Markus Virtasen järjestyksessä toisen oopperan aiheena on Ann-Elise Hannikainen, naissäveltäjä, joka jäi kuuluisan miehensä Ernesto Halffterin (upeaääninen Simon Barrad) varjoon. Ensimmäisen oopperansa Valon ääni pohjana hänellä oli Tomi Kontion joulukertomus. Sävellystä hän on opiskellut Lotta Wennäkosken ja Jovanka Trbojevicin johdolla.

Hannikaista laulaa oopperassa viisi naisääntä, joiden tulkitsen edustavan Hannikaisen luonteen eri fasetteja. Joukosta löytyy niin hänen espanjalainen kuin suomalainen puolensa. Erityismaininnan Hannikais-äänistä ansaitsee kaunisvärisen ja upeasti soivan instrumentin omaava Anna-Maija Perttunen.

Kerronta etenee kronologisesti joitakin aikasiirtymiä lukuunottamatta. Diplomaatin tytär matkusteli maailmalla paljon ja 22-vuotiaana hän alkoi opiskella pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Tapani Valstan johdolla. Valmistuttuaan hän sairastui ja lähti maailmalle. Tunnin mittainen ooppera huipentuu Hannikaisen uran kliimaksiin; pianokonserton säveltämiseen ja soittamiseen Helsingin Juhlaviikoilla 1976.

Ida Heimosen ohjaus ja Heimosen ja Virtasen libretto on postmoderni luonteeltaan: Hannikaisen elämään sukelletaan fragmenttien avulla, toteutus on monitaiteinen yhdistelmä tanssia ja musiikkia ja tekstit on avuliaasti projisoitu seinälle. Kielellisesti sulatetaan yhteen kaikkea kadun kielestä ylevään. Vaikuttavat nykytanssia ja jopa balettia yhdistävät koreografiat on suunnitellut Riina Salmi.

Heimonen on toiminut ohjausassistenttina Kansallisoopperassa (Saariahon Émilie) ja Ilmajoen oopperajuhlilla (Kuusisto: Elämälle). Uuden oopperan kantaesitys on aina iso asia ja on hienoa, että Metropolian kaltainen oppilaitos tukee näin isojen projektien toteutumista. Myös käsiohjelma sisältää poikkeuksellisen kattavasti tietoa kaikista projektiin osallistuneista.

Ooppera "Säveltäjä Ann-Elise Hannikainen". Sävellys: Markus Virtanen Libretto: Ida Heimonen ja Markus Virtanen. Ohjaus: Ida Heimonen. Metropolia, konserttisali, Ruoholahdentori 6, Helsinki. Esityksiä vielä 15.11., 17.11. ja 19.11.

Ann-Elise Hannikainen -oopperan kotisivu

ILMOITUS