Saksan liittokansleri Angela Merkel varoittaa koronaviruksen voivan tarttua 60–70 prosenttiin saksalaisista.
”Virus on nyt Euroopassa, se on täällä. Meidän pitää kaikkien ymmärtää se”, Merkel sanoi keskiviikkona Berliinissä. (Yle, 11.3.)
Myös Britannian hallituksen terveysneuvonantaja professori Chris Whitty varoitti torstaina väestöstä jopa 80 prosenttia voivan saada tartunnan. (HS, 13.3.)
Mikäli tartunnat Suomessa jäävät vain 35 prosenttiin, kuten THL:n johtaja Mika Salmisen arvioi A-Studiossa (12.3.), se tarkoittaisi silti 1,9 miljoonaa tartunnan saajaa.
Tällöin sairaalahoitoa tarvittaisiin heistä viidennekselle eli lähes 400 000:lle ja viisi prosenttia eli noin 90 000 tarvitsisi tehohoitoa tai lisähappea.
Miksi Kiinassa taudin leviäminen saatiin estettyä?
Kiinassa Wuhanin kaupunki suljettiin 23.1. karanteeniin, kun uusia havaittuja koronatartuntoja tuli noin 400 vuorokaudessa. Kahden päivän sisällä voimakkaat eritystoimenpiteet laajennettiin koko Kiinaan.
Karanteenien avulla epidemia saatiin lopulta torjuttua, mutta silti tuhansien lieväoireisten ja vasta alkuvaiheessa olleiden tartuntojen takia Hubein maakunnassa sairastui noin 67 000, mikä ylirasitti mm. Wuhanin terveydenhuollon.
Tosin ilman karanteenien onnistumista epidemia olisi jatkanut kasvuaan tartuttaen mahdollisesti 60 prosenttia eli noin 700 miljoonaa kiinalaista. Sellaista tragediaa on vaikea edes kuvitella.
Wuhanissa on 11 miljoonaa asukasta. Jos puolta pienemmässä Suomessa tulee noin 150–200 uutta tapausta vuorokaudessa ja Suomi ryhtyy välittömästi Wuhanin kaltaisiin voimakkaisiin karanteeneihin sulkien koulut, ravintolat, museot ja suuren osan työpaikoista, niin silti piilossa olleiden tartuntojen takia sairastuneita voi tulla lyhyessä ajassa mahdollisesti 20 000 – 30 000.
Hallitus päätti torstaina (12.3.) muun muassa yli 500 hengen ryhmien kokoontumisten kieltämistä ja suositteli vapaaehtoista matkustuskaranteeneja. Jos tartunnat silti jatkavat kasvuaan ja uusia todettuja tartuntoja tulee 100–150 päivässä, karanteenit pitää heti laajentaa ainakin kouluihin, yliopistoihin, armeijaan ja päiväkoteihin. Lisäksi tulee sulkea museot, ravintolat ja jakaa hengityssuojaimia ihmisjoukoissa liikkuville.
Tässä Tomas Pueyon artikkelissa Coronavirus: Why You Must Act Now (10.3.) on erinomaisten tilastojen avulla laskettu, kuinka nopeasti koronavirus leviää ja milloin varhaisten karanteenien avulla voi estää epidemian exponentiaalisen kasvun ja terveydenhuollon resurssien ylirasittumisen.