Kreikka ei olekaan täynnä epätoivoa, toisin kuin Suomessa – ja tämänkin lehden pääkirjoituksessa – kerrotaan. Maa on myös täynnä toivoa, joka syntyy ruohonjuuritason sinnikkäistä ihmisistä. Kulttuurivihkot kertoo tässä teemanumerossa talouskriisin keskellä kituvan Kreikan tilanteesta ihmisten, ei vain lukujen, tilastojen tai sensaatiohakuisten
uutiskuvien kautta. Artikkeleissa tuodaan esiin ihmisten solidaarisuutta, toivoa ja tulevaisuuden visioita. Kreikan kansa ei ole yksin!

Lehti on irtonumeromyynnissä 9,40 eurolla verkkokaupassamme.

Edullinen digilehti on saatavana iPadiin ja iPhoneen Applen App Storesta ladattavaan sovellukseemme 4,49 eurolla tai Lehtiluukusta tietokoneelle, Android-laitteille ja Windows 8 Phone -laitteille 4,90 eurolla.

SISÄLLYS

Teema: Kreikka

Mikis Theodorakis

Kreikan kansa on muusikolle muusa ja rakastettu. Theodorakis ottaa räväkästi kantaa myös maansa nykytilaan. Vieraan hallinnon kontrolloiman talouden hän rinnastaa miehitykseen.

Arja Saijonmaa

Laulaja kertoo harvinaisessa haastattelussa, kuinka hän nuorena jätti Ylioppilasteatterin johtajan pestin ja lähti maailmalle taistelemaan diktatuuria vastaan musiikin avulla. Tarinaan kuuluu myös Mikis Theodorakis.

Kreikan yleisradion hävitys

Sivistyslaitoksen lopettamispäätös vuosi sitten tuli sokkina sen työntekijöille.

Kansanlaulujen ja luonnon oppipoika

Haastattelussa merkkitävimpiin nykykreikkalaisiin runoilijoihin lukeutuva Michalis Ganas.

Katulehti rakentaa tulevaisuuksia uudelleen

Shedia-lehti auttaa asunnottomia ja työttömiä jaloilleen.

Jaetun ruuan ilo

Konstantinos Polhronopoulos näki lapsia etsimässä ruokaa roskiksesta – ja lähti kotiinsa tekemään heille leipiä. Tästä hän sai idean, ja ideasta syntyi liike.

Hyväntekijän mieletön elämä

Psykologi Tina Staikou kertoo seikkailuistaan oikeudenmukaisemman maailman rakentamiseksi.

"Vaikea maa, mutta kaunein maailmassa"

Haastattelussa kuvataiteilija Christos Bokoros.

Kirjallisuudella kaaosta vastaan

"Jos puhui suoraan, joutui vankilaan", muistelee kirjailija Rhea Galanaki sotilasjuntan aikoja. Siksi sanoma piti kätkeä.

Kreikan vasemmisto erilinjaisena

Vasemmistokoalitio Syriza ja kommunistinen puolue KKE kampanjoivat EU-vaaleissa hyvin erilaisilla tunnuksilla.

Sukupuolikäsitykset ja seksuaalisuus antiiissa

Malin Grahnin mukaan historian tuntemus auttaa meitä ymmärtämään seksuaalisuudesta ja sukupuolesta nykypäivänä käytäviä keskusteluja.

Muita aiheita

Anssi Mänttäri

Itseoppinut elokuvaohjaaja vilkaisee taustapeiliin ja painaa kaasua. Uusimman elokuvansa Romanssi hän määrittelee tyylilajiltaan romAnssiksi.

Arvokonservatismi Venäjällä

Kirkon ja valtion sidos on itänaapurissamme vielä tiiviimpi kuin täällä. Suomalaiset tutkijat ja venäläiset aktivistit pohtivat uskonnollisten arvojen nousua Venäjällä.

Nepalin naiset tulevat

"Politiikka merkitsee sitä, että olemme valmiita uhraamaan itsemme kansamme puolesta", sanoo 24-vuotias nepalilainen kommunisti Maju Yadav. Katri Lassilan kuvareportaasi Nepalista.

Gevene 22 eli taistelu Syyriasta

Matti Paasion ajankohtainen novelli

Yhtiöittäminen muuttaa julkisen salaiseksi

Elias Krohnin Näkökulma-kirjoitus

Eurokriisi ja ahneus

Jukka Haverisen puheenvuoro

Kolumneja

Jouni Avelin pui Filmihullun Kari Pirhosen herättämää keskustelua naisohjaajien elokuvista ja niiden hahmoista. Martti Berger esittelee tavallista vaikuttavamman kulttuurilähettilään, Italiassa asuvan kosmopoliitin, kirjailijan, taidekriitikon, näyttelijän, teatteriohjaajan, lavastajan (jne.) Evelina Schatzin. Markku Soikkeli pohtii puolestaan pornon arkistumista.

Kirja-arvioita

Muun muassa Aki Nummelinin arvio uudelleen suomeksi julkaistusta Marxin Pääoman ensimmäisestä osasta.

Ja paljon muuta

68 sivua, vain 9,40 e!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (postikuluja ei veloiteta, vaan hinta on kustantajaltakin tilatessa vain samaiset 9,40 e).

ILMOITUS