Itäisissä EU-maissa demokratia ja oikeusvaltio ovat ottaneet 2010-luvulla takapakkia. Populistiset poliitikot ja puolueet ovat valtaan päästyään keskittäneet valtaa itselleen ja valtiovalta on alkanut yhä enemmän kontrolloida kaikkia yhteiskunnan osa-alueita, mukaan lukien media, yliopistot ja kulttuurielämä. Tunnetuin esimerkki on Unkarin kehitys pääministeri Viktor Orbánin johdolla, mutta myös useassa muussa maassa suunta on ollut sama. Samaan aikaan myös läntisissä EU-maissa oikeistopopulististen puolueiden kannatus on kasvanut.

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelmassa kysytään 17.11., miten EU:n ja sen läntisten maiden, Suomi mukaan lukien, tulisi reagoida itäisempien maiden kehitykseen, onko idän malli leviämässä myös länteen ja onko Unkarin tie Suomenkin tie, jos perussuomalaiset nousevat pääministeripuolueeksi.

Vieraiksi saapuvat dosentti ja tutkija Katalin Miklóssy Aleksanteri-instituutista sekä professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Studioisäntänä on Elias Krohn.

Lähetyksen alussa on kirjailijavieraana Hanna-Leena Ylinen, joka lausuu aforismeja tuoreesta esikoisteoksestaan Jotta varastaisit ajatukseni.

Suora videolähetys alkaa tällä sivustolla sunnuntaina 17.11. klo 13 ja kestää vajaan tunnin. Lähetys on katsottavissa tallenteena myös jälkeenpäin.

ILMOITUS