Kulttuurivihkoissa 1/2020 nostetaan esiin uhkakuvaa, jonka pitkään luultiin olevan ohi: ydinaseiden muodostamaa uhkaa ihmiskunnalle ja maailmalle. Haastattelemme ydinaseriisuntaa ajaviaen, Nobel-palkittujen kansalaisverkostojen ICAN ja Pugwash suomalaisaktiiveja Kati Juvaa ja Katariina Simosta. Mikael Böök kirjoittaa ahdistavasta tietokirjasta, jossa Yhdysvaltain ydinaseohjelman parissa työskennellyt Daniel Ellsberg paljastaa sisäpiirin tietoja ydinsodan suunnittelusta. Dosentti Jouko Jokisalo kirjoittaa aseriisunnan välttämättömyydestä ilmastokriisin ehkäisemiseksi ja professori Jyrki Käkönen pohtii modernisaation ja länsimaisen elämänmuodon kriisiä. Saamme myös raportin kansainväliseltä työleiriltä Kosovosta.

Lisäksi vierailemme Myrskyluodon Maija -teoksista tunnetun kirjailija Anni Blomqvistin kotimuseossa Ahvenanmaalla ja perehdymme amerikansuomalaisten historiaan Yhdysvaltain länsirannikolla.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona että helposti ladattavana digilehtenä.

Teema: Ydinuhka

Ydinaseeton maailma vaatii ideologista toimintaa

Ydinasevarustelu on edelleen vakava uhka, vaikka asia ei ole vähään aikaan noussut näkyvästi julkiseen keskusteluun. Kansalaisverkostot ICAN ja Pugwash ajavat kansainvälistä ydinasekieltosopimusta.

Ahdistava tietokirja

Daniel Ellsberg työskenteli ydinsotaan liittyvien suunnitelmien parissa, kunnes päätti ettei voi enää jatkaa ja alkoi julkistaa pelottavia tietojaan.

Ilmastokriisi vaatii asevarustelun supistamista

”Ihmiskunnan kohtalo on sidoksissa rauhan tilan säilymiseen ja ekologisen kriisin ratkaisemiseen. Ne ovat elimellisesti yhteydessä toisiinsa”, kirjoittaa dosentti Jouko Jokisalo.

Kosovo tutuksi työleirillä

Mitrovican kansainvälisellä työleirillä edistettiin rauhaa ja ihmisten välistä ymmärrystä muun muassa graffititaidetta tekemällä.

Modernisaation kriisi

Modernisaatioon liitetään usein positiivisia mielikuvia, kuten usko teknologiseen ja tieteelliseen kehitykseen sekä hyvinvoinnin lisääntymiseen. Jatkuvan talouskasvun vaade pitää kuitenkin sisällään tuhon siemenen. Professori Jyrki Käkösen essee. 

Muita aiheita 

Pieni talo saaristossa

Vierailemme Myrskyluodon Maija -teoksista tunnetun kirjailija Anni Blomqvistin kotimuseossa Ahvenanmaalla.

Piilaaksosta pohjoiseen

Yhdysvaltain länsirannikolla kohtaavat kaksi eri Suomea: Piilaaksossa informaatioteknologian parissa työskentelevät ja Berkeleyn 1800-luvun loppupuolelta juontuva suomalaisasutus.

Kaunokirjallisuus

Punainen metsä

Katriina Mujusen runosikermä. 

200 sanaa

Raportti Schönbrunnin Linnanorkesterin epäperinteisestä uudenvuoden konsertista Tampereella. 

Langaton tiedonsiirto vaarantaa terveytemme, varoittaa aivojen ja hermoston toimintaan perehtynyt professori.

Levyjä, kirjoja

Levynurkassa tuoretta ambient-henkistä musiikkia Suomesta ja Ruotsista. Kirja-arvioissa Jyrki Vainosen Yön ja päivän tarinoita, Ilkka Kauppisen, Miikka Pyykkösen ja Olli-Pekka Moision toimittama 1900-luvun saksalainen yhteiskuntateoria, Margaret Atwoodin Testamentit, Artemi Troitskin Vastarinta Venäjällä Puškinista Pussy Riotiin, Risto ja Päivi Uljaan Leiväntekijät. Leipomotyöntekijäin ammattiosaston tarina 1888–1918, Olli Jalosen Merenpeitto ja Oleg V. Hlevnukin Stalin – Diktaattorin uusi elämänkerta. 

Kolumneja

Uusi musiikkikolumnistimme Mikko Pöllä kirjoittaa saatanallisista kertosäkeistä. Jouni Avelin kiinnittää huomiota tyylin vähättelemiseen ja "tarinan" korostamiseen kirjallisuuskritiikeissä. Martti Berger käy läpi 125 vuotta sitten syntyneen Mihail Bahtinin merkitystä kirjallisuudentutkimuksessa, ja Markku Soikkeli nirjoittaa vihatarinoista kirjallista individualismia ruokkivana huumeena.

Lehden kansi on taidegraafikko Hannu Hyrskeen kädenjälkeä.

52 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut).

Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS