Normaali–epänormaali-jana on aika korvata kirjoajattelulla. Neurokirjoon kuuluvat ihmiset ovat moninaisuudessaan valtava kulttuurinen ja yhteiskunnallinen mahdollisuus. Heidän potentiaalinsa tulee kuitenkin kunnolla hyödynnetyksi vain, jos heitä aidosti kuunnellaan ja jokaisen yksilöllisyys hyväksytään. Kulttuurivihkojen teemapaketissa esitellään 6-vuotiaasta alkaen oivaltavia ja koskettavia runoja kirjoittanut Oskari Manninen, runoilija Liisa Laukkarinen kertoo omasta ja poikansa Aspergerin oireyhtymästä, kerrotaan mitä tarkoittaa kirjoempatia ja esitellään adhd:n vähemmän tunnettuja ilmenemismuotoja.

Lisäksi lehdessä haastatellaan kutsuntoja Suomeen paenneita venäläismiehiä ja tanskalainen vasemmistopoliitikko Pelle Dragsted kertoo ajatuksiaan sosialismista. Elokuvatietäjä Kari Glödstaf kertoo ohjaajanero Sergei Eisensteinin hukkareissusta Hollywoodiin ja professori Kari Sallamaa saksalaiskirjailija Jakob Lenzin vaiheista. Olli Tammilehto nimittää Ulkopoliittista instituuttia suurvaltaintresseillä täytetyksi Troijan puuhevoseksi, ja historioitsija Ilari Matuz todistaa ilmastonmuutoksen merkitsevän loppua postmodernismille. Muistelemme myös äskettäin edesmennyttä runoilija Aija Anderssonia.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona (hinta 10,60 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa). Lehti on myynnissä myös Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä sekä parhaissa Lehtipisteissä (mm. useissa Prismoissa) kautta maan.

Teema: Neurokirjon loistoa

"Tanssimme itsemme taivaan sineen"

Puhekyvytön ja autistinen Oskari Manninen ilmaisi itseään lapsena runoja kirjoittamalla. Viime vuonna runot pääsivät kansien väliin ja tuolloin 11-vuotias Koitto Körkkö teki niihin kuvitukset.

Pelkkä diagnoosi ei auta

Marius Rüfenacht antoi Aspergerille kasvot. Apuna oli hänen äitinsä, kirjailija Liisa Laukkarinen.

Ratkaisu on kirjoempatia

Neuroepätyypillistä ei pidä opettaa toimimaan neurotyypilliselle sopivalla ja tämän järkeen käyvällä tavalla. Lähtökohtana on oltava yksilön oma neurotyyppi ja hänen hermostolleen sopivat toimintatavat, tähdentää neuropsykiatrinen valmentaja Anna Kallunki.

Tarkkaavaisuushäiriön moninaiset ilmenemismuodot

Kaikki ADHD-ihmiset eivät ole yleisen stereotypian mukaisesti hyperaktiivisia ja impulsiivisia.

Muuta

Mieluummin Suomessa kuin sodassa

Kutsuntoja pakoon lähteneet venäläismiehet kertovat tilanteestaan. "Meistä on täällä enemmän hyötyä kuin Venäjällä. Täällä voimme tukea Ukrainaa, tehdä avoimesti lahjoituksia, lähettää humanitääristä apua ja auttaa pakolaisia – Venäjällä kaikki nämä ovat rikoksia", sanoo Sviatoslav Parshikov.

Arja Pekurisen elämän lavat ja muistamisen ihme

80-vuotiaan näyttelijän päässä on paljon runoja.

Pelle Dragstedin pohjoismainen reaalisosialismi

Sosialismi ja markkinatalous voivat toimia yhteiskunnassa yhtä aikaa, sanoo Kulttuurivihkojen Tampereella tapaama tanskalaisen vasemmistopuolueen Enhedslistenin johtaja.

Ulkopoliittinen instituutti – suurvaltaintresseillä täytetty Troijan puuhevonen?

Miksi eduskunnan valvonnassa oleva laitos ohjailee päätöksentekoa yksipuolisilla kirjoituksilla ja lausunnoilla? Olli Tammilehdon puheenvuoro.

Ilmastonmuutos tekee postmodernista lopun

Yksilöllisyyttä korostava postmodernismi korvasi suuret kertomukset ja universalismin Toisen maailmansodan jälkeen. Uusliberalismi valjasti postmodernin filosofian ihanteet pääoman palvelukseen. Ekologisten kriisien aikakaudella tarvitaan taas paradigman muutosta, kirjoittaa Ilari Matuz.

Filosofista moniarvoisuutta ilman anarkiaa

Länsimainen filosofia on haluton ottamaan vaikutteita muualta. Vieraistakin ajatteluperinteistä kannattaisi kuitenkin ammentaa.

Hukkareissu Hollywoodiin – Sergei Eisenstein unelmakaupungissa

Neuvostoliittolainen ohjaajanero sai kutsun Hollywoodiin ja teki siellä kunnianhimoisen käsikirjoituksen.

”Tähdissä on toinen filosofia”

Kari Sallamaa selvittää kirjailija Jakob Lenzin vaiheita saksalaisen ”hulluuden” näkökulmasta.

Kirjailija ja aktivisti on poissa

Runoilija Aija Andersson toimi monin tavoin myös oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta.

200 sanaa -osastolla:

Majed Abusalama: Kirje Palestiinasta eurooppalaisille

Aleksanteri Ahola-Valon Koulupojan päiväkirjat nyt kokonaan julki

Edelleen relevantti lehti juhli – raportti Kulttuurivihkojen 50-vuotisjuhlasta

Juhan herkut

Uusi vuosi chileläisin maustein

Lisäksi:

Levy-, teatteri- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumeroita myynnissä myös Rosebudin kirjakaupoissa.

Verkkokaupassa saatavana edullinen digilehti (vain 4,90 e).

Kestotilaukset

 

ILMOITUS