Internet oli alkuaikoinaan vapauden ja luovuuden valtakunta, nyt siellä hallitsevat kaupalliset intressit, propaganda ja moninainen urkinta. Kulttuurivihkojen teemapaketissa kerrotaan, kuinka Facebook ja Google kalastavat käyttäjiensä henkilötietoja mainostajia varten ihmisoikeuksia loukaten. Vastapainoksi esittelemme digitaalisten commonsien, vapaiden yhteisten resurssien kehittämistä ja niiden mahdollisuuksia ihmiskunnalle. Kerromme työntekijöiden ahdingosta kasvavassa alustataloudessa. Lisäksi päästämme ääneen niin sanotun vastamedian edustajia ja kysymme ”hidasta mediaa” edustavan Long Playn kuulumisia.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Teema: Tiedon valtatiet ja sivupolut

Yhteisöpalveluja yksityisyyden hinnalla

Kolossaalisen datamäärän ja kehittyneiden data-analyysityökalujen myötä Facebook ja Google voivat tietää meistä virtuaalisesti kaiken. Suurten teknologiajättien valta uhkaa lopulta koko demokraattista järjestelmää, sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Tiedon uudet ulottuvuudet

Mitä kuuluu avoimeen lähdekoodiin perustuvalle tiedontuotannolle? Koulutustuottaja Jukka Peltokoski pohtii haastattelussa digitaalisten commonsien mahdollisuuksia.

Alustatalous myllertää työmarkkinoita

Internetin alustatalous tarjoaa joustavia työmahdollisuuksia, mutta työsuhteen antama turva puuttuu.

Vastaäänellä median ja rahavallan kimppuun

Verkkojulkaisujen Vastavalkea ja Avoinmedia päätoimittajat vastaavat kysymyksiin valtamediaa haastavan vastamedian tarpeesta ja sen luotettavuudesta.

Kumpi voittaa, hidas vai nopea?

Rikkooko Long Playn hitaan journalismin menestys todennäköisyyksiä klikkijournalismin aikakaudella?

Muita aiheita

Tampereen elokuvajuhlat 1971: ”vallankumousfestivaalit”

Tampereen elokuvajuhlat joutui vuonna 1971 poliittiseen ristituleen: nuoret radikaalit vaativat uudistuksia ja porvarillinen lehdistö kutsui festivaalia kommunistien kulttuurijuhlaksi.

Rituaalinen yhteisöllisyyden voima

”Ruumiillisuus on myös keskeinen osa omaa teatterikäsitystäni, haluan nähdä lavalla vitaalisia ihmisiä jotka ovat isosti elossa”, kertoo Teatteri Vanhan Jukon uusi taiteellinen johtaja Esa-Matti Smolander.

Uuden maailman vanhoilla kulmilla

Espanjalaisista valloittajista ja afrikkalaisista orjista kehittyi kansakunta, jota ei ilman Kolumbusta olisi. Hannu Niklanderin matkaessee Dominikaanisesta tasavallasta.

Kuvataide

Joulukuusien hautausmaa

Joulukuuset hylätään kadulle New Yorkin Harlemissa – kuten monet ihmisetkin. Marko Vuorisen valokuvasarja.

Kaunokirjallisuus

Aleksi Wileniuksen runoja. Näytteet Virpi Alasen aforismiteoksesta Hiilellä piirretty hymy ja Lassi Rajamaan runokokoelmasta Vene ei nyt millään irtoa rannasta.

200 sanaa

Alkuperäiskansat representaatioiden vankeina.

Haussa yhteiskunnan rakenteita horjuttava runo!

Levyjä, leffoja, kirjoja

Levynurkassa Kauko Röyhkän ja S. A. Hynnisen Dekadenssi, Kotikinossa Bong Joon-Honin Parasite eli "mestarillinen esimerkki siitä, miten elokuvan kokonaisuus tärvellään".

Kirja-arvioissa Heikki Kännön Runoilija, Elsa Töllin Fun Primavera, Sanna Lönnforsin Pyhtää sisällissodassa, Taina Saarisen, Pirkko Nuolijärven, Sari Pöyhösen ja Teija Kangasvierin toimittama Kieli, koulutus, politiikka — Monipaikkaisia käytänteitä ja tulkintoja sekä Anna Helteen Todellisuus pahoinpiteli runon.

Juhan herkut

Juha Säijälän uudella ruokapalstalla slaavilaisten keittojen unelmien täyttymys.

Kolumneja

Mikko Pöllä kirjoittaa luokattomasta some-käyttäytymisestä "tiedottomuusyhteiskunnassa". Martti Berger kertoo, mitä italialaisteoreetikko Antonio Gramsci ajatteli Venäjän vallankumouksesta, ja Markku Soikkeli analysoi Les Misérables -musikaalia, joka on "sisäsiistein vallankumouksen ylistys mitä suuren yleisön makuun on laadittu".

Lehden kansi on kuvataiteilija Milla Toukkarin kädenjälkeä.

52 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut).

Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS