Uudessa Kulttuurivihkoissa (2/2019) on erikoisteemana oikea – vasen, toisin sanoen eduskuntavaalit. Haastattelemme vasemmistopuolueiden edustajia heidän vaihtoehdoistaan viime vuosien porvarimeiningille ja politiikan tutkija Emilia Palosta niin oikeistopopulismista kuin vasemmistonkin retoriikasta. Esillä ovat myös hävittäjähankinnat osana Suomen natottamista sekä Ilmastokanava-hanke, jossa herätellään ihmisiä kiinnostumaan ilmastonmuutoksesta eri taiteenalojen keinoin. Haastateltavana on lisäksi entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen, joka lobbaa nyt kulttuurin puolesta uudessa KULTA-järjestössä.

Lehden muuta antia ovat muun muassa professori Risto Alapuron artikkeli, jossa hän nimeää Suomen sisällissodan puolustukselliseksi vallankumoukseksi, sekä kirjailija Hannu Niklanderin matkaessee Amerikasta.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

Teema: Oikea – vasen

Ihmisarvoa palauttamaan

Kysyimme vasemmistopuolueilta, mitä on tehtävä porvarimeiningin jälkeen.

Bisnes pois terveyspalveluista

Millaisen sote-uudistuksen vasemmistopuolueet tekisivät?

Perusturva Sipilän hallituksen hampaissa

Leikkuri on iskenyt köyhimpiin suomalaisiin, osoittaa tutkija Pertti Honkanen.

Hävittäjät vaarantavat Suomen puolustuksen

Miljardeja katoaa taivaan tuuliin, kun Yhdysvaltojen imperialistiset pyrkimykset ohjaavat Suomen asehankintoja.

Tutkija yllyttää vasemmistoa populismiin

On luotava uusia merkityksiä ja haastettava vallallaolevia virtauksia, neuvoo tutkija Emilia Palonen.

Ovet auki kulttuurille

Rosa Meriläisen johtama uusi keskusjärjestö KULTA pyrkii saamaan kulttuuripolitiikalle sen merkitystä vastaavan painoarvon.

Taide tuli mukaan ilmastoaktivismiin

Ilmastokanava-hankkeessa herätellään ihmisiä kiinnostumaan ilmastonmuutoksesta eri taiteenalojen keinoin.

Muita aiheita 

Kirjasto. Nyt!

Docpointissa nähty itävaltalaisdokumentti kertoo eri kulttuuri- ja uskontotaustaisten ihmisten yhteisestä kielen harjoittelusta kirjastossa.

Suomen sisällissota oli puolustuksellinen vallankumous

Vuoden 1918 vallankumoukseen pikemminkin ajauduttiin kuin ryhdyttiin. Työväenliike ei pyrkinyt laajentamaan valtaansa, vaan säilyttämään asemansa, osoittaa artikkelissaan professori Risto Alapuro.

Etelästä lännelle − Washington, District of Columbia

Kirjailija Hannu Niklander matkasi Washinghtonista Virginian kautta kohti suurten järvien ympäröimiä osavaltioita. Matkaesseessään hän kertoo muun muassa Ricmondin Edgar Allan Poe -museosta ja amerikkalaisuuden pyhätöstä Mount Vermontista.

200 sanaa

Kerromme, mikä maa johtaa tilastoja salaisesta sekaantumisesta toisten maiden vaaleihin. Palstalla pohditaan myös, onko kestävä kehitys uutta kolonialismia.

Levyjä, leffoja, kirjoja

Levynurkassa J. Tuomas Harviainen arvioi Valovoiman, [owt:kri]:n ja Wardrunan tuoreimmat levyt. Jouni Avelinin dvd-arviossa käsittelyssä on Venäjän merkittävimmän nykyohjaajan Andrei Zvjagintsevin elokuva Rakkautta vailla.

Kirja-arvioissa kaksi Finlandia-voittajaa: Seppo Aallon Kapina tehtailla. Kuusankoski 1918 ja Olli Jalosen Taivaanpallo. Lisäksi arvioidaan Antti Nylénin Häviö, Katariina Vuoren Läjä Äijälä – kulttibändien kuningas, Tommi Liimatan Waldemar Wallenius – Musaa ja Soundia sekä Mika Rätön Se jokin "kuule härkäpapusi rapisevan".

Kaunokirjallisuutta, sarjakuvaa, kuvataidetta

Raha kasvaa puissa

Marketta Salinin runo.

Kolumneja

Jouni Avelin analysoi Timo Soinin esittämiä eläinvertauksia Aristoteleen opein, Martti Berger kertoo venäläisestä kasvatusajattelusta ja Markku Soikkeli pohtii sukupuolten inversiota kirjallisuudessa.

52 sivua, vain 9,90 e!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut).

Verkkokaupasta saatavissa myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (4,90 e).

Kestotilaukset

ILMOITUS