Kansallispukuiset pelimannit säestävät kansallispukuun pukeutuneita tyttöjä. Tällainen mielikuva tulee monelle kansanmusiikista mieleen. Kansanmusiikin kenttä on kuitenkin paljon, paljon rikkaampi. Siihen kuuluu runolauluja ja rekilauluja, arkkiveisuja ja balladeja, joikuja, itkuvirsiä, marsseja, katrilleja – ja lukemattomia soittimia. Ja se voi olla myös vahvasti tässä päivässä kiinni, tulevaisuuteenkin suuntaavaa. Teemapakettiin näkökulmansa tuovat soitinrakentaja ja muusikko Rauno Nieminen, opettaja Leena Joutsenlahti, professori Timo Leisiö sekä laulu- ja jouhikkoperinteen taitaja Outi Pulkkinen. Tutustumme myös Kaustisen ja Haapaveden kansanmusiikkitapahtumiin.

Kulttuurivihkojen kesänumerossa lisäksi muun muassa asiaa venäläisestä sarjakuvasta, Venäjän feministien kamppailusta sotaa vastaan, Kimmo Sarjen kirjoitus ja kuvasarja Odessasta, runoutta, aforismeja, runsaasti kirja-arvioita ja paljon muuta. Ja Juhan herkut -palstalla kesäisiä piknikreseptejä!

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona (hinta 10,40 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa). Lehti on myynnissä myös Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä. Lehtipiste-myynti on tämän numeron osalta päättynyt, seuraava numero saapui Lehtipisteisiin syyskuun lopulla.

Teema: Kansanmusiikki

Runolaulusta rokkiin

Kansanmusiikkikin on kaikkialla ollut ulkoisten lainojen synteesi, toteaa haastattelussamme kansanmusiikin ja sen tutkimuksen historiaa pohtiva emeritusprofessori Timo Leisiö.

Yhteisöllisen tunnelman ja pelimanniperinteen juhla

Kaustinen Folk Music Festival on nimetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Tänä vuonna festivaaleilla on jälleen monipuolinen esiintyjäkaarti ja maakuntateemana on Karjala.

Kun traditio ja kokeilunhalu kohtaavat

”Uniikkius on tällä hetkellä se juttu”, sanoo Haapavesi Folk Music Festivalin taiteellinen johtaja Teija Niku.

”Suomalaisilta on pimitetty heidän oma musiikkinsa”

Kansanmusiikin opettaja ja musiikin tohtori Leena Joutsenlahtea kiehtoo improvisaatio musiikin opetuksessa. Tieto arkistoihin kätketyistä tuhansista runolaulu-, polska- ja rekilaulusävelmistä käänsi Joutsenlahden musiikillisen maailmankuvan päälaelleen heti ensimmäisenä opiskeluvuonna.

Unohduksissa olleiden perinnesoitinten uusi historia

Tuohihuilu oli inspiroijana, kun Rauno Nieminen ryhtyi rakentamaan soittimia. Hän joutui aloittamaan lähes tyhjästä ja on sittemmin jakanut tietouttaan laajasti.

Runolaulun perinne elää ajassa

Tutkiva taiteilija ja pedagogi Outi Pulkkinen luo näkemyksellisiä ja monitaiteellisia esityksiä yleisölleen. Hän vastasi keväällä Teatteri Avoimissa Ovissa esitetyn Marian tunnustus -näytelmän musiikista.

Muuta

Venäläinen sarjakuva kaupallistuu Marvelin jalanjäljissä

Venälainen sarjakuvakustantamo Bubble tavoittelee länsimaisen yleisön suosiota laajentamalla toimintaa elokuviin, mutta vetoavatko konservatiiviset supersankarit länsimaisiin sarjakuvaentusiasteihin?

Sodalla ei ole naisen kasvoja, mutta feministit taistelevat rauhan puolesta

Helmikuussa alkanut Ukrainan sota on aktivoinut Venäjällä feminististä sodanvastaista liikehdintää. Toiminta perustuu hiljaisiin arjen ympäristössä toteutettaviin mielenilmauksiin.

Odessa. Rapsodia.

Arjen runous koskettaa. Kimmo Sarjen kirjoitus ja kuvia Mustanmeren helmenä tunnetusta kaupungista.

Verkkolehdessä

Pajot-festivaali on noussut karjalaisuuden merkkitapahtumaksi

Kannus-rock ja sen alkuvaiheet

Oliko Nato-päätös demokraattinen?

Kaunokirjallisuus

Aseita ja tekosyitä

Helianne Kallion aforismeja.

Emit Flesti

Jusu Annalan runoja.

Mahdollisia rakkauslauseita

Ote Virpi Alasen tuoreesta aforismiteoksesta.

Juhan herkut

"Pidemmän kaavan mukaan voi sunnuntailounaan siirtää lähipuistoon: keittää uusia perunoita ja savustaa kalaa, leipoa täytekakun ja pakata nämä lämpö- ja kylmälaukkuihin."

Lisäksi

Levy-, leffa- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

68 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä sekä Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä.

Verkkokaupassa ladattavissa myös edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS