Vasemmistoliiton tuore kansanedustaja Minja Koskela vastaa Kulttuurivihkojen Flow kylässä -sarjan videolla kysymyksiin niin Helsingin kuin valtakunnan tason kulttuuripolitiikasta. Hän korostaa kulttuurin saavutettavuutta. Esimerkiksi kaupunkitilaa tulisi Koskelan mukaan saada aktiivisemmin kulttuurikäyttöön.

Kulttuurista vastaavan apulaispormestarin Paavo Arhinmäen johdolla vasemmistoliitto on Koskelan mukaan saanut nostettua Helsingin kaupungin kulttuuriavustuksia 400 000 euroa. Kaupunginosataloihin on panostettu ja tyhjiä tiloja pyritään saamaan kulttuurikäyttöön.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen kulttuurilinjauksiin Koskela sanoo suhtautuvansa ristiriitaisesti. Hän ei vielä täysin usko vakuutteluihin, etteikö kulttuuriin olisi tulossa leikkauksia. Esimerkiksi pääsylippujen ja kirjojen arvonlisäverojen nostamista 10:stä 14:een prosenttiin Koskela pitää haitallisena. Sekin on eräänlainen leikkaus ja heikentää juuri taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien pääsyä kulttuurin äärelle, Koskela muistuttaa.

Hallitustasollakin puhutaan kulttuurin merkityksestä kasvun veturina.

”Jos siihen ei laiteta lisää rahaa, miten kasvua voidaan saada?" Koskela ihmettelee.

Koskela ottaa kantaa myös Suvilahden tapahtumakeskussuunnitelmiin.

Flow Festival järjestettiin Helsingin Suvilahdessa 11.–13.8.2023. Kulttuurivihkojen toimitus sijaitsee festivaalialueen keskellä, ja kutsuimme festivaalien lomassa artisteja ja muita merkkihenkilöitä sinne haastateltavaksi.

Minja Koskelaa haastattelee videolla Kirsi Vanhamaa.

ILMOITUS