Rap-artisti Tero Hetero pokkasi Taideyliopiston ylioppilaskunnan myöntämän tämänvuotisen Akateemisen kaunotaiteen palkinnon, joka jaettiin myöhään lauantaina 8. huhtikuuta Teatterikorkeakoulussa Helsingissä.

Akateemisen kaunotaiteen palkinto jaetaan vuosittain nuorelle tai nuoria edustavalle taiteilijalle, taiteilijaryhmälle tai teokselle, joka on laajentanut oman alansa ilmaisua tai tuonut siihen jotain uutta. Palkinto on erityisesti huomionosoitus ja kannustus uusille rohkeille avauksille ja lupaavalle taiteen aloja uudistavalle otteelle. 

Palkintoa jaettaessa korostetaan myös taiteilijan kykyä aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen taiteilijuuteen, joka voi näkyä muun muassa osallistumisena yhteiskunnalliseen keskusteluun, työnä taiteen aseman edistämiseksi tai rajanylityksinä eri taiteenlajien välillä.

Tero Hetero on siitäkin ajankohtainen, sillä hänen Tahdon-kappaleensa on valittu valtakunnallisen Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -tasa-arvokampanjan viralliseksi lauluksi.

Tero Hetero, oikealta nimeltään Niina Hartikainen, on muunsukupuolinen artisti, joka yhdistää lauluissaan elektronista tanssimusiikkia ja räppiä. 35-vuotiaan räppärin ensisingle julkaistiin runsas vuosi sitten, ja hiljattain ilmestynyt En oo tyttö, en oo poika on jo hänen viides julkaisunsa. Kappale on kuultavissa YouTubessa.

Kantaaottavaa ja kaunista

Tero Hetero kutsuu tyyliään romeoräpiksi. Romeorap on hänen mukaansa tanssittavaa, kaunista ja nostattavaa musiikkia, jonka lyriikat puhuvat Tero Heterolle tärkeistä asioista. Ne kertovat rakkaudesta, elämän ymmärtämisestä, inhimillisyydestä ja ovat välillä myös erittäin kantaaottavia. 

Perussuomalaisten nuorten #tyttö_poika -kampanjaa kommentoidakseen Tero julkaisi ensimmäisen singlensä En oo tyttö. Sukupuolen moninaisuus on asia, joka vahvasti näkyy ja kuuluu kaikessa, mitä Tero tekee.

Niina Hartikainen tunsi jo pienenä, ettei hän ollut tyttö mutta ei oikeastaan poikakaan. Muunsukupuolisuus-käsite on noussut keskusteluihin ja yleiseen tietouteen vasta muutama vuosi sitten. Sen myötä myös Hartikainen löysi viimein määritelmän, joka sopi häneen itseensä. 

”Muunsukupuolisuus ja sitä edustavat henkilöt ovat olleet viime aikoina paljon julkisuudessa. On hienoa, että tästä pitkään vaietusta asiasta viimein puhutaan. Se tuo lohtua ja turvaa monille kaltaisilleni, jotka ovat olleet jopa koko elämänsä eksyksissä oman itsensä ja olemuksensa kanssa”, Tero Hetero miettii.

Tero Hetero -nimi kattaa keikoilla solistin lisäksi yhtyeen, johon kuuluvat Sari Goltz, Henna Helasvuo ja Lasse Turunen. Pihka ja myrsky -yhtyeestäkin tutut Helasvuo ja Turunen myös tuottavat Teron musiikin sekä tekevät kappaleet yhdessä Teron kanssa. 

”Otan sust valokuvii, ne painuu ajatuksiin, uniin. Haluun dokumentoida tän ajan, jos en muuta muista, muistan huulten rajan. Miten saatat näyttää siltä, sun silmät näytti tänään erivärisiltä, äärettömiltä, ikuisilta, aina uudestaan rakastuvilta. Tää on se silta, mikä usein puuttuu, mikä niin monilt elämäst uupuu. Mä sanon: ottakaa valokuvii, kehystäkää ne mieleen, olkaa kauniit ja rumii."

"Pistä fokus siihen mihin fokus kuuluu!”

Tero Heteron voi nähdä esiintymässä seuraavaksi 20. toukokuuta Lahden Tirrassa.

 

ILMOITUS