Kulttuurivihkojen vaalivideotentissä presidenttiehdokas, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, millaisia painotuksia hänellä olisi presidentin tehtävän hoidossa.

"Oma arvopohjani lähtee hyvin paljon ympäristö- ja ihmisoikesukysmyyksistä, ja varmasti ne näkyisivät presidentin toimessakin."

Haavisto korostaa myös kansalaisjärjestötaustaansa, joka näkyisi presidentin toimessa "kunnioituksena ja yhteistoimintana kansalaisjärjestöjen kanssa.

Haavisto on luonnehtinut itseään poliittisesti aiemmin siten, että ei ole "yhtään punainen". Kulttuurivihkot pyysi häneltä tarkennusta luonnehdintaan.

"Olen sopeutunut siihen, että eletään markkinataloudessa ja markkinatalouden mekanismeja voidaan käyttää ympäristökysymyksissä, vaikkapa hiilikaupassa. Näen, että tämä on talousjärjestelmä, jonka puitteissa ratkaisut tulee tehdä", Haavisto vastaa.

Haaviston kampanjan varankeruutilaisuuksissa on käynyt puhumassa muun muassa markkinafundamentalistisista näkemyksistään tunnettu talousvaikuttaja Björn Wahlroos.

"En ole nähnyt mitään syytä, miksei hän voisi omia mielipiteitään tuoda esille, mutta ollaan pidetty myöskin yhteyttä esimerkiksi ay-liikkeiden johtoon. Hyvin laajalla pohjalla on kampanjaa tehty."

Haavisto vastaa myös kysymykseen siitä, miksi hän on puoltanut asevientiä Suomesta Turkkiin.

"Olin halituksessa, joka pysäytti asekaupat 2019 syksyllä ihmisoikeussyistä. Kun ollaan kun ollaan liitytty naton jsäeneksi, tulee toisenlainen argumentti rinnalle, se on se että naton jsäenmaiden tulee tukea toisiaan artikla 5:n puitteissa sotilaallisesti. Jos emme myy sotilastarvikkeita toiseen nato-maahan, onko silloin odotettavissa että he kaikin puolin kriisin tullessa tukisivat toista Nato-maata. Tässä on jouduttu miettimään tasapainoa."

Naton sotilasoperaatioista kysyttäessä Haavisto korostaa Suomen oikeutta päättää itse, mihin osallistuu ja mihin ei. Esimerkkinä asiasta, jossa Suomi aktiivisesti voisi olla mukana, Haavisto mainitsee Punaisenmeren merenkulun suojelun. Haastattelu tehtiin ennen Yhdysvaltojen ja Britannian ohjusiskuja huthikapinallisten kohteisiin Jemenissä.

Katso video.

Toimittaja: Tuomas Kaila

Kuvaaja: Noora Ojala

 

 

 

 

 

 

muun muassa kysymykseen siitä, miksi hän on sanonut

ILMOITUS