Kulttuurivihkoissa 1/2018 syvennytään laulelmamusiikkiin – musiikkiin, jossa sanoituksilla ja tarinoilla on keskeinen sija. Suomen tuotteliaimpiin sanoittajiin lukeutuva legendaarinen Vexi Salmi kertoo haastattelussa, ettei hän kuukausipalkkaisena sanoittajana voinut työskennellä inspiraatioiden varassa. "Pystyin tekemään töissä lauluja sillä tavalla, että puhuin puhelimessa samaan aikaa kuin kirjoitin.” 

Näyttelijä Olli Ikonen ja muusikko Juha Mäntylä kertovat, millaista on esittää vanhaa laulelmamusiikkia nykypäivän yleisölle. Nuorista laulaja-lauluntekijöistä esillä ovat muun muassa Iida Leppänen, Minja Koski ja Pilvi Tyrväinen.

Tämän päivän protestilaulajia ovat räppärit. Karri "Paleface" Miettinen, yksi alan suomalaisista huipuista, kirjoittaa kahdessa artikkelissaan rap-musiikin historiasta ja suomirapin monimuotoisuudesta.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

Teema: Laulelmamusiikki

Elämästä ammennettua

Haastattelussa nuoret laulaja-lauluntekijänaiset Iida Leppänen, Minja Koski ja Pilvi Tyrväinen.

Tarinoiden taikaa

Olli Ikonen ja Juha Mäntylä tuovat vanhoja laulelmia nykyihmisten arkeen

Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

Toivo Kärki patisti nuorta sanoittajaa opiskelemaan myös teoriaa.

Marja Mattlar ja laulujen kaiut

"Paras saavutus on, jos onnistuu tekemään periaatteessa yksinkertaisen laulun, joka kuitenkin kuulostaa siltä kuin se pitäisi sisällään kokonaisen maailman."

Lauri Porran musiikillisia polkuja

Säveltäjä ja muusikko luo maailmoja yli genrejen kokeilemalla rohkeasti, tiedostaen ja tunteella.

Karri "Paleface" Miettinen: Rapin historia ja yhä monimuotoisempi suomirap

Muita aiheita

Toveri, missä olet nyt?

Kirsi Marie Liimataisen elokuva muutoksesta ja toivosta

Iranin mielenosoitusten taustat

Seuraako Suomi Trumpia?

Digitaalikapitalismin saatanalliset myllyt

Digitalisaatioon perustuva tuotantotalous lisää työnantajan valtaa ja häivyttää työn ja vapaa-ajan välisen rajan, esittää laajassa esseessään tutkija Hannu Eerikäinen.

Saksan radanvarsilta

Hannu Niklander piirtää matkaesseessään oivaltavia havaintoja saksalaisesta ja länsimaisesta kulttuurista, politiikasta ja todellisuudesta.

Kuvataide

Juliana Hyrri tutkii viatonta pahuutta.

Kaunokirjallisuus

Maija Haaviston runoja. 

Näytelmiä, levyjä, kirjoja

Ei ole piika ihminen ja torakka on helppo tallata

Tampereen Työväen Teatterin Tytöt 1918 tuo esiin epäoikeudenmukaisuuden ja antaa äänen vihatuille naiskaartilaisille.

J. Tuomas Harviaisen Levynurkassa unia, kapinaa ja surrealismia.

Jouni Avelinin dvd-arvioissa Mia Hansen-Løven uusin elokuva Tämän jälkeen (2016).

Kirja-arvioissa Risto Alapuron Valtio ja vallankumous Suomessa, Pekka Valtosen Karibian historia, Rosa Liksomin Everstinna ja Ari Kerkkäsen Syyria – synnystä sisällissotaan.

Kolumneja

Jouni Avelin kysyy, miten vastustaa vastuutonta asiantuntijavaltaa. Martti Berger esittelee suurelle yleisölle tuntemattomaksi jääneen helsinkiläisen Za-teatterin. Markku Soikkeli pohtii pyhän sodan retoriikkaa.

68 sivua, vain 9,90 e!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Verkkokaupasta saatavissa myös digilehti.

Kestotilaukset

ILMOITUS