"Vammaisuudesta ei ableistisessa, vammattomuutta normina ihannoivassa yhteiskunnassa haluta puhua. Se ei aina asetu vaikkapa tietynlaisen taidekoulutuksen tai oletusarvoisen estetiikan normeihin. Vammaiskulttuuri ei kuulosta kovin mediaseksikkäältä", kirjoittaa runoilija ja kriitikko Sanni Purhonen. Siksipä uusimman Kulttuurivihkojen teemana on epämediaseksikkäästi vammaiskulttuuri. Mukana ovat Purhosen lisäksi muun muassa esikoiskirjailija Aija Andersson, perinteikäs KeMut-tapahtuma, Ursa Minor Ensemble ja MC Cepari alias Mika Leminen.

Lisäksi lehdessä kerrotaan muun muassa Chilen mapuche-intiaaneista, heikon värinäön vaikutuksista taiteen tekemiseen ja katsomiseen, Suomen sote-uudistuksesta ja aluevaaleista ja haastatellaan "viisaan rakkauden tutkijaa" Risto Suvantoa sekä avustustyöntekijä Tarja Tuovista.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle helposti ladattavana digilehtenä. Lehti on myynnissä myös parhaiden markettien ja kioskien Lehtipisteissä kautta maan, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä sekä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Teema: Vamma kulttuurissa!

Vammaiskulttuuri – alakulttuurista kohti valtavirtaa

Kulttuurin kenttä ei vielä ole niin tasa-arvoinen kuin millaiseksi se itsensä mieltää, kirjoittaa teeman avausartikkelissaan Sanni Purhonen.

Sanaleikkejä ja riittävän hyvää elämää

Satakuntalainen toimintaverkosto MEKA TV edistää osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin.

Yhdessä irti rajoista

”Mitä tapahtuu, jos näyttämöllä saakin olla kuuro?" Ursa Minor Ensemble haluaa vahvistaa viittomakielistä taiteen kenttää Suomessa.

Kuvailutulkkaus on avain osallisuuteen

Sano se sanoin -teemavuosien aikana Näkövammaisten liitossa puhutaan muun muassa visuaalisen sosiaalisen median sanoittamisesta ja kuvailusta.

Kuoppia amputoidun hoitopolulla

Aija Andersson on joutunut taistelemaan oikeudestaan liikkua ja peseytyä.

Erityisryhmän kulttuuriosaamisen juhla

Perinteikkäässä KeMut-tapahtumassa yhdistyvät taiteen ja kulttuurin eri muodot ja kehitysvammaisten ihmisten monipuolinen osaaminen.

Ei vammaiskulttuuria vaan yhdenvertaisuutta

Vammaisaktiivi Jaana Karmala-Vanamo ei erottelisi vammaiskulttuuria muusta kulttuurista.

He antoivat kärsimyksille kasvot

Näyttelijä Lon Chaneyn, "tuhatkasvoisen miehen", tarina kertoo myös elokuvamaailman suhtautumisesta vammaisuuteen.

Ylpeästi CP-cammainen räppäri

MC Cepari alias Mika Leminen haluaa tehdä räppiä kaikille

Muita aiheita

Pitkän soten lyhyt historia

"Emme vielä tiedä, mitä tämä tulee merkitsemään palveluille ja esimerkiksi alueelliselle eriarvoisuudelle, puhumattakaan kustannuksista", sanoo professori Teppo Kröger.

Aluevaaleissa on kyse arjen palveluista

Vasemmistopuolueet ja vihreät vastasivat kysymyksiin aluevaalien tavoitteistaan.

Kansainvälisen avustustyön karikot

Sairaanhoitaja Tarja Tuovinen kirjoitti romaanin avustustyöstä konfliktien runtelemassa Pakistanissa. Työ kenttäsairaalassa on itsenäistä, mutta vaatii venymistä äärirajoille.

Viisaan rakkauden tutkija

Risto Suvanto vaalii taiteilija Aleksanteri Ahola-Valon henkistä perintöä. Kasvatuksen oikea tavoite olisi yhteiskunnan talouspainotteisten pyrkimysten sijasta ihmisyyden kehittäminen, Suvanto korostaa.

Kuvataiteilijallakin voi olla heikko värinäkö

Taidetta on mahdollista niin tehdä kuin katsoakin, vaikkei erottaisi värejä täydellisesti.

Mapuche! Maan kansan pitkä taistelu

Eteläamerikkalainen alkuperäiskansa on joutunut kärsimään kolonialismista sekä menneisyydessä että edelleen. Toivo yhtenäisestä kansakunnasta elää silti.

Talo varrella rautatien

Elokuvataidetta mullistanut Abel Gancen La Roue on viimein nähtävissä restauroituna koko seitsemäntuntisessa komeudessaan.

Kaunokirjallisuus

Haamukipuja – apuvälinerunoja

Aija Anderssonin runoja kokoelmasta Amputaatio.

200 sanaa

Uusi yhdistys Kulttuurivihkojen ympärille

Tiukempaa puuttumista lapsiperheköyhyyteen!

Greenpeacen Sini Harkki tulevaisuutta muuttamassa

Kitsiä ja aktivismitaidetta Budapestin taidemessuilla

Juhan herkut

Juha Säijälän ruokapalstalla pohditaan joulun hetkiä ja annetaan ohjeet siikaterriiniin, pororulliin ja imellettyyn perunalaatikkoon.

Lisäksi

Levy-, leffa- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

68 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös parhaiden markettien ja kioskien Lehtipisteissä kautta maan, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä sekä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS