Iso kirjallisuusnumero esittelee Kalle Päätalon työn kuvauksen mestarina ja kansan terapeuttina. Kuulemme myös Taija Tuomisen neuvot kirjoittamisesta haaveileville ja Aimo Minkkisen V. I. Leniniä koskevista paljastuksista. Kolmekymmentä sivua kirjallisuudesta!

68 sivua.

Lehden voi ostaa 9,40 eurolla verkkokaupassamme.

Edullinen digilehti on saatavana iPadiin Applen App Storesta ladattavaan sovellukseemme 4,49 eurolla tai Lehtiluukusta tietokoneelle, Android-laitteille, iPhonelle ja Windows 8 Phone -laitteille 4,90 eurolla.

Sisällys

Elokuvia diktatuurista Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla palkitut Indonesian ja Chilen sotilasdiktatuureja kuvaavat elokuvat pääsivät Eero Hirvenojan suurennuslasin alle.

»Fado on elämäni» Suomessa vieraillut maailmankuulu portugalilainen fadolaulaja Cristina Branco sanoo tekevänsä musiikkia ennen kaikkea itselleen.

Kalle Päätalo – väheksytty työväenkirjailija »Työn tuntee omassa kropassaan, se menee luihin ja ytimiin aivan konkreettisesti», kirjoittaa Kai Hirvasnoro lukukokemuksista Kalle Päätalon romaanien parissa. Hirvasnoro selvittää myös, miten Päätalo kuvaa suursodan etenemistä Euroopassa.

Pimennosta päivänvaloon Itä-Suomen yliopiston kirjailijatapahtumassa taiteilijat ja tieteilijät jäljittivät peitettyä ja vähempiarvoista.

Ei enää tähän sotaan Tapio Koivukari pohtii kirjassaan sotilaskarkuruuden syitä.

Kirjoittamisen pakko Pohjoinen kirjailija Jarmo Stoor kertoo tiestään kirjalliselle kentälle ja halustaan puolustaa heikkoja.

Kirjoittamisen haaveista totta Luovan kirjoittamisen opettaja Taija Tuominen kannustaa kirjoittamisesta haaveilevia lopettamaan jahkailut ja ryhtymään hommiin, vaikka elämä olisi kiireistäkin.

Iirin kielen elvyttäjä Turkulainen Panu Höglund kirjoittaa romaaneja iiriksi ja tekee iirinnöksiä klassikoista.

Runous vastavoimana yhdenmukaistamiselle Rita Dahl pohtii runouden ja pienten kielten merkitystä talouden ja politiikan globalisaation hallitsemana aikana.

Oman kielen puolesta Suomessa ei ole näkyvissä minkäänlaista järjestäytymistä englannin kielen ylivaltaa vastaan, mutta Ruotsissa on. Aktiivisesti toimivan Språkförsvaretin varapuheenjohtaja kertoo verkostonsa toiminnasta ja taustaajatuksista.

Aimo Minkkisen uudet Lenin-paljastukset Lenin-museon itsenäinen toiminta loppuu, mutta sen pitkäaikainen johtaja Aimo Minkkinen valmistelee kirjaa, jossa kerrotaan suurelle yleisölle uutta tietoa vallankumousjohtajan traagisista viimeisistä vaiheista.

Syväsulkellus laivastoon Kari Sallamaa ruotii laivaston kulttuurista merkitystä muun muassa Pierre Lotin, Tom of Finlandin ja Jean Genet´n teosten kautta.

Kaunokirjallisuus

Pisara Hanna van der Steenin novelli.

Runoja työttömyydestä, työstä ja rahasta Elisa Itkonen.

Aforistisia lauseita Juha Tahkokallio.

Pääkirjoitus

200 sanaa

Levyt

Kolumni: Avelin

Kolumni: Berger

Kirja-arviot

Kolumni: Soikkeli

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (postikuluja ei veloiteta, vaan hinta on kustantajaltakin tilatessa vain samaiset 9,40 e).

ILMOITUS