Sodankylän elokuvajuhlilla vieraillut brasilialainen elokuvaohjaaja Fernando Meirelles kertoo Kulttuurivihkojen haastattelussa (katso video jutun alla) kansainvälisen läpimurtonsa alkaneen elokuvastaan Jumalan kaupunki (2002), vaikka elokuva oli ajateltu vain kotimaiseen levitykseen. Rankka kuvaus Rio de Janeiron slummialueen, favelan, jengisodista nähtiin Cannesin virallisen pääkilpailun ulkopuolella ja ohjaajan yllätykseksi se alkoi levitä ympäri maailmaa. 

Kun Meirelles alkoi tehdä elokuvaansa 1990-luvun lopulla, favelat olivat valtaosalle brasilialaisista tuntemattomia. Ne tunnettiin rikosuutisista, mutta ei tiedetty, mitä niiden sisällä todella tapahtuu, Meirelles kertoo. Hän havahtui asiaan lukiessaan Paulo Linsin romaanin Jumalan kaupunki, jonka pohjalta hän sitten suunnitteli elokuvansa.

"Tarkoitukseni oli näyttää tämä näkymätön osa Brasiliasta erityisesti brasilialaisille. En käyttänyt ammattinäyttelijöitä vaan favelan ihmisiä."

Elokuvasta tuli Brasiliassa suuri hitti ja se edisti myös yhteiskunnallista liikehdintää favelojen puolesta.

"Brasilialaiset olivat hyvin kiinnostuneita tietämään faveloista enemmän. Elokuva auttoi saamaan niiden väestön pois näkymättömyydestä."

Sodankylän elokuvajuhlilla avajaisnäytöksenä esitetty Uskollinen puutarhuri (2005) sijoittuu osittain Afrikkaan. Afrikalla on Meirellesin mukaan samankaltainen status kuin Etelä-Amerikalla: niin sanottu kehittynyt maailma näkee sen takapihanaan.

"Uskollinen puutarhuri on elokuva tästä", Meirelles toteaa.

Se kertoo siitä, kuinka länsimainen lääketeollisuus käyttää afrikkalaisia lääkkeiden testaukseen kohtalokkainkin seurauksin. Elokuva perustuu John le Carrén samannimiseen romaaniin, joka on poliittinen rakkaustrilleri.

Tämän jälkeen Meirelles lähti tuottajana mukaan toiseenkin Afrikka-aiheiseen projektiin, brittiläisen Jared B. Scottin ohjaamaan The Great Green Wall, jota hän kuvaa "kauniiksi dokumentiksi". Se kertoo suunnitelmasta kasvattaa Afrikan läpi 8 000 kilometrin pituinen metsävyöhyke ehkäisemään ilmastonmuutosta, maastamuuton tarvetta ja konflikteja.

Tällä hetkellä Meirellesillä on tekeillä elokuva Two Popes, jossa kaksi katolisen kirkon viimeisintä paavia, Benedict ja Francis, tapaavat ja keskustelevat. Keskustelu on intellektuaalista ja heillä on keskenään vastakkaiset näkemykset lähes kaikesta, Meirelles valottaa.

Sodankylän elokuvajuhlien ilmapiiriä Meirelles kehuu loistavaksi. Monesti elokuvajuhlilla ei hänen mukaansa ei hänen mukaansa ehdi katsoa elokuvia lehdistötilaisuuksien, esitelmien ja muun oheisohjelman vuoksi. Sodankylässä ehtii, ja sen jälkeen voi käydä lounaalla ja saunoa ohjaajien kanssa.

 

Video englanninkielinen, ei tekstitystä.

 

ILMOITUS