Uudessa Kulttuurivihkoissa (1/2019) on erikoisteemana 101 vuotta sitten alkujaan itsenäistyneen Viron kulttuuri ja yhteiskunta. Haastateltavina ovat muun muassa kansanedustaja ja dosentti Barbi Pilvre, kirjailija Jaan Kaplinski sekä joukko paikallisia vegaaniaktiiveja.

Toisaalta numerossa käydään myös huomattavasti kauempana Suomenlahdelta, Brasiliassa, jossa äärioikeistolaispresidentin valtaannousu on ajamassa maattomat maatyöläiset entistä pahempaan ahdinkoon.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

Teema: Viro 101

Erityinen multikulttuuri

Virossa on tällä hetkellä kiinnostavaa globaalin ja paikallisen sekoittuminen etenkin populaarikulttuurissa, sanoo dosentti ja kansanedustaja Barbi Pilvre.

Homo sovieticuksen viimeiset vuodet eli tunnusteluaskelia Karl Marxin puistokadulla

”Jokainen oli omasta mielestään viaton, mutta kaikki olivat syyllisiä yhdessä.” Kirjailija Ville Hytösen essee.

Kielen ja luonnon merkitysten pohtija

Kirjailija Jaan Kaplinski on huolestunut viron kielen asemasta englannin ylivallan paineissa. Yhdysvalloille kuuliaisen maansa itsenäisyyttä hän epäilee.

Lannistumaton tarina

Koomikko Antto Terras kerii kirjassaan virolaisten ja suomalaisten yhteistä historiaa auki kapakkahuumorin kautta.

Onko Virossa vasemmistoa?

Vasemmistolaisuudella on maassa huono kaiku. Kovimmat oikeistopuhurit ovat kuitenkin väistyneet, ja päivän sana on nyt pragmaattisuus.

Kuivaa ironiaa ja lämmintä huumoria

Virolaista on mahdotonta tuntea – ironia tulee aina väliin, totesi kirjailija Enn Vetemaa. Esa Ronkainen kirjoittaa unohdetusta klassikosta.

Melankolia ja musta huumori yhdistävät

Kolme vironsuomalaista kertoo elämästään etelänaapurissa.

Näkökulma: Vironsuomalaisen kulttuuripolitiikan umpikuja

Miksi Suomen Viron-instituutti ei juuri näy Virossa asuvien suomalaistaiteilijoiden elämässä, kysyy Ville Hytönen.

Viron aktiiviset vegaanit

Vegaaniruokavalio on Virossa Suomeakin uudempi asia. ”Yksilöiden tekemien valintojen lisäksi on tärkeää vaikuttaa myös politiikkaan ja yhteiskuntaan laajemmin”, kuvailee ravitsemusneuvontaa Viron vegaaniyhdistyksessä antava Eliis Salm.

Muita aiheita 

Brasilian maattomien liike kamppailee äärioikeistoa vastaan

Uusi presidentti on hyökännyt ympäristönsuojelijoita ja sosiaalisia liikkeitä vastaan ja uhannut määritellä maattomien liikkeen jopa terroristiseksi.

Kohti uuden ajan sosialismia

Ulf Modin viitoittaa puheenvuorossaan sekatalouden ja taloudellisen demokratian yhdistelmää.

200 sanaa

Uutispalstalla kerrotaan valkeakoskelaisten kamppailusta ympäristön ja juomaveden pilaavaa kaivoshanketta vastaan, Brasilian lähihistoriasta kertovasta valokuvanäyttelystä, Nihil Interitin runokorttipakasta ja siitä, miten suomalaiset museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätykset museokortin ansiosta.

Levyjä, leffoja, kirjoja

Levynurkassa Mikko Pöllä esittelee The Tiger Lillies -yhtyeen uusimman levyn Corrido De La Sangre sekä lehden teemaan liittyen virolaisen punk-yhtyeen Psychoterrorin tuotantoa. Jouni Avelinin dvd-arvion aiheenaon Robert Guédiguianin "aihettaan suurempi elokuva" Talo meren rannalla.

Kirja-arvioissa H. S. Arkon Totuus palaa – Jouni Mömmön maailma, Leena Krohnin Kadotus, Roger Picardin Salonkien aika, Pekka Tarkan Onnen Pekka, Pertti Grönholm ja Kimmo Kärjen toimittama Toisen soinnun etsijät – turkulaisen populäärimusiikin villit vuodet 1970–2017, Kati Katajiston Sodasta sovintoon ja Jorge Luis Borgesin Omaeläkerta.

Kaunokirjallisuutta, sarjakuvaa, kuvataidetta

Etsimistä

Viivi Välttilän proosaa.

kerros n

Otteita Tuula Hämäläisen tuoreesta runokokoelmasta.

Sarjakuvaa

Elina Perälän kolme strippiä sairaalamaailmasta.

Kuvia

Tuukka Kailan teokset osallistuvat keskusteluun tiedon tuotannosta ja todellisuuden hahmottamisen mahdollisuuksista.

Kolumneja

Jouni Avelin kommentoi Helsingin Sanomien Noora Vaaralan valitusta romaanien huonoista lopetuksista, Martti Berger kirjoittaa elokuvan voimasta Venäjän vallankumouksen jälkeisinä vuosina ja Markku Soikkeli sanoo pelitaiteen korostamisen syrjäyttävän sivistysihanteet.

68 sivua, vain 9,90 e!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut)

Verkkokaupasta saatavissa myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (4,90 e).

Kestotilaukset

ILMOITUS