Matti Rossi

Kulttuurivihkojen saaman luotettavan tiedon mukaan kirjailija ja suomentaja Matti Rossi kuoli maanantaina 3.7. Helsingissä pitkään sairastettuaan 83-vuotiaana. Rossi toimi Kulttuurivihkojen päätoimittajana vuosina 1978–1979.

Rossin laajaan tuotantoon kuuluu runoutta, laulutekstejä, näytelmiä, matkakirjoja, poliittisia pamfletteja... Hän julkaisi myös dekkareita nimellä Olavi Kokko. Suurelle yleisölle monet hänen tekstinsä ovat tulleet tutuiksi muun muassa Kaj Chydeniuksen ja Eero Ojasen sävellyksinä ja esimerkiksi Agit Prop -yhtyeen tai KOM-teatterin kuoron esittäminä. Ne ovat suomalaisen poliittisen työväenmusiikin klassikkoja.

2000-luvulla Rossin jättiurakka olivat Shakespearen näytelmien uudet suomennokset, mistä työstä hän sai kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 2007. Englannista ja espanjasta kääntämiseen keskittynyt Rossi suomensi uransa aikana myös muun muassa Friedrich von Schilleriä, Gotthold Ephraim Lessingiä, Aleksandr Puškinia, Gabriel García Márquezia, Jorge Luis Borgesia, Pablo Nerudaa ja Federico Garcia Lorcaa.

Rossi palkittiin vuosikymmenten mittaan myös J. H. Erkon palkinnolla, valtion kirjallisuuspalkinnolla, valtion kääntäjäpalkinnolla, Agricola-palkinnolla ja Savonia-palkinnolla.

Tarkastelemme Rossin laajaa elämäntyötä lähiaikoina lisää.

Kulttuurivihkojen arkistosta

Lue Matti Rossin haastattelu Kulttuurivihkojen numerosta 4-5/2005

Kuva: Helinä Kuusela

ILMOITUS