Jokaisella ajalla on omat kansalaisaktivismin aaltonsa, jotka muuttavat maailmaa. Vaikka kansalaisliikkeet harvemmin saavat tavoitteitaan sellaisinaan läpi, aallot voivat jättää oman vaikutuksensa yleiseen mielipiteeseen sekä hallinnon ja politiikan asialistoille. Liikkeidenkin toiminta yleensä jatkuu myös näkyvimpien mielenosoitusten tai suoran toiminnan aktioiden jälkeen, muuttuu arkisemmaksi puurtamiseksi asiantuntijuuden ja vaikuttamistyön merkeissä. Sosiaalinen media ja muut tietotekniikan uudet muodot helpottavat aktivistiksi ryhtymistä, mutta kovaa puurtamista kansalaisvaikuttaminen edelleen on. Teemapaketti alkaa katsauksella runsaasti huomiota herättäneen Elokapina-liikkeen toimintaan ja ideologiaan. Esittelemme muitakin aikamme aktivismin ilmiöitä Tottelemattomuusakatemiasta ekokirjoittamiseen.

Kulttuurivihkojen syksyn tuplanumerossa lisäksi muun muassa asiaa taiteilija Anselm Kieferistä, "Šamaani" Rolan Paul Firnhaberista, elokuvaohjaaja Keisuke Kinoshitasta, juuri edesmenneestä elokuvaohjaaja Alain Tannerista ja historian pitkistä varjoista Brysselin kaduilla sekä Jussi Siveniuksen novelli "Natsi kellarissa".

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona (hinta 11,90 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa). Lehti on myynnissä myös useissa Lehtipisteissä eri puolilla Suomea, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.

Teema: Aktivismin aalloilla

Elokapina mobilisoi suoralla toiminnalla

Elokapinan mukaan kasvu-utopia on ilmastonmuutoksen tuottaman turvattomuuden ja kärsimyksen juurisyy.

Viral Vegans luottaa kuluttaja-aktivismiin

Eläinoikeusliike Viral Vegans järjestää näyttäviä tempauksia mediahuomion saamiseksi. Mutta voidaanko maailmaa muuttaa ainoastaan vaikuttamalla kuluttajiin?

Tottelemattomuusakatemia kannustaa nuoria vastarintaan

Rauhanpuolustajien järjestämässä, lukuvuoden mittaisessa oppimisprosessissa syvennytään aktivismin historiaan, pohditaan vaihtoehtoja nykyiselle talousjärjestelmälle ja verkostoidutaan.

Vapaan tiedon valtakunta

Wikipediassa on vain sitä tietoa, mitä aktiiviset kirjoittajat sinne itse lisäävät. On tärkeää, että kirjoittajissa on mukana laaja kirjo monenlaisia ihmisiä ja arvoja.

Tutkija ei ole neutri

Sopivatko tutkimus ja aktivismi yhteen? Vastaajina tutkijatohtori Minna Seikkula ja filosofian tohtori Raisa Foster.

Kiinan uusi vastarinnan muoto: ”Anna kaiken homehtua!”

Moni nuori kieltäytyy edes yrittämästä täyttää heille asetettuja, usein mahdottomia odotuksia.

Aktivismia kynä kädessä ja kissan kanssa

Ympäristökirjoittamisen työpajoissa ideoidaan sanastoa sellaisten utopioiden kuvailemiseksi, joihin vanhat käsitteemme eivät taivu.

Keskiluokan kapinaa Ricky Gervaisin After Life -sarjassa

After Life -tv-sarjassa keskiluokka flirttailee alakulttuurien kanssa kyseenalaistamatta itseään.

Muuta

Kun nämä kirjoitukset on poltettu…

Anselm Kiefer on hengen maalari, joka ilmaisee itsensä aineella ja volyymilla. Maalausinstallaatio Venetsian Palazzo Ducalessa on hänen pitkän uran huipennuksia, kirjoittaa Kimmo Sarje.

Šamaani löysi kotiin

Rolan Paul Firnhaber tekee löytämisen taidetta. Ihmiskunnan tausta on yhteinen paitsi biologisesti myös kulttuurisesti, sanoo viideltä eri mantereelta taide-esineitä kerännyt kulttuurihistorioitsija.

Keisuke Kinoshita – ohjaaja suurmiesten varjossa

Kari Glödstaf esittelee merkittävän japanilaisen elokuvaohjaajan ja tämän teoksia.

Alain Tanner ja muita Geneven kansalaisia

Vuosi 1968 oli marxilaisen elokuvaohjaajan elämässä käännekohta, johon hän palasi yhä uudestaan.

Historian pitkät varjot Brysselin kaduilla

Kuuluisat kirjailijat ja filosofit ovat astelleet Brysselin kaduilla. Samalla vimmainen edistysusko on jättänyt jälkeensä haavoja.

Kaunokirjallisuus

Natsi kellarissa

Jussi Siveniuksen novelli.

Eikä varjoja enää ole

Näyte Timo Suutarisen runokokoelmasta.

Juhan herkut

Valmistamme vegaanisen kaalipadan syysiltojen lämmikkeeksi.

Lisäksi

Levy-, leffa- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

84 sivua, vain 11,90 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös useissa Lehtipisteissä eri puolilla Suomea, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä sekä Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.

Verkkokaupassa ladattavissa myös edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS