Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen kertoo Kulttuurivihkojen vaali-illan videolla, että hänen vaalikampanjan aikana kohtaamiaan ihmisiä huolestuttivat eniten oma toimeentulo sekä huonot vaikutusmahdollisuudet yhteiskunnassa [katso video jutun alla].

“Olen tavannut hirveästi ihmisiä, jotka ovat yrittäneet muuttaa yhteiskuntaa ja ovat saaneet märkää rättiä silmille.”

Väisänen mainitsee erityisesti eläkeläiset, jotka vaativat eläkkeiden sitomista palkkaindeksiin, sekä nuoret, jotka ovat järjestäytyneet ilmastoprotesteihin ja vaatineet maksutonta toisen asteen koulutusta.

Väisänen kertoo SKP:n profiloituneen viime aikoina erityisesti kadulla tehtävään politiikkaan puolueen menetettyä lähes kaikki parlamentaariset paikkansa viime kuntavaaleissa.

”Pitää mennä sinne, missä ihmiset ovat, ja ihmiset ovat kaduilla.”

Ennen vaalitulosten selviämistä tehdyssä haastattelussa Väisänen otaksuu tämän toimintatavan tuovan puolueelle ääniä myös vaaleissa. Puolueen kannatus jäi kuitenkin 0,1 prosenttiin.

Väisänen, joka on myös käsitetaiteilija, harmittelee kulttuurin ja taiteen vähäistä osuutta vaalikeskusteluissa.

”SKP:lle se on työllisyys- ja ihmisoikeuskysymys. Luova sisällöntuotanto kilpailee jo suurteollisuuden kanssa työllistäjänä. Siinä työllistyy 7 prosenttia ja suurteollisuudessa 8. Kulttuurin pitäisi olla kärjessä, kun puhutaan työllisyydestä. Näin ei ole, koska meillä on edelleen asennevamma, että kulttuuri liittyy harrastamiseen tai johonkin extraan. Se on yhtä keskeinen perustoiminto ja -palvelu yhteiskunnassa kuin terveydenhuolto tai liikenne.”

Uudelta eduskunnalta Väisänen toivoo perusturvan tuntuvaa korottamista, hävittäjähankinnoista luopumista ja kansalaisten osallistamista.

”Eduskunnassa on aloitettava uusi demokratiatyö, jossa valta jaetaan ja ihmisiä osallistetaan päättämään omista asioistaan.”

Haastattelija: Kirsi Vanhamaa

Kuvaaja: Noora Ojala