirjoittaa taiteilijaluonteiden osasta filmiteollisuuden tarpeistoissa.
Lehden kansi on kuvataiteilija Milla Toukkarin kädenjälkeä.
84 sivua, vain 11,90 e (kotiinkannettuna)!
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä sekä Rosebudin CityCenterin myymälässä (Asematunneli, Helsinki, tulossa!).
Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).
Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)