Kotimaiset kielet kaipaavat huomiota ja vaalimista amerikanenglannin tunkiessa joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Suomen, ruotsin ja uusien maahanmuuttajien mukanaan tuomien kielien lisäksi Suomen perinteiset vähemmistökielet kaipaavat erityistä huolenpitoa. Toimia tarvitaan esimerkiksi saamelaisten, romanien, karjalan kieltä puhuvien sekä viittomakielisten oikeuksien eteen. Heidän kieliensä on voitava siirtyä sukupolvelta toiselle. Perinteet ja modernisoituminen ovat yhdistettävissä. Kulttuurivihkojen teemapaketissa käydään läpi kotimaisten kielien tilannetta. Omat artikkelinsa on saamen kielistä, viittomakielestä ja karjalan kielestä. Selvitämme myös, kuinka etninen monimuotoistuminen on johtanut uudenlaiseen kielten yhdistelyyn.

Lisäksi lehdessä muun muassa haastatellaan toimittaja Aarno Malinia hyvinvaltion ja pimeän verkon viidakoista, viihdytään Työväen Näyttämöpäivillä, matkustetaan junalla preerialta Kalliovuorille ja koetaan Chilen tunnelmia runoilija Katariina Vuorisen silmin.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti (hinta 10,90 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa). Lehti on myynnissä myös mm. Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä, Helsingin yliopiston Tiedekulmassa sekä parhaissa Lehtipisteissä (mm. useissa Prismoissa ja K-Citymarketeissa) kautta maan.

Teema: Yksi kansa, monta kieltä

Pääkirjoitus: Onko kielillämme tulevaisuutta?

Kirjailija Erno Paasilinna varoitti suomen kielen rapistumisesta jo yli 30 vuotta sitten.

Kukoistusta ja kuolemanvaaraa

Suomi on virallisesti kaksikielinen, mutta tämä ei ole koko totuus – maassamme on jo ennen viime vuosikymmenten maahanmuuttoa puhuttu lukuisia vähemmistökieliä. Rita Dahl katsastaa niin sanottujen kotimaisten vähemmistökielten tilannetta.

Alkuperäiskansan kielet kiehtovat

Professori Jussi Ylikoski kertoo haastattelussa saamen kielten moninaisuudesta.

Kun puhe ei riitä

”Nytpä saatkin heittää sen viittomakielen romukoppaan!” sanoi kirurgi kuurolle lapselle, kun tälle oli asetettu sisäkorvaistute. Terveydenhuoltojärjestelmämme vieraannuttaa lapsia viittomakielisestä kulttuurista, kirjoittaa Paula Sankelo, kyseisen lapsen äiti.

Karjalan kieli on yhä uhanalainen

Elvytyshankkeelle kuuluu hyvää, kertoo hankkeen koordinaattori Milla Tynnyrinen. Hän uskoo, että karjalan kielellä on vaikeuksista huolimatta valoisa tulevaisuus.

Uudet yhteisöt yhdistelevät kieliä

Kieli on irtaantunut etnisyydestä ja maailma on hybridi sammio, josta kielenoppijat ammentavat vaikutteita puhuntaansa ja kieliperformansseihinsa. Kaksi väitöstä tarkastelee monikielisiä puhujayhteisöjä.

Muuta

Aarno Malinin seikkailut hyvinvointivaltion ja pimeän verkon viidakoissa

Tutkiva toimittaja Aarno Malin on syventynyt sekä Tor-verkon alamaailmaan että suomalaisen terveydenhuollon mielivaltaan.

Harrastajateatteri esittäytyy yhteisöinä

Työväen Näyttämöpäivillä oli jälleen kiinnostavia ja korkeatasoisia esityksiä.

Junalla preerialta Kalliovuorille

Hannu Niklander kohtasi Yhdysvaltojen pohjoisosissa jälkiä niin amerikansuomalaisuudesta ja sen työväenliikkeestä kuin intiaanikulttuuristakin

Chile lumosi runoilijan

Katariina Vuorinen asuu osan vuodesta Chilessä. Hänen uusin runoteoksensakin on kaksikielinen.

Intohimon kohteena maailma

Carlos Henrickson tarkastelee esseessään Katariina Vuorisen runoutta.

200 sanaa -osastolla:

Palkansaajien kamppailu työehtojensa puolesta: SAK on valmis tekemään tarvittavan

Valokuva purkaa diagnooseja – poliittisen valokuvan festivaali

Neuvostoihmisen loppu -näytelmä Vuosaaressa: Tekohengitystä neuvostoajan totuuksille

Kaunokirjallisuus

Riika Helle-Kotkan haikutankoja

Juhan herkut

Pastalla Roomassa

Lisäksi:

Levy- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös mm. Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä, Helsingin yliopiston Tiedekulmassa sekä parhaissa Lehtipisteissä (mm. useissa Prismoissa ja K-Citymarketeissa) kautta maan.

Verkkokaupassa saatavana edullinen digilehti (vain 4,90 e).

Kestotilaukset

ILMOITUS