Olisi korkea aika miettiä, mitä terrorismi, terrori ja terroriteko oikeasti tarkoittavat. Onko meillä ollut terroritekoja ennen Turun tapahtumia?
Suomessa ideologista ja väkivaltaista terroria harrasti viimeksi näkyvästi äärioikeisto, Vihtori Kosola ja Lapuan liikkeen miehet 1930-luvun alussa muiluttamalla, pahoinpitelemällä ja murhaamalla sosiaalidemokraattisia ja kommunistisia kansalaisaktivisteja.
Terrorista puhuttiin erheellisesti vuosina 1996-97, kun niin sanotut kettutytöt vapauttivat luontoon kettutarhojen häkkieläimiä.
Turussa 2017 oli vuorossa julma veitsi-isku, joka kohdistui pääosin naisiin. Poliisi on tiedottanut siitä niukasti, mutta media ja somen huhumylly sitäkin aktiivisemmin. Kokonaisia uutislähetyksiä siirrettin Turun torille ja koko kansaa alettiin terapoida ja pelotella ilta illan jälkeen. Myös presidentti ja hallitus on saatu mukaan kampanjaan ja esittämään kiristyvien tiedustelulakien kiirehtimistä.
Kysynpä vain, mihin tässä huhumyllyssä on unohtunut lähihistoria, esimerkiksi Petri Gerdtin, Pekka Auvisen ja Matti Saaren teot.
Terrorista ei niiden yhteydessä puhuttu, vaikka yhteensä kuolleita oli 27.
Muistellaanpa. Vantaan Myyrmannissa 2002 räjähti Petri Gerdtin pommi, joka surmasi 7 ihmistä ja haavoitti 164:ää.
Jokelan koulukeskuksessa Tuusulassa 2007 Pekka-Eric Auvinen ampui pienoispistoolilla kuoliaaksi 9 henkilöä.
Kauhajoella Seinäjoen koulutuskuntayhtymän tiloissa 2008 Matti Saari ampui 11 ihmistä.
Turun torin liepeillä kuoli puukoniskuihin 2 ja haavoittui 8 ihmistä. Erona aiempiin surmiin oli uhrien määrä ja tekijän, Abderrahman Mechkah -nimeä käyttäneen puukottajan kansallisuus.
Kaikkien näiden Suomessa tapahtuneiden veritekojen takana oli esimerkiksi suuren julkisuuden tavoittelu, pehmeät kohteet ja myös erilaiset verkostot.
Myyrmannin pommimies ja kouluampujat hakivat samoinajattelevia ja ohjeita netistä – saaden sieltä myös sympatiaa ja tukea!
Kouluampuminen oli paljolti myös osa kansainvälistä terrorismia, ”kiusattujen ideologiaa”, joka levisi netissä ja aiheutti ympäri maailmaa mallioppimista.
Mielestäni terrorin määritelmä, joka on toki häilyvä, täyttyi kaikkien koulusurmien kohdalla. Suomalainen terrorismi ei alkanut Turusta.
Turun tapahtumien jälkeen vihapuheet kyllä levisivät, hallitus heräsi ja mielipiteenmuokkaus käynnistyi. Vasta nyt alettiin vaatia tiukempaa tiedustelulainsäädäntöä ja joidenkin perustuslaillisten kansalsaisoikeuksien kumoamista – ja tietenkin pakolaisten kovaa kontrollia ja paperittomien välitöntä karkottamista ja pidättämistä.
Onneksi kansalaisaktivistit, osa opposition vaikuttajista ja kansanedustajista ovat pitäneet pään kylmänä ja suhtautuvat tiedustelulain (joka myös vakoilulakina tunnetaan) kiirehtimiseen varauksellisesti.
Kysymys on isoista asioista ja mielestäni kannattaisi pistää jäitä hattuun, katsoa peiliin ja miettiä, mitä Suomessa on oikeasti tapahtunut ja miksi?
Pentti Stranius, Öisinajattelija