Kulttuurivihkojen Helsingin kuntavaalipaneeli

Kulttuurin, koulutuksen, sivistyksen ja lähidemokratian teemoista keskustelivat 19.2. etäyhteyksin järjestetyssä Kulttuurivihkojen vaalipaanelissa helsinkiläiset kuntavaaliehdokkaat Jussi Chydenius (vihr.), Tuomas Finne (sd.), Marit Hohtokari (kok.), Eeva Kärkkäinen (kesk.), Mike Pohjola (vas.) ja Helena Saarikoski (asukkaiden Helsinki). Aiheita olivat muun muassa koulutusleikkaukset, kulttuurialan korona-ahdinko, lähiöiden kulttuuritoiminta, kirjastot sekä Eteläsataman ja Malmin lentokentän alueiden tulevaisuus. Katso video.

Studio e: Uudet lähiöhankkeet

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelman lähiökeskustelujen sarjassa käsiteltiin 10.9. uusia lähiöihin liittyviä suunnitelmia ja tutkimushankkeita (katso video jutun alla). Neuvotteleva virkamies Merja Niemi opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi hallitusohjelman mukaisesti vuosina 2020–2022 toteutettavasta lähiöohjelmasta. Ohjelma tukee lähiöiden kehittämistä erityisesti Suomen suurimmissa kaupungeissa ja tuottaa tietoa lähiöiden kehittämisen tueksi. Tavoitteena on ehkäistä asuinalueiden eriytymistä eli segregaatiota, lisätä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta, edistää asuinalueiden elinvoimaisuutta sekä turvata palveluiden ja asumisen hyvä taso.

Katso Kulttuurivihkojen vaalistudio sunnuntaina!

Jo perinteeksi muodostunut Kulttuurivihkojen vaalistudio lähetetään jälleen eduskuntavaalien iltana suorana videona verkkolehdessä. Tulosten jännittämisen ohessa lähetyksessä keskusteltiin vaaleihin liittyvistä teemoista vaihtuvien vieraiden kanssa. Saamme myös kenttätiimeiltämme raportteja poliittisen illan tuoksinoista.

Studio e: Sanataidetta lähiöissä

Kulttuurivihkojen lähiökeskustelujen sarjan jaksossa käsitellään sanataiteen ja musiikin harrastusta lähiöissä. Miten sanataide sekä rap ja muu musiikki voivat edistää lähiöiden nuorten ja vanhempienkin asukkaiden identiteettiä ja kuulluksi tulemista? Vieraina ovat kulttuuritoimittaja ja sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi sekä Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -hankkeen parissa lähiöissä työskennellyt kulttuurituottaja Anu Siirtola. Studioisäntänä on Elias Krohn. Katso video (kesto 52 minuuttia, toteutettu etäyhteyksin).

Studiokeskustelussa Seppo Hentilä ja Ulla-Maija Peltonen: Miten sisällissotaa on muistettu?

Suomen sisällissodan 100-vuotismuistovuosi on lopuillaan. On aika tarkastella sitä, miten näitä historiamme traagisimpiin kuuluvia tapahtumia on muistettu. Miten muistokulttuuri ja tavat tarkastella sotaa ovat muuttuneet verrattuna aiempiin vaiheisiin? Keiden kokemukset ovat tulleet parhaimmin esille? Onko kansa yhä kahtiajakautunut suhtautumisessaan sisällissotaan? Entä onko asioita, joista edelleen vaietaan?

Studio e: Keskustelu lähiötoiminnasta

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelman lähiökeskustelujen sarjassa käsiteltiin 18.8. lähiöiden vapaaehtois- ja harrastustoimintaa. Sosiaaliohjaaja Satu Punju osallistui keskusteluun Helsingin kaupungin Pihlajamäen lähiöasemalta, seuranaan lähiöaseman aktiivisia käyttäjiä: Irma Toivanen Pihlajamäen Lähiöteatterista sekä kaupunkilaisaktiivi Keijo Mähönen. Mukana ohjelmassa oli myös Pihlajamäki-Seuran puheenjohtaja Milja Parviainen. Katso videotallenne.

Studio e – teemana hyvinvointivaltion vaihtoehdot

Suomalainen hyvinvointivaltio on syntynyt joukkovoimaan perustuvan kovan kamppailun tuloksena. Tällä hetkellä se on ehkä vakavammassa kriisissä kuin koskaan aiemmin. Oikeistopolitiikka, EU-kuri ja globaali kapitalismi jyräävät: julkisia palveluja yksityistetään, työttömiä kyykytetään ja tuloeroja kasvatetaan.

Studio e: Keskustelu lähiöiden lastenkulttuurista

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelmassa on alkanut lähiöaiheisten teemakeskustelujen sarja. Ensimmäisenä aiheena 2.6. oli lastenkulttuurin tarve lähiöissä. Aihetta käsiteltiin vahvasti ruohonjuuritasolta käsin. Keskustelijoina olivat Jakomäen leikkipuiston yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi sekä jakomäkeläinen asukasaktiivi Mira-Veera Auer. Studioisäntänä oli Elias Krohn.

Kulttuurivihkojen presidentinvaalistudio

Kulttuurivihkojen perinteinen vaalistudio pystytettiin jälleen 28.1., kun suomalaiset äänestivät maalleen presidenttiä. Kulttuurivihkojen studiossa sukellettiin tulosseurannan ohessa syvemmälle taustoihin ja pohdittiin, minne Suomi on menossa. Painotimme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, joka on presidentin keskeinen toimiala.

Studiovieraina olivat politiikantutkija, dosentti Johanna Rainio-Niemi, emerituspoliitikko, toimittaja ja tietokirjailija Esko Seppänen sekä Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen. Kuulimme myös oikeustieteen tohtori, tutkija Katariina Simosta, joka kommentoi Suomen ydinasepolitiikkaa ja kertoi hätkähdyttäviä asioita ydinaseiden uhan kasvusta. Studioisäntänä oli Elias Krohn.

Studio e:ssä 17.11.2019: Onko Unkarin tie meidänkin tiemme?

Itäisissä EU-maissa demokratia ja oikeusvaltio ovat ottaneet 2010-luvulla takapakkia. Populistiset poliitikot ja puolueet ovat valtaan päästyään keskittäneet valtaa itselleen ja valtiovalta on alkanut yhä enemmän kontrolloida kaikkia yhteiskunnan osa-alueita, mukaan lukien media, yliopistot ja kulttuurielämä. Tunnetuin esimerkki on Unkarin kehitys pääministeri Viktor Orbánin johdolla, mutta myös useassa muussa maassa suunta on ollut sama. Samaan aikaan myös läntisissä EU-maissa oikeistopopulististen puolueiden kannatus on kasvanut.

Studio e: Keskustelua Suomen henkisestä tilasta

Kulttuurivihkojen Studio e -ohjelman itsenäisyyspäivän erikoislähetyksessä keskustellaan Suomen henkisestä tilasta itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Videolla pohditaan muun muassa itsenäisyyteen liittyviä symboleja, saamelaisten ja muiden vähemmistöjen roolia kansakunnan identiteetin ilmauksissa, populismia ja demokratian toteutumista EU:n ja globalisaation oloissa.

ILMOITUS