Elokuvien tekeminen on kovaa työtä, eivätkä sen tekijät aina saa riittävää korvausta tai edes säällisiä työoloja. Kun rahoitus on liian niukkaa, säästetään ensimmäisenä palkasta ja riittävästä määrästä työntekijöitä, sanoo haastattelussamme Teatteri- ja mediatyöntekijöiden työehtoasiantuntija Anne Saveljeff. Perehdymme teemapaketissa myös käsikirjoittamisen kiemuroihin ja ihmettelemme koulujen elokuvakasvatuksen heikkoa tilaa. Elokuvamusiikin säveltämisestä kertoo muusikko Lau Nau. Uusista kotimaisista elokuvista esillä ovat Anna Erikssonin W, jonka tekemisestä ja teemoista Eriksson haastattelussamme kertoo, sekä Saara Saarelan Veden vartija.

Lehden muuta antia: Olli Tammilehdon matkaraportti Venäjältä ja Hannu Niklanderin matkaessee Islannista, Kimmo Sarjen muistelukset taiteilija Outi Heiskasesta, Sakari Katajamäen artikkeli Aleksis Kivestä aikansa prekaarina kulttuuriyrittäjänä sekä Eeva-Liisa Haapaniemen essee Ljudmila Ulitskajan romaanista Medeia ja hänen lapsensa.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona (hinta 10,40 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa). Lehti on myynnissä myös useissa Lehtipisteissä eri puolilla Suomea, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.

Teema: Suomalaisen elokuvan arkea ja juhlaa

”Käsikirjoittaja kirjoittaa elokuvia pitkälti omalla riskillä”

Suomalaisten käsikirjoittajien arvostus on kasvanut ja ala monimuotoistunut, mutta varsinkin elokuvakäsikirjoittajien työehtosopimuksissa on isoja puutteita.

Tavallista kuormittavampi ala

Kuvauspaikalla ei ollut tuolia, jolla istua tauon aikana. Näyttelijöiden ja muiden elokuva-alan työntekijöiden työolosuhteissa on parantamisen varaa – samoin palkkauksessa.

Veden vartijan hankala tie valkokankaalle

Mikä tökki tuotantoprosessissa? Liisa Vähäkylä setvii Emmi Itärannan Teemestarin kirjaan perustuvan Veden vartija -elokuvan tekovaiheita ja lopputulosta.

Totuuden banalisoimista vastaan

Itsenäisellä elokuvantekijällä on oltava rohkeutta uudelleenkirjoittaa sääntöjä, sanoo ohjaaja Anna Eriksson, jonka W-elokuva sai ensi-iltansa tänä syksynä.

Elokuvan palveluksessa

Elokuvamusiikin säveltämisessä ja mykkäelokuvanäytösten säestämisessä yhdistyy monta asiaa, joita Lau Nau eli Laura Naukkarinen rakastaa.

Koulujen elokuvakasvatus kuntoon

Kotimaisten elokuvien esittämiseen kouluissa on valmis malli, mutta rahoitus sen käyttämiseen puuttuu.

Muita aiheita

Elämää rautaesiripun takana

Olli Tammilehto uhmasi ulkoministeriön kehotusta ”välttää kaikkea matkustamista Venäjälle” ja kuunteli tavallisten venäläisten mietteitä sodasta.

Outi – ”rakas serkku”

Kimmo Sarje muistelee taiteilija Outi Heiskasta, johon hän tutustui taukoamattoman teatteripotpurin merkeissä.

Hoida sairautta sairaudella

Näkökulma-palstalla Viljami Koivu pohtii psykiatriaa ja lääkehoitoja kohtaan esitettyä kritiikkiä.

Kirjailijan ammatissa: prekaari, pienyrittäjä Aleksis Kivi

Sakari Katajamäki rinnastaa 150 vuotta sitten kuolleen Aleksis Kiven ”ekonomisen murupolun” meidän aikamme kirjalliseen prekariaattiin.

Krimin tataarien, juutalaisten ja kristittyjen Medeia

Eeva-Liisa Haapaniemi analysoi esseessään Ljudmila Ulitskajan romaania Medeia ja hänen lapsensa.

Vihreä nurmi ja musta santa

Kirjailija Hannu Niklanderin matkaesseessä liikutaan myös Islannin vähemmän tunnetuilla paikkakunnilla.

Kaunokirjallisuus

Metsässä

Viivi Välttilän novelli.

Celadus: Familia gladiatoria Varronnis

Näyte Pirjo Kotamäen runokokoelmasta Pompeji.

Juhan herkut

Uudenvuoden menu.

Lisäksi

Levy-, leffa- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös useissa Lehtipisteissä eri puolilla Suomea, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä sekä Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.

Verkkokaupassa saatavana edullinen digilehti (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS