Suomalainen mykkäelokuvakulttuuri elää nousukautta: festivaalit ja tutkimustyö kukoistavat, klassikoja restauroidaan ja niihin sävelletään uutta musiikkia. Maailmallakin ilmestyy tasokkaita julkaisuja tutuista ja tuntemattomista vanhoista helmistä. Kulttuurivihkot iskee lusikkansa soppaan: teemapaketissa tutustutaan edellä mainittujen ilmiöiden lisäksi muun muassa suomalaisen elokuvan alkuaikoihin, elokuvan historian ensimmäiseen globaaliin naistähteen Mary Pickfordiin ja ranskalaiskoomikkoa Max Linderiin – Chapliniakaan unohtamatta.

Samoissa kansissa myös muun muassa Ritva Ylösen artikkeli Kalle Päätalosta työväenkirjailijana ja kirjailija Matti Rossin uusia tarinoita.

Lehti on irtonumeromyynnissä 9,40 eurolla  verkkokaupassamme.

Digilehti saatavana iPadiin ja iPhoneen Applen App Storesta ladattavaan sovellukseemme tai Lehtiluukusta tietokoneelle, Android-laitteille ja Windows 8 Phone -laitteille.

SISÄLLYS

Teema: Mykkäelokuva

Unohdettu Mary Pickford

Elokuvan historian ensimmäinen maailmanlaajuinen naistähti oli mykän kaunopuheisuuden mestari.

Suomalaisen elokuvan alkuajat

Historiankirjoituksen luomissa mielikuvissa Suomi-Filmi nousee 1919 kuin feeniks-lintu tuhkasta. Todellisuus ei ollut näin yksinkertainen.

Näin elokuva restauroidaan

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti restauroi mykkäelokuvan aarteita. Arkistonhoitaja Tommi Partanen esittelee työtä Kulttuurivihkoille.

Kotikokoelmaa kartuttamassa

Kari Glödstaf arvioi mykkäelokuvien DVD- ja Blu-ray-versioiden eri julkaisijoiden tuotteita.

Koomisten oivallusten mestari

Max Linderin Seitsemän vuoden onnettomuus on mykkäelokuvan huonosti tunnettu mestariteos. Linderiltä sai vaikutteita muiden muassa Charles Chaplin.

Musiikki yhdistää maailmoja

Mykkäelokuvien säestys ei ole hiljaisuuden peittämistä, vaan tarinankerrontaa ja kommunikaatiota, joka toimii siltana historian ja nykypäivän välillä.

Historiallinen mammutti

Abel Gancen viisi- ja puolituntinen Napoléon (1927) oli suuruudenhullun 1920-luvun huipentuma ja ylittämätön saavutus.

Festivaaleja intohimolla

Forssan mykkäelokuvafestivaalit ja Tampereen Loud Silents ovat suomalaisen mykkäelokuvakulttuurin lippulaivoja. Haastattelussa festivaalien voimahahmoja.

Mies kulkurihahmon takana

Eero Hirvenoja ruotii Peter von Baghin tuoretta Chaplin-kirjaa.

Muita aiheita

Kalle Päätalo – työläiskirjailija ilman mandaattia

Päätalosta tohtoriksi väitellyt Ritva Ylönen kertoo menestyskirjailijan suhteesta työhön, työväenliikkeeseen ja vasemmistoon.

Hurme, taivas ja aprikoosi

Hajastan eli Armenia on kiehtova sekoitus historiallisuutta ja modernia, eurooppalaisuutta ja aasialaisuutta. Hannu Niklanderin matkaessee.

Matti Rossi: Tulemanjoen tarinoita

Kirjailija palaa uudessa sikermässään sota-aikoihin.

Maria Savelan runoja

Kari Saviniemen runo

Kolumneja

Kirja-arvioita

Ja paljon muuta

68 sivua, vain 9,40 e!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (postikuluja ei veloiteta, vaan hinta on kustantajaltakin tilatessa vain samaiset 9,40 e).

ILMOITUS