Vihreiden ehdokkaana eurovaaleissa ollut pitkän linjan ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen oli Kulttuurivihkojen haastattelussa puolueensa vaalivalvojaisissa tyytyväinen käytyyn kampanjaan (katso video jutun alla). Törkyä on tullut hänen mukaansa vähemmän kuin eduskuntavaaleissa, joissa hän myös oli ehdolla.

"On puhuttu nimenomaan ulkopolitiikasta, kansainvälisistä asioista, jotka ovat minun leipälajini. Eduskuntavaalien aikana nämä jäivät aika lailla pimentoon."

"En koe itseäni poliitikoksi, mutta kokemuksestani pystyn jakamaan hyödyllistä tietoa maaiman tilanteesta", Virtanen perusteli politiikkaan lähtemistään.

Virtanen korosti kampanjassaan EU:n inhimillistämistä.

"Ollaan edetty aika kauas arvoista, jotka olivat vielä vallalla muutama vuosikymmen sitten. Emme voi tehdä EU:sta linnake-Eurooppaa, jonka rajat militarisodiaan jopa Afrikkaa myöten ja turvapaikkapolitiikkaa ulkoistetaan."

Toinen keskeinen teema oli globaali vastuu.

"EU on suuri kehitysyhteistyön tekijä. Sen tulisi olla paljon tehokkaampaa ilmastonmuutoksen, mutta myös koulutuksen ja konfliktien ratkaisun suhteen."

EU:n tulisi Virtasen mukaan ottaa voimakkaampi globaali rooli yhteistyössä YK:n ja muiden multidiplomatiaa käyttävien toimijoiden kanssa.

Toimittaja: Kirsi Vanhamaa

Kuvaaja: Noora Ojala

ILMOITUS