Eurovaaleissa tunnelma oli rauhallisempi kuin eduskuntavaaleissa, toteaa molemmissa vaaleissa ehdolla ollut nuorisolääkäri Miila Halonen (vas.) Kulttuurivihkojen eurovaali-illan videolla (video jutun alla).

"Eurooppa-teemat eivät tunnu kiinnostavan kaikkia kansalaisia. Moni kokee, että nämä vaalit eivät koske itseä ja kokevat hankalaksi EU-teemoista puhumisen, mutta on heitäkin, jotka ovat tavattoman kiinnostuneita", Halonen pohtii.

Vaalikentillä esille nousivat etenkin ilmastoteemat, puolustuskysymykset, eriarvoisuus ja ihmisoikeudet.

"Yhdysvaltojen viime viikkoinen aborttikohu on heijastunut. Moni on ollut huolestunut siitä, voiko Euroopassa tapahtua sama kuin viime aikoina Yhdysvaltojen osavaltioissa, että lakeja on kiristetty ja ihmisoikeuksia heikennetty."

Ihmisoikeuksissa näkyy Euroopassa Halosen mukaan kehitystä hyvään suuntaan, mutta samaan aikaan myös vanhoillista vastareaktiota. Halosta huolestuttaa erityisesti keskiluokkaan kuuluvien ihmisten kokemus siitä, että he ovat menettäneet roolinsa ja paikkansa yhteiskunnassa. Tämä voi kanavoitua esimerkiksi vähemmistöjen tai naisten oikeuksien vastustamisena.

Toimittaja: Kirsi Vanhamaa

Kuvaaja: Noora Ojala

ILMOITUS