Kulttuurivihkojen syysalbumissa 5/2020 perehdytään lähiöiden kulttuurielämään, yhteisöllisyyteen ja sosiaaliseen työhön. Valtamedialla on taipumus vahvistaa kielteisiä ennakkoasenteita lähiöitä ja niiden asukkaita kohtaan, mistä voi pahimmillaan tulla itseään toteuttavia ennusteita. Me nostamme esiin kotiseuturakkautta, hyvää arkea ja onnistuneita lähiöhankkeita – toki joskus karuakin todellisuutta ja moninaisia yhteiskunnallisia muutostarpeita unohtamatta. Mukana ovat muun muassa Helsingin Pihlajamäen lähiöaseman moninaiset aktiviteetit, Jakomäen lasten taidepajat, hedelmällinen monikulttuurisuus Turun Varissuolla, yhteisöllisyyden nousu Oulun Rajakylässä sekä kirjallisia taitoja edistävät hankkeet lähiöissä.

Lisäksi muun muassa muusikko Jaakko Laitinen kertoo musiikkinsa "lappilaisesta äärimmäisyydestä", näytelmäkirjailija Saaramaria Kuittinen vallankäyttöä yhteiskunrarakenteissa ja ihmissuhteissa tarkastelevista teoksistaan ja elokuvaohjaaja Lauri Randla Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvastaan.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Teema: Lähiö

Kulttuurin ja yhteisöllisyyden keidas

Pihlajamäen lähiöasemalla asukkaiden toiveita kuunnellaan ja toteutetaan. Toimintaa riittää ompelusta rock´n rolliin.

Monikulttuurisen lähiön ilot ja surut

Maahanmuuttajataustaisten nuorten unelmien ja todellisuuden välissä on ristiriita, sanoo Matkalla islamilaisessa Suomessa -kirjan tekijä Marko Juntunen.

Varissuosta kehitetään luovuuden tyyssijaa

”Vuosien saatossa Varissuolla on opittu arvostamaan kaikenlaisia ihmisiä ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia”, toteaa paikallisen YHDESSÄ-yhdistyksen puheenjohtaja Muhiadin Hersi.

Piilevien mahdollisuuksien lähiöt

Asuinalueiden eriytyminen on 2000-luvulla kiihtynyt. Tähän haetaan ratkaisuja poikkihallinnollisen lähiöohjelman hankkeissa.

Yhteisöllisyys versoo Rajakylässä

ITU2-lähiöhanke on rauhoittanut oululaista Rajakylää ja edistänyt asukkaiden uskoa vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Kirjalliset taidot uudistavat itseymmärrystä

Aleksis Salusjärvi ja Anu Siirtola kertovat, millainen vaikutus rapkappaleiden tai laulutekstien laatimisella voi  lähiöissä olla.

Jakomäen lapset viihtyvät taidepajassa

Yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi on onnellinen saadessaan työskennellä lasten kanssa Jakomäen leikkipuistossa.

Yhteisö opettaa kierrätyspisteellä

Kannelmäessä toimiva kierrätysyhteisö jakaa nykyään myös hävikkiruokaa.

Muita aiheita

Inkerinsuomalainen perhe suurvallan murroksessa

Elokuvaohjaaja Lauri Randla pohtii elokuvissaan kansallista identiteettiä hyödyntäen omia kokemuksiaan. Kansakuntia hän ei kuitenkaan pidä ikuisina. Hänen tuorein teoksensam Näkemiin Neuvostoliitto -elokuva on saanut runsaasti huomiota.

Taide muuttaa maailmaa

Näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja, runoilija Saaramaria Kuittinen tarkastelee teoksissaan vallankäyttöä yhteiskuntarakenteissa ja ihmisten välisissä suhteissa. Innoitusta hän on saanut muun muassa näytelmäkirjailija Arthur Milleriltä ja filosofi Michel Foucault'lta.

Jaakko Laitinen ja polarisoidut yhteenkietoutumat

Lappilaismuusikko sekoittaa erilaisia tunnetiloja balkanilaisten ja venäläisten laulujen tavoin.

Kuin metsät lumouksessa kesäyön…

Hannu-Pekka Lappalaisen essee Leevi Lehdon valikoimasta ja suomentamasta John Keats -kokoelmasta.

Puheenvuoro: Onko järkeviä syitä epäillä virallista koronakertomusta?

Onko koronapelko ylimitoitettua, ja ketkä siitä hyötyvät? Olli Tammilehdon kiistakirjoitus.

Näkökulma: Suuren pelin epäreilut säännöt

Länsimaiden kaksinaismoralismi näkyy kaaoksen ja kärsimyksen kasvuna Lähi-idässä, kirjoittaa Hossein Bahmanpour.

Kaunokirjallisuus

Lähiörunoja

"Lähiö katsoo silmiin tummin ikkunoin."

"Hei Appe, mitä jätkä?"

Johan Alénin runoja.

Aldo Moron syntymäpäivä

Jussi Siveniuksen novelli.

Kirsikankukkien kaupunki

Näyte Timo Suutarisen esikoisrunoteoksesta.

”Olenko ohrapelto, joka

lainehtii tuulessa”

200 sanaa

Monipaikkainen asuminen elävöittää maaseutua. Pro Orivesi -kulttuuriosuuskunta kehittää uutta toimintaa Oriveden opiston tyhjilleen jääneisiin tiloihin.

Tulevaisuudessa duunarius on moninaisempaa. Haastattelussa SAK:n uusi varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.

Levyjä, leffoja, esityksiä, kirjoja

Levynurkassa arvioidaan underground-yhtyeen Nuoret metsänvartijat uusi levy, Aitiopaikassa Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito sekä Turun kaupunginteatterin broadway-musikaali Cabaret ja Kotikinossa brittielokuva Stan & Ollie – Ohukainen ja Paksukainen, joka kertoo rakastetun koomikkoduon viimeisestä esiintymiskiertueesta.

Kirja-arvioissa Juha Suorannan Paulo Freire – sorrettujen pedagogi, Riikka Rossin Alkukantaisuus ja tunteet. Primitivismi 1900-luvun alun suomalaisessa kirjallisuudessa, Jouko Aaltosen ja Seppo Sivosen Orjia ja isäntiä. Suomalais-ruotsainen siirtomaaherruus Karibialla, Eeva Kilven Sininen muistikirja ja Punainen muistikirja, Anu Kaajan Katie-Kate, Klaus Weckrothin Kaiken järjen mukaan, Tiina Mahlamäen ja Nina Kokkisen Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa ja Jorge Luis Borgesin Seitsemän iltaa.

Kolumneja

Mikko Pöllä ruotii Pride-viikon herättämää vihaa, Jouni Avelin Kansallisteatterin farssia, Martti Berger venäläistä mentaliteettia Okudžavan, Vysotskin ja Leonidovin lauluissa ja Markku Soikkeli lautapelien suosiota.

Lehden kansi on taidegraafikko Hannu Hyrskeen kädenjälkeä.

68 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä (Asematunneli, Helsinki) ja Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4).

Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS