Suomalainen hyvinvointivaltio on syntynyt joukkovoimaan perustuvan kovan kamppailun tuloksena. Tällä hetkellä se on ehkä vakavammassa kriisissä kuin koskaan aiemmin. Oikeistopolitiikka, EU-kuri ja globaali kapitalismi jyräävät: julkisia palveluja yksityistetään, työttömiä kyykytetään ja tuloeroja kasvatetaan.

Millaisin eväin hyvinvointivaltiota ja tasa-arvoajattelua voitaisiin kaikesta huolimatta viedä tulevaisuuteen? Miten sosiaaliturvaa tulisi kehittää? Miten järjestetään kaikille kunnollista työtä? Mitä klassiset liberalistit oikeastaan halusivat ja mitä he ajattelisivat nykykapitalismista? Toteutuuko kansalaisten todellinen tahto edustuksellisessa demokratiassa? Miten demokratiaa pitäisi uudistaa? Miten ekologinen kriisi muuttaa hyvinvoinnin edellytyksiä?

Tällaisista teemoista keskusteltiin Studio e -ohjelmassa sunnuntaina 20.5. Vieraina olivat Antti Jauhiainen, Joona-Hermanni Mäkinen ja Kati Peltola. Jauhiaiselta ja Mäkiseltä on ilmestynyt äskettäin kirja Hyvinvointivaltion vastaisku, jossa haastatellaan muun muassa Noam Chomskyä ja muita yhdysvaltalaisia asiantuntijoita suomalaisesta hyvinvointivaltiosta, ja Peltola on pohtinut samoja kysymyksiä tuoreessa kirjassaan Kohtuus kaikessa – Kestävän talouden Suomi. Studioisäntänä oli Elias Krohn.

Ohjelma kestää noin tunnin.

ILMOITUS