Sodankylän elokuvajuhlilla sai ensimmäisen julkisen esityksensä Mikko Mattilan ohjaama dokumenttielokuva Mystinen metsätyömies, joka on Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen laulusolistin ja sanoittajan Pekka Myllykosken henkilökuva.

Kulttuurivihkojen haastattelussa (katso video jutun alla) Mattila kertoo elokuvan saaneen alkunsa Myllykosken vuonna 2017 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Mattila ei koskaan tavannut Myllykoskea, mutta “kantrimusiikki paketoituna ruskeaan kuluneeseen voipaperiin” teki hänestä jo varhain Myllykosken ja tämän yhtyeen ”maltillisen fanin”. Mattila haastattelee dokumentissaan Myllykosken ystäviä, perheenjäseniä ja bänditovereita.

”Haastateltavat kertoivat aika vapautuneesti Pekasta asioita, joita ei normaalisti tällaisissa dokumenteissa kerrota”, Mattila sanoo.

Hän toteaa Myllykosken itsekin olleen “harvinaisen avomielinen omista ongelmistaan, huumorintajuinen, lämminen humanisti”.

Mikko Mattila Sodankylässä.

Mattilalle Myllykosken elämä näyttäytyy ”ristiriitaisena, epämääräisenä, repaleisena”. Hänen sisällään oli ”luonnontieteellisen maailmankuvan ja syvän romantikon taistelu ja välillä sovinto””.

”Pekan ajautumisessa omaan elämäntapaansa on jotain sympaattista, tietoista ja loogisen epäjohdonmukaista. Yleensä sellaiset ihmiset näyttäytyvät aika sympaattisina, varsinkin kun Pekka ei ollut mikään militantti.”

Mattilan mukaan Myllykoski kunnioitti esimerkiksi linkolalaisuutta, mutta ei hyväksynyt militanttia asennetta.

”Hyvä, ettei Pekka ole nyt näkemässä tätä avohakkuuvilitystä. Eihän hän aseisin olisi tarttunut, mutta surulinen hän olisi ollut.”

Myllykoskelle läheistä oli luonnon lisäksi rappioromantiikka, josta hän omaksui kuvastoa, Mattila analysoi.

ILMOITUS