Syksyn tupla-Kulttuurivihkoissa (4–5/2018) on erikoisteemana älymystö. Professori Risto Alapuro kertoo suomalaisen ja venäläisen sivistyneistön kehityskaarista, tutkija Hanne Koivisto 1930-luvulla aktivoituneesta vasemmistointellektuellien ryhmästä ja professori Vesa Oittinen tarkastelee Seppo Toiviaisen elämäntyötä 1970-luvun suomalaisen marxismin tragedian perspektiivissä. Antonio Gramscin Vankilavihkojen uudesta käännöksestä julkaisemme sivistyneistöä käsittelevän otteen.
Lisäksi tarjolla on muun muassa paketti Sodankylän elokuvajuhlien annista, Hannu Niklanderin matkaessee Irlannista ja Olli Tammilehdon Venäjältä, artikkeli Selma Lagerlöfin vaikutuksesta ruotsalaiseen mykkäelokuvaan sekä koskettava ote Solomon Northupin kirjasta 12 vuotta orjana.
Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.
Teema: Älymystö
Älymystö etsii missiotaan
”Intellektuelleja ovat ne ihmiset, jotka ovat pyrkineet määrittelemään julkisessa keskustelussa aatteita ja moraalisia kysymyksiä”, määrittelee professori Risto Alapuro.
Vanhan vallan älylliset murtajat
Pieni, mutta sitäkin aktiivisempi oppositiohenkinen joukko pyrki 1930–40-luvuilla uudistamaan niin taiteita kuin koko yhteiskuntaakin.
Seppo Toiviainen ja 1970-luvun suomalaisen marxismin tragedia
Yksi marxilaisen tutkimuksen ja vasemmistolaisen sivistyneistön avainhenkilöistä 1970–80-lukujen Suomessa oli tutkija ja kansanedustaja Seppo Toiviainen. Vesa Oittinen johdattaa laajassa artikkelissaan liian vähän tunnetun teoreetikon ajatteluun ja tutkimustyöhön.
Sivistyneistön muodostuminen
“Yksi jokaisen valta-asemaan pyrkivän ryhmän ominaispiirre on taistelu perinteisen sivistyneistön sulauttamiseksi ja ideologiseksi valloittamiseksi.” Julkaisemme otteen Antonio Gramscin Vankilavihkojen tulossa olevasta uudesta suomenkielisestä laitoksesta.
Intellektuelleja Venäjällä
Älymystöllä on ollut keskeinen rooli kansakunnan itseymmärryksen tulkkeina Venäjän historian eri vaiheissa. Martti Bergerin kolumni.
Muita aiheita
Laatuelokuvia Lapin taivaan alla
Kotimaiset uutuudet Suomen hauskin mies ja Ikitie sykähdyttivät Sodankylässä.
Tšadilaiskylästä elokuvakantasuvun perilliseksi
Mahamat-Saleh Haroun päätyi vaikeiden vaiheiden kautta arvostetuksi elokuvaohjaajaksi. Hän haluaa käsitellä elokuvissaan ennen kaikkea ihmisyyttä ja ihmiskuntaa.
Kristiina Halkola: ”Laulan mieluiten lauluja, jotka tarkoittavat jotakin”
Sodankylän elokuvajuhlilla esiintynyt pitkän linjan näyttelijä ja laulaja pohtii haastattelussamme, miten taide vaikuttaa ihmisiin ja yhteiskuntaan.
Kansanmurhan jäljillä
Dokumentti vihaa lietsovasta munkista päättää Barbet Schroederin pahuuden trilogian.
Kosmista orgonienergiaa Tallinnassa
Tallinnan grafiikkatriennaali täytti 50 vuotta.
Huomioita Irlannista
Suomen ja Irlannin historiassa on yhtymäkohtia: molemmat ovat itsenäistyneet suurvaltojen alaisuudesta. Irlannissa jännitteinen suhde entiseen emämaahan on edelleen aistittavissa. Hannu Niklanderin matkaessee.
Raja rakoilee
Olli Tammilehto kävi Venäjällä etsimässä sukulaisiaan ja aistimassa maan henkistä ilmapiiriä.
Selma Lagerlöf ja ruotsalainen mykkäelokuva
Kari Glödstaf kertoo, kuinka kirjallisuuden Nobel-voittaja Lagerlöf on vaikuttanut maansa elokuvateollisuuteen.
New Orleansin orjamarkkinat orjan silmin
”Meidät kerättiin suureen huoneeseen, jotta meitä voitaisiin valmistella ennen ostajien saapumista.” Ote Solomon Northupin muistelmista 1840-luvulta.
Bolivialaisia ajatuksia kauneudesta
Fiódor Ramírezin valokuvia La Pazin asukkaista ja näiden vastauksia kysymyksiin, mikä on kauneinta ja ruminta maailmassa.
200 sanaa
Uutispalstalla kerrotaan Forssan mykkäelokuvajuhlien annista, Kulttuurivihkojen kustantamista uusista kirjoista, Vasemmistoliiton tulevaisuusohjelmasta, arkkitehtien ja insinöörien vaatimuksista tutkia World Trade Centerin tuho uudelleen sekä arvioidaan Patti Smithin keikka Flow’ssa.
Leffoja, levyjä, kirjoja
Kotikino-palstalla Eero Hirvenoja esittelee Loving Vincent -elokuvan ja levypalstalle on nostettu Olli Aarnin uutuuslevy Loputon.
Kirja-arvioissa Antti Jauhiaisen ja Joona-Hermanni Mäkisen Hyvinvointivaltion vastaisku, Liisa Enwaldin Kadonnut talo ja muita paikkoja, Eric Maplen & kumppanien Noidan käsikirja, Erich Auerbachin Maailmankirjallisuuden filologia sekä Kalle Kananojan ja Lauri Tähtisen toimittama Pohjola, Atlantti, maailma.
Kolumneja
”Erityisen syvälle naisen maailmaan loikkaa parrakas motoristi.” Jouni Avelin pohtii sukupuoliroolien biologista ja kulttuurista pohjaa. Markku Soikkeli kirjoittaa uuspakanoista ja heidän vaikeudestaan keksiä uusia paheita.
84 sivua, vain 10,90 e!
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Muut myyntipaikat:
Helsinki:
* Akateemisen Kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä
* Rosebudin Kirja & Kahvi -liikkeessä (Kaisa-talo, Vuorikatu 6)
* Rosebudin CityCenterin kirjakauppa (Kaivokatu 8 A)
* Helsingin yliopiston Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)
Tampere:
* Teos & Tulenkantajat -kirjakauppa (Hämeenpuisto 25)
* Rosebud Ratina, Ratinan kauppakeskus (Vuolteenkatu 1)
Verkkokaupasta saatavissa myös erityisen edullinen digilehti (4,90 e).