68 sivua, vain 9,40 e.
Tilaa irtonumero tästä!
Media keskittyy ja sisällöt yksipuolistuvat, mutta tämä ei onneksi ole koko totuus. Itsekin vaihtoehtoviestimiin kuuluva Kulttuurivihkot esittelee vaihtoehtomedia-teemapaketissaan riippumatonta edistyksellistä journalismia niin Etelä-Amerikasta, Yhdysvalloista, Venäjältä kuin Suomestakin.
Syysnumerossa on runsaasti muutakin luettavaa: muun muassa professori J P Roosin essee, jossa hän vertaa Jörn Donnerin Mammuttia M. A. Nummisen 1960-lukua käsittelevään romaaniin Helsinkiin. Roos luonnehtii Donnerin asennetta kuvaamiinsa tapahtumiin äärimmäisen negatiiviseksi ja Nummisen äärimmäisen positiiviseksi.
Laajassa paketissa tämänvuotisilta Sodankylän elokuvajuhlilta käsittelyssä ovat etenkin ohjaajat Marco Bellocchio Italiasta ja Philip Kaufman Yhdysvalloista sekä säestetyt mykkäelokuvat, joiden joukosta nousee erityisenä mestariteoksena Alfred Hitchcockin Puhtauden lunnaat. Elokuva-aiheisiin kuuluu myös artikkeli Ken Loachin elokuvasta The Spirit of ´45, joka käsittelee brittiläisen hyvinvointiyhteiskunnan syntyä ja tuhoa, sekä Tampereella asuvan kurditaustaisen elo- ja valokuvaajan Camoo Rashedpoorin haastattelu.
Kansiaiheena on nousevalla uralla olevan helsinkiläisen laulaja-lauluntekijä Aino Vennan haastattelu. Tyyliltään 1920-luvun mieleen tuova Venna ammentaa chansonin, jazzin ja rock´n´rollin perinteistä.
Suomalainen kansanmusiikkiskene on pieni, mutta kouraiseva. Erityisesti Tampereella se on nyt nosteessa. Jututimme sikäläisiä pelimanneja Pekko Käppiä ja Anne-Mari Kivimäkeä. Kivimäkeä viehättää kansanmusiikin teossa vahva kosketus perinteeseen ja Käppiä oman kulttuuriperinnön katsominen vieraana kulttuurina.
Meksikolainen valokuvataiteilija Alejandro Cartagena tarkastelee töissään ekologista tuhoa ja hyvinvoinnin käsitettä. Hän kertoo Kulttuurivihkoille muun muassa The Car Poolers -sarjastaan, jossa hän on kuvannut autojen lavoilla aamuisin töihin matkustavia siirtotyöläisiä.
”Voiko menneisyyttä ennustaa?” on otsikoitu Jan Blomstedtin essee, jossa hän pohtii muun muassa Jorge Luis Borgesin avulla ajan haarautumista ”kohti lukemattomia tulevaisuuksia”. Kaunokirjallisuusosastolla julkaisemme Pekka Hongiston tuoreimpia filosofisia ja yhteiskunnallisia aforismeja, kuten: ”Papukaijat pitävät lukeneita häkeissä.” ja ”Talous liukastuu vielä maailmaan.”
200 sanaa -palstalla Li Andersson kertoo ”porvarien sosiaalifoorumista” eli kesän SuomiAreenasta, Maija Lassila arvioi Flow-festivaalin annin ja Jouni Avelin raportoi Forssan mykkäelokuvafestivaaleilta. Kerromme myös, kuinka Chilen 40 vuoden takaista vallankaappausta on muistettu.
Kirja-arvioissa käsittelyssä on kulttuurihäirintää käsittelevä Jari Tammisen Häiriköt, Jonas Gardellin romaanitrilogian Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ensimmäinen osa Rakkaus, Ignacio Ramonet´n elämäkerta Fidel Castrosta sekä nimimerkki J. K. Johanssonin Palokaski-kirjasarjan hämmentävä avausteos Laura.
Puheenvuoro-palstalla Ilkka Vartiainen pohtii suhtautumistamme ilmastonmuutokseen, kun ”abstrakti tieto joutuu taistelemaan syvään juurtuneiden mielitekojen kanssa”.
”Kovat arvot eivät tule kertarysäyksellä vaan ainaisella kitinällä”, aloittaa Jouni Avelin kolumninsa, jossa hän ruotii muun muassa Jari Sarasvuon terveyden ja sairauden määritelmiä. Markku Soikkeli puolestaan kertoo kirjailijoiden säntäilystä ja Martti Berger palaa valistuksen utopioihin Pietarissa järjestetyn seminaarin tiimoilta.
68 sivua, vain 9,40 e.
Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (postikuluja ei veloiteta, vaan hinta on kustantajaltakin tilatessa vain samaiset 9,40 e).