Kielemme rihmastot -teemassa asiaa George Orwellin Vuonna 1984 -romaanin neljästä suomennoksesta ja Ahvenanmaan vapauden kaihosta sekä professori Eero Tarastin artikkeli semiotiikasta tieteenalana. Lisäksi kerromme Norjan laitavasemmiston noususta, ja julkaisemme taiteilija Tero Kiiskisen poliittisia piirroksia 1970-luvulta Kimmo Sarjen johdantokirjoituksen kera. Kaunokirjallisuusosastolla Jussi Siveniuksen journalismin ja politiikan pyörteisiin sijoittuva novelli Miestoimittaja. Juhan herkut -ruokapalstalla ollaan pastan poluilla. Lisäksi on kolumneja kirja-arvioita, uutisia ja paljon muuta.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle helposti ladattavana digilehtenä. Lehti on myynnissä myös parhaiden markettien ja kioskien Lehtipisteissä kautta maan, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä sekä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Rødtistä Norjan vasemmiston uusi omatunto?

Pieni kommunistitaustainen puolue menestyi Norjan suurkäräjävaaleissa. Norjan poliittinen kenttä on samantapaisessa murroksessa kuin ensimmäisen maailmansodan päätyttyä, kirjoittaa Harald Birger Olausen.

Kielensä näköinen dystopia kääntyy suomeksi

George Orwellin klassikkoromani Vuonna 1984 on saanut jo neljä suomennosta. Niistä kaksi ilmestyi viime vuonna ja toinen niistä on selkokielinen. Markku Soikkeli jututti kääntäjiä.

Vapaudenjanoa ja holhoushallintoa

Hannu Niklander matkaili Ahvenanmaalla ja aisti historian siipien havinaa ja vapauden tuulia.

Semiotiikan anti tieteille, taiteille ja kulttuurille

Semiotiikka on merkkien ja merkitysten tiedettä. Professori Eero Tarasti kirjoittaa  semiootikkojen pyrkimyksistä luoda metakieli sekä kertoo monimuotoisesta tiedeyhteisöstä.

Kaunokirjallisuus

Miestoimittaja

”– Olen kuullut sinusta juttua, sanoi päätoimittaja.” Jussi Siveniuksen novelli.

Kuvataide

Proletaarinen ryhdistäytyminen – Tero Kiiskisen luonnoskirja ajankuvana

Piirrokset ilmentävät väkevästi ja hauskasti 1970-luvun marxilaista ehdottomuutta. Kimmo Sarjen johdanto ja Kiiskisen kuvia.

200 sanaa

Yhdysvalloissa maailman suurin vankiväestö

"Sotea on liian pitkään tehty vahvimpien ehdoilla" – haastattelussa aluevaalien jälkitunnelmissa tuore ministeri Aki Lindén (sd.) ja kansanedustaja Jussi Saramo (vas.).

Perinnevegeä – kasvisruuan syvät juuret

Juhan herkut

Juha Säijälän ruokapalstalla tehdään pasta bolognesea härkiksellä ja kreikkalaista pastítsiota, kumpaakin herkullisena kasvisversiona.

Lisäksi

Levy-, leffa- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

52 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös parhaiden markettien ja kioskien Lehtipisteissä kautta maan, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä sekä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS