Studio e: Keskustelu lähiöiden lastenkulttuurista

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelmassa on alkanut lähiöaiheisten teemakeskustelujen sarja. Ensimmäisenä aiheena 2.6. oli lastenkulttuurin tarve lähiöissä. Aihetta käsiteltiin vahvasti ruohonjuuritasolta käsin. Keskustelijoina olivat Jakomäen leikkipuiston yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi sekä jakomäkeläinen asukasaktiivi Mira-Veera Auer. Studioisäntänä oli Elias Krohn.

Studio e:ssä 17.11.2019: Onko Unkarin tie meidänkin tiemme?

Itäisissä EU-maissa demokratia ja oikeusvaltio ovat ottaneet 2010-luvulla takapakkia. Populistiset poliitikot ja puolueet ovat valtaan päästyään keskittäneet valtaa itselleen ja valtiovalta on alkanut yhä enemmän kontrolloida kaikkia yhteiskunnan osa-alueita, mukaan lukien media, yliopistot ja kulttuurielämä. Tunnetuin esimerkki on Unkarin kehitys pääministeri Viktor Orbánin johdolla, mutta myös useassa muussa maassa suunta on ollut sama. Samaan aikaan myös läntisissä EU-maissa oikeistopopulististen puolueiden kannatus on kasvanut.

Studio e: Keskustelua Suomen henkisestä tilasta

Kulttuurivihkojen Studio e -ohjelman itsenäisyyspäivän erikoislähetyksessä keskustellaan Suomen henkisestä tilasta itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Videolla pohditaan muun muassa itsenäisyyteen liittyviä symboleja, saamelaisten ja muiden vähemmistöjen roolia kansakunnan identiteetin ilmauksissa, populismia ja demokratian toteutumista EU:n ja globalisaation oloissa.

Katso Kulttuurivihkojen vaalistudio sunnuntaina!

Jo perinteeksi muodostunut Kulttuurivihkojen vaalistudio lähetetään jälleen eduskuntavaalien iltana suorana videona verkkolehdessä. Tulosten jännittämisen ohessa lähetyksessä keskusteltiin vaaleihin liittyvistä teemoista vaihtuvien vieraiden kanssa. Saamme myös kenttätiimeiltämme raportteja poliittisen illan tuoksinoista.

Salla Vuorikoski ja Syksy Räsänen keskustelevat: Onko journalismi Suomessa vapaata?

Median ja journalismin vapaudesta tuli Suomessa kuuma puheenaihe Yle-kohun myötä. Pääministeri Juha Sipilän Terrafame-päätöksentekoa koskeneista jääviysepäilyistä ja Sipilän viestittelystä Ylen uutistoimitukseen alkanut jupakka johti vast'ikään päätoimittaja Atte Jääskeläisen eroon. Suomi myös putosi pitkään pitämältään ensimmäiseltä sijalta kolmannelle Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa sananvapausvertailussa.

Studiokeskustelussa Seppo Hentilä ja Ulla-Maija Peltonen: Miten sisällissotaa on muistettu?

Suomen sisällissodan 100-vuotismuistovuosi on lopuillaan. On aika tarkastella sitä, miten näitä historiamme traagisimpiin kuuluvia tapahtumia on muistettu. Miten muistokulttuuri ja tavat tarkastella sotaa ovat muuttuneet verrattuna aiempiin vaiheisiin? Keiden kokemukset ovat tulleet parhaimmin esille? Onko kansa yhä kahtiajakautunut suhtautumisessaan sisällissotaan? Entä onko asioita, joista edelleen vaietaan?

Katso Kulttuurivihkojen kuntavaalistudio internetissä 9.4.!

