Helsinkiin (18.–22. huhtikuuta) saapunut USS Porter on ollut monessa mukana. Viime vuonna alus oli ampumassa venäläisten käyttämälle lentotukikohdalle 59 Tomahawk-risteilyohjusta. Hyökkäys oli kosto kemiallisten aseiden käyttämisestä Syyriassa.
Venäjä on usein protestoinut Itä-Eurooppaan sijoitettavia Naton tutkia ja ohjuksia, joita voidaan käyttää ydinsodassa niin nopeaan hyökkäykseen, että Venäjälle jäisi vain muutama minuutti aikaa reagoida.
USS Porter on olennainen osa tuota tutka- ja taistelujärjestelmää, jonka siirtyminen yhä lähemmäksi hermostuttaa Venäjää. Sen sisaralus (USS Donald Cook) tunkeutuessaan Mustallemerelle ja Itämerelle kohtasi venäläiskoneiden raivokasta häiriköintiä parisen vuotta sitten.
”Olemme yksi harvoista laivaston aluksista, jolla on kyky torjua ballistisia ohjuksia”, komentaja John V. Tobin vakuutti ( 20.4.) ja sanoi USS Porterin olevan lisäys Euroopassa olevaan ohjuspuolustusjärjestelmään. (Yle, 20.4.)
Kun ohjushävittäjän komentaja aikoo jatkaa lähialueella operointia ja harjoittelua epämääräisen ajan, niin edistääkö se Suomen etuja?
Kuka alun perin keksi esittää USS-Porter -alukselle kutsun Suomeen, kun diplomaattiset ja sotilaalliset jännitteet ovat pitkään olleet kireinä?
Olisiko mahdollista, että Yhdysvallat on taas kutsunut itsensä samalla tavalla kuin vuonna 2016? Silloinhan paljastui Yhdysvaltojen ”kutsuneen itse” F-15-hävittäjänsä ja rynnäkköpanssarinsa Suomeen.
Mikäli Yhdysvallat itse oli aloitteellinen sota-aluksensa tuomisessa Helsinkiin, niin ei ole kovin ystävällismielistä toimintaa vetää Suomea nykyisen kriisin eturintamaan – ja näin merkittävä tieto tulisi avoimesti välittää kansalaisille.
Nyt Suomen valtiojohdon puolelta tarvittaisiin uskottava selvitys vierailun perusteluista ja USS Porterin kutsumiseen johtaneista tapahtumista.