Työväenliike vaati Forssan kokouksessaan yli 110 vuotta sitten kirkon ja valtion erottamista, mutta tavoite ei ole vieläkään toteutunut. Kulttuurivihkojen teemanumero nostaa aiheen pitkästä aikaa keskusteluun.
Lehti onirtonumeromyynnissä 9,40 eurolla verkkokaupassamme.
Edullinen digilehti on saatavana iPadiin ja iPhoneen Applen App Storesta ladattavaan sovellukseemme 4,49 eurolla tai Lehtiluukusta tietokoneelle, Android-laitteille ja Windows 8 Phone -laitteille 4,90 eurolla.
SISÄLLYS
Teema: Kirkko ja valtio
Uskonnonvapaus ei toteudu Suomessa vieläkään täydellisesti, kun uskonnottomien tarpeet ohitetaan perinnäistapoihin vedoten, muistuttaa Esa Ylikoski artikkelissaan kirkon, valtion ja vasemmiston kimurantista suhteesta. Elämänkatsomustiedon ja filosofian opettaja Ukri Pulliainen pohtii, millainen aine olisi kaikille sopiva yhteinen katsomustieto kouluissa.
Esittelemme Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan valtion puolueettomuutta suhteessa eri uskontoihin. Kerromme myös, mitä kuuluu uskonnottomille Prometheus-leireille, joilla nuoret vetävät ohjelmaa toisille nuorille. Yrittäjä Ville Lähdesmäki ja kirjailija Tiina Raevaara pohtivat, miksi kirkosta erotaan ja mitä tapahtuisi, jos kirkon ja valtion väliset sidokset poistettaisiin. Pekka Hongisto esittelee Voltairen kipakan kirkkovastaisen teoksen Filosofinen sanakirja eli Järki aakkosissa.
Uskonto ja kirkko ovat esillä toisenlaisistakin näkökulmista: Tutustumme vaivaisukkojen historiaan, ja kirjailija Tuula-Liina Varis pohtii haastattelussa uskonnon näkymistä suomalaisessa kirjallisuudessa niin 1960–70-lukujen kulttuuriradikalismin vuosina kuin tänäkin päivänä.
Muita aiheita
Eero Hirvenoja esittelee veteraanidokumentaristi Frederick Wisemanin uutuuselokuvan At Berkeley, jossa seurataan elämää talouskriisin kurimuksessa kamppailevassa maineikkaassa yliopistossa. Vierailemme myös Joensuussa Rokumentti-festivaaleilla, jossa teemana olivat kuolemansynnit elokuvissa.
Yrjö Hakanen kertoo kuulumisia Euroopan vasemmiston kongressista Madridista. Hänen mukaansa talouskriisin Eurooppa on myös vastarinnan Eurooppa, ja radikaali vasemmisto on noussut merkittäväksi vastavoimaksi ja vaihtoehdoksi hallitusten politiikalle eri puolilla Eurooppaa.
Toisenlaisen näkökulman Eurooppaan tarjoaa Hannu Niklander matkaesseessään Huippuvuorilta. ”Koko Huippuvuorilla oleskelemisessa on tilapäisyyden tuntu. Monet viipyvät vuosia, mutta harvat vuosikymmeniä. Vanhuksia ei juuri näe, eikä vaivaisia.”
200 sanaa -palstalla kerrotaan muun muassa Miina Savolaisen Maailman ihanin tyttö -projektista, jossa hän valokuvaa lastenkotien tyttöjä arvokkaasti. Kolumneissa Jouni Avelin pohtii Matti Apusen, Tuomas Enbusken ja Johan Norbergin käsityksiä markkinataloudesta, Martti Berger kirjoittaa venäläisestä runoilijasta Marina Tsvetajevasta ja Markku Soikkelin aiheena on ”bonuksen yhteiskunta”, jossa ”addiktiosta muodostuu hyve”.
Lehden kaunokirjallista antia ovat Kari Saviniemen novelli ”Sirkkelivaja” ja Olli Tammilehdon Fiskarsin ruukkialueelta alkunsa saanut näky ”Ensimmäinen Konttorin kirja”.
Kirja-arvioissa käsitellään muun muassa Antti Eskolan Vaikka en niin kuin kirkko opettaa, Hegelin Taiteenfilosofia, Laura Lähteenmäen Ikkunat yöhön ja Jarmo Pykälän Suomalainen asekauppa.
68 sivua, vain 9,40 e!
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (postikuluja ei veloiteta, vaan hinta on kustantajaltakin tilatessa vain samaiset 9,40 e).