Kulttuurivihkot valvoo kuntavaaleja suorassa videolähetyksessä tässä verkkolehdessä sunnuntaina 9.4. klo 19.30–22.30. Seuraamme niin valtakunnallisia tuloksia kuin tärkeimpiä paikallisia jännitysnäytelmiä. Tulosseurannan ohessa näemme kenttätiimimme raportteja Helsingin poliittisesta illasta. Poliitikkojen haastatteluissa nostamme esiin erityisesti kulttuuripolitiikkaa. Lisäksi keskustelemme studiossa vaihtuvien vieraiden kanssa ajankohtaisista kuntavaaleihin liittyvistä teemoista.

Studio e – teemana hyvinvointivaltion vaihtoehdot

Suomalainen hyvinvointivaltio on syntynyt joukkovoimaan perustuvan kovan kamppailun tuloksena. Tällä hetkellä se on ehkä vakavammassa kriisissä kuin koskaan aiemmin. Oikeistopolitiikka, EU-kuri ja globaali kapitalismi jyräävät: julkisia palveluja yksityistetään, työttömiä kyykytetään ja tuloeroja kasvatetaan.

Yliopistot ja demokratia -studio – debatissa Jukka Kekkonen ja Anna Mauranen

Ketkä käyttävät valtaa, kun yliopistojen asioista päätetään? Miten yliopistouudistus muutti henkilöstön asemaa? Miten leikkausten kohdentamisesta tulisi päättää? Mitä on kollegiaalisuus, ja toteutuuko se yliopistolla riittävästi? Miten yliopistojen päätöksentekoa voitaisiin uudistaa?

Tällaisia kysymyksiä käsiteltiin Kulttuurivihkojen järjestämässä yleisötilaisuudessa Helsingissä maanantaina 16.1. kello 17–18. Keskustelemassa olivat professori Jukka Kekkonen ja Helsingin yliopiston vararehtori Anna Mauranen. Muusikkovieraana esiintyi tilaisuuden alussa Eki Suomaa. Tilaisuuden juonsi Elias Krohn.

Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudio

Kulttuurivihkojen perinteinen vaalistudio pystytettiin jälleen 28.1., kun suomalaiset äänestivät maalleen presidenttiä. Kulttuurivihkojen studiossa sukellettiin tulosseurannan ohessa syvemmälle taustoihin ja pohdittiin, minne Suomi on menossa. Painotimme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, joka on presidentin keskeinen toimiala.

Studiovieraina olivat politiikantutkija, dosentti Johanna Rainio-Niemi, emerituspoliitikko, toimittaja ja tietokirjailija Esko Seppänen sekä Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen. Kuulimme myös oikeustieteen tohtori, tutkija Katariina Simosta, joka kommentoi Suomen ydinasepolitiikkaa ja kertoi hätkähdyttäviä asioita ydinaseiden uhan kasvusta. Studioisäntänä oli Elias Krohn.

Missä luuraa osallistuva nykyrunous? Studio e 10.12.

Useat runoilijat käsittelivät 1960–70-luvuilla tuotannossaan yhteiskunnallisia teemoja: Pentti Saarikoski, Claes Andersson, Marja-Leena Mikkola, Aulikki Oksanen, Arja Tiainen, Pentti Saaritsa, Matti Rossi ja lukuisat muut. Tänä päivänä niin poliittiset kuin kirjallisetkin virtaukset ovat hyvin erilaisia kuin silloin. Runo ei enää osallistu saati julista entiseen tapaan. Silti nykyrunouskaan ei pelkästään käperry omaan kokeellisuuteensa tai leikittele kielellä, vaan se saattaa myös osuvasti heijastaa yhteiskunnallista todellisuutta.

Studio e -ohjelmassa osallistuvan runouden nykytilaa pohtivat runoilija ja vammaisjärjestöaktiivi Sanni Purhonen sekä kapinarunojen keruuhankkeen vetäjä Jussi Särkelä. Kuulemme myös näytteet sekä Purhosen tuotannosta että kerätyistä kapinarunoista. Studioisäntänä on Elias Krohn.

Tunnin suora videolähetys lauantailta 10.12. on katsottavissa tallenteena.

ILMOITUS