Lukeminen, kuva ja musiikki kehittävät mielikuvitusta – eikä niitä myöskään olisi ilman mielikuvitusta. Nopeatempoisessa, digilaitteiden tahdittamassa ajassamme kuvittelun ja eläytymisen pitkäjänteisyys kärsii. Moniko ehtii – tai malttaa – informaatiotulvassa syventyä merkitykselliseen fiktioon? Teemapaketissa pohdimme mielikuvituksen roolia kirjallisuudessa ja elokuvassa ja kuulemme kirjailija Emmi Itärantaa maailmojen ja todellisuuksien kuvittelusta. Lisäksi tutkija Keijo Lakkala setvii yhteiskunnallisten utopioiden kriisiä ja tutkija Pinja Mustajoki sitä, kuinka tuotantoeläinten kohtaloon eläytymistä torjutaan rauhoittavalla hygieniapuheella ja piilottamalla toiminta julkiselta katseelta.

Lehden muuta antia: Muusikko Eeva-Maija Vehviläisen musiikilliset intuitiot, irlantilaisfilosofi Brian O’Connorin ja ympäristöaktivisti Leo Straniuksen pohdintoja joutilaisuudesta, katsaus 50-vuotiaan KOM-teatterin historiaan ja tähän päivään. Ja paljon muuta.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona (hinta 10,60 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa). Lehti on myynnissä myös useissa Lehtipisteissä eri puolilla Suomea, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.

Teema: Mielikuvituksen siivillä

Kirjallisuus, elokuva ja mielikuvitus

Mieli kuvittaa taidetta. Pentti Stranius ylistää esseessään lukemista, kuvaa ja musiikkia.

Maailmojen ja tulevaisuuksien kuvittelija

”On tärkeää muistaa, että toivoon on aina syytä, ja tästä on hyvä muistuttaa kirjoittamalla ja fiktion kautta”, sanoo kirjailija Emmi Itäranta.

Toivostakin tuli yksityistä uusliberalismin aikakaudella

Onko yksilöllisyyttä korostavassa uusliberalistisessa maailmankuvassa tilaa kollektiivisille utopioille, kysyy tutkija Keijo Lakkala.

Eläintuotannon kerrokset

Lihateollisuus perustuu toimintatapaan, jossa tuotantoeläimen elämältä on riistetty sen itseisarvo. Kiinassa Ezhoun miljoonakaupungissa lihantuotannon tehokkuus on viety uusiin ulottuvuuksiin.

Muita aiheita

Intuition johdattamana

Laulaja-lauluntekijä Eeva-Maija Vehviläistä, taiteilijanimeltään Eeva Meret, miellyttää yksinkertaisuus, jossa on vivahteikkuutta.

Filosofit joutilaisuutta vastaan

Irlantilaisfilosofi Brian O’Connor käy kirjassaan läpi länsimaisen filosofian joutilaisuutta mustamaalaavaa juonnetta Immanuel Kantista Simone de Beauvoiriin. Ympäristöaktivisti Leo Straniuksen mielestä ihmisillä pitäisi olla suorastaan velvollisuus kieltäytyä niistä töistä, jotka tuhoavat planeettaamme.

KOM-teatteri: Historiasta näkökulmia tulevaan

Katsaus 50 vuotta täyttäneen legendaarisen teatterin historiaan. Teatterin nykyisestä menosta kertovat sen johtaja Lauri Maijala ja näyttelijä Vilma Melasniemi.

Kaunokirjallisuus

Nuorisofragmentteja

"Siirtymävaiheessa ei olla enää entisiä, muttei vielä tuleviakaan." Jarkko Mäkipään fragmentteja.

Juhan herkut

Siian seikkailuja.

Lisäksi

Levy-, leffa- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös useissa Lehtipisteissä eri puolilla Suomea, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä sekä Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.

Verkkokaupassa saatavana edullinen digilehti (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